dijous, 26 de desembre del 2019

439 municipis de la Comunitat donen suport recuperar el dret civil valencià


València, 22 desembre (EFE).- 

Un total de 439 municipis de la Comunitat Valenciana han aprovat en els plens municipals una moció en la qual urgeixen a les Corts Valencianes a completar la tramitació de la proposta perquè es reforme la Constitució amb la finalitat de recuperar la competència de dret civil valencià.

La moció, impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, demana que es culmine el procés que Les Corts van iniciar a l'octubre de 2018 i que compta en el suport de la societat civil, les tres diputacions i 439 municipis, encara que la intenció és arribar als 542 municipis de la Comunitat el primer trimestre de 2020.

Juristes Valencians ha destacat en un comunicat que Ciutadans s'ha unit recentment al consens municipal del qual participen PSPV, PP, Compromís i Podemos, en donar suport a les mocions presentades a l'el Pinós i Aspe.

Sindicats, juristes, empresaris, agricultors, veïns, col·legis professionals, associacions socials i entitats culturals representatives de la societat valenciana han mostrat el seu suport a una proposta de reforma que, segons aquesta entitat, està previst que Les Corts remeten al Congrés amb la represa del període de sessions.




VOLUM E RECOPILACIO DE TOTS ELS FURS (1625)





divendres, 20 de desembre del 2019

Benissoda pel Dret Foral Civil Valencià






La Càtedra de Dret Foral Valencià reuneix a la seua Comissió Mixta




Hui 18 de desembre ha tingut lloc, en el despatx de la vicerectora d’Innovació i Transferència, la reunió de la Comissió Mixta de la Càtedra de Dret Foral Valencià de la Universitat de València. 

En l’acte han estat presents, per part de la UV, la vicerectora d’Innovació i Transferència M. Dolores Real García, la directora del Departament d’Història del Dret i de les Institucions, Pilar García Trobat, i el director de la Càtedra Francisco Palao Gil. Per part de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic han participat el Cap de Servei de Promoció de l’Autogovern i Dret Foral Valencià, Manuel Moreno, la Subdirectora General de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Pilar Herrero Gil, i el Director General de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, José Ignacio Pérez Rico. L’ordre del dia de la reunió ha sigut el següent: 
  1. Aprovació, si escau, de l’acta de la segona reunió de la Comissió Mixta de Seguiment i Control del Conveni de Col·laboració, de data 16 d’abril de 2019 
  2. Aprovació, si escau, de la Memòria anual d’activitats dutes a terme per la Càtedra en l’exercici 2019 i valoració final sobre el grau de compliment dels objectius consignats en el conveni 
  3. Proposta de canvi de denominació de la Càtedra per a l’exercici 2020 
  4. Precs i preguntes 
La Comissió Mixta és l’òrgan màxim de direcció de la càtedra, responsable de l’aprovació de les línies d’actuació i pressupostos, així com del seguiment de l’execució de les activitats de la càtedra. 



 

dilluns, 16 de desembre del 2019

Pinet (Vall d'Albaida) recolza la Reforma Constitucional pel #DretCivilValencià




dilluns, 9 de desembre del 2019

“Tribunal de les Aigües de l’Horta de València”



Breu resum del documental Docufòrum: “Tribunal de les Aigües de l’Horta de València”


Valencianisme constitucional



La reforma valenciana està orientada a la constitucionalització plena de l'Estatut, al reforç del sistema aportant a la seua estabilitat des d'un sentit d'estat global

En el dia en què commemorem el 41 aniversari de l'aprovació de la Constitució, em propose en aquestes línies tractar de fixar l'agenda valenciana no com un llistat de greuges; més aviat al contrari, com un element per al reforç del sistema constitucional. 

Es tracta aquesta, la frase “valencianisme constitucional”, d'un concepte que al nostre judici haguera d'entendre's d'una forma extensiva i sinal·lagmàtica, abordant el terme constitucional com al contingut en la carta magna i l'emanada d'aquesta, incloent necessàriament els Estatuts d'Autonomia que aprovats pel sistema de doble lleialtat (Les Corts i Congrés), abasten això que el professor Martínez Sospedra va denominar com a bloc de constitucionalitat. 

Una idea que reflecteix el principi de sobirania única però diversa, com a solució integradora que precisament és impugnada des de les posicions extremes que qüestionen el sistema fent de la demolició del títol huité el principal dels seus objectius per insuficient o per excessiu segons el prisma. 

L'agenda valenciana, més enllà de lo conjuntural ve marcada per les necessitats peremptòries tals com la crisi de la taronja o els danys de recents pluges a la Vega Baixa i la Vall d´Albaida, ve estructurada en tres eixos: el finançament, les infraestructures i la política hídrica. Tres qüestions que en absolut concerneixen en exclusiva a la Comunitat Valenciana però de la resolució de la qual depén en gran manera la nostra economia dels pròxims anys i la nostra viabilitat com a autonomia amb tot el pes social al qual ha de fer front. 

Una racionalització competencial, de la capacitat i corresponsabilitat financera que suposa una de les més que necessàries reformes que l'estat ha d'afrontar per a garantir una base d'igualtat en matèria d'educació, sanitat i benestar social que hui dia s'ha fet fallida. Al costat d'això una política estratègica d'infraestructures bàsiques que prioritat a la connexió i el transport en els centres productius possibilitaria un desenvolupament que finalment repercutiria en la riquesa comuna de tots els espanyols. 

I sobren arguments per a defensar el dret de regants i agricultors a l'accés a l'aigua, en un context el de la segona meitat del segle XXI on el cultiu de la terra cobrarà si no el té ja, un valor estratègic no sols de cara a la capacitat alimentària local si no en aspectes claus com el fre de la desertització. 

Només una política general pot racionalitzar l'ús i distribució de l'aigua amb caràcter solidari, eficient i racional. Aigua, infraestructures i finançament autonòmic, podem concloure que són tres elements bàsics per al debat nacional que vistos com a aportació de l'agenda valenciana, han d'abordar-se per a donar solució a un mateix nus que només es podrà desfer aplicant criteris de racionalització combinats a elements de corresponsabilitat entre administracions aplicats des d'un marcat respecte a l'autonomia i una lleialtat a l'abans nomenada sobirania única però diversa. 

Com a punta de llança de l'agenda valenciana, en el primer trimestre de la nova legislatura arribarà a la mesa del Congrés, la reforma o modificació tècnica de la carta magna proposada per Juristes Valencians, recolzada per les Corts, les tres Diputacions 432 ajuntaments, més d'un centenar d'entitats sindicals, empresarials, socials, culturals, col·legis professionals o universitats de tota la Comunitat Valenciana. 

Que mitjançant la disposició addicional segona possibilite la reintegració de la capacitat legislativa en matèria de dret civil valencià, concretament en el que concerneix a successions i família. Suposa abans de res l'esmena d'un greuge sustentat en un fet històric i la pervivència d'un decret basat en el dret de conquesta, res més antagònic al dret civil nascut del pacte i la llibertat entre particulars, i res més antagònic a la voluntat democràtica de reintegració expressada en la reforma de l'estatut de 2006 aprovada per aclaparadores majories tant en Les Corts com en el Congrés. 

La reforma valenciana està orientada a la constitucionalització plena de l'Estatut, al reforç del sistema aportant a la seua estabilitat des d'un sentit d'estat global, de tot l'estat el central i el descentralitzat.


Autor: José Morgan. Advocat i membre de l´Associació de Juristes Valencians 
Publicat en: Es Diario 


dijous, 5 de desembre del 2019

Valencians o castellans? El dilema de la dreta valenciana



Recentment les Corts Valencianes han aprovat, amb el suport del Partit Popular, una proposició no de llei en favor de la recuperació del dret civil valencià perdut el 1707 com a resultat de la guerra de Successió. És dels pocs camps en què una part de la dreta valenciana es mostra favorable a l’impuls de la valencianitat. L’altra part, de fet, sembla que ja ha triat: no volen ser valencians, sinó directament castellans de València. 


«He juzgado por conveniente abolir y derogar enteramente todos los referidos fueros y privilegios, prácticas y costumbres hasta aquí observadas en los referidos Reinos de Aragón y Valencia, siendo mi voluntad que estos se reduzcan a las leyes de Castilla». Era el dijous 29 de juny de 1707, dia de Sant Pere. Potser feia un dia radiant d’aquell estiu acabat de començar, però uns immensos núvols negres enfosquiren sobtadament el futur dels valencians: el reial decret signat per Felip V posava fi al sistema político-institucional, el model de govern i l’ordenament jurídic públic i privat que havia regit la seua vida col·lectiva durant vora cinc segles. De la nit al matí desapareixia el Regne de València i el seu virrei, la seua Audiència, les Corts, les Juntes d’Estaments, la Diputació del General, els Consells municipals, les maneres de jutjar i de fer testaments, matrimonis, compravendes o tuteles, que havien de ser substituïts per una administració brutalment militaritzada –encara en plena guerra de Successió, que s’allargaria fins a la caiguda de Mallorca i Eivissa el juliol de 1715– i unes estructures normatives de tota mena importades directament de Castella, «por justo derecho de conquista». 

La nova dinastia borbònica, procedent del model absolutista per excel·lència, el del Regne de França de Lluís XIV, el Rei Sol, feia així realitat l’antic somni dels anteriors reis austríacs de la Monarquia Hispànica instal·lats a Madrid des de la dècada de 1560, segons havia expressat a la perfecció el noble andalús Gaspar de Guzmán, comte-duc d’Olivares, en el seu memorial enviat a Felip III l’any 1624: «Tenga Vuestra Majestad por el negocio más importante de su Monarquía el hacerse Rey de España: quiero decir, señor, que no se contente Vuestra Majestad con ser rey de Portugal, de Aragón, de Valencia, conde de Barcelona, sino que trabaje y piense por reducir estos reinos de que se compone España al estilo y leyes de Castilla, sin ninguna diferencia, que si Vuestra Majestad lo alcanza será el príncipe más poderoso del mundo». Espanya i la Corona serien més grans si es castellanitzaven per complet, atés que les lleis castellanes eren molt més favorables a la concentració de l’autoritat règia. A més Castella més Espanya, i més poder i glòria per al rei i la nació, una equació de llarg recorregut. 


Gaspar Guzmán, el comte-duc d'Olivares | Museu del Prado

Amb tot, el resultat immediat de l’abolició jurídico-institucional va ser el d’un caos absolut: inseguretat jurídica, desorganització, incertesa, desgovern, desafecció, torbacions, dissidència, etc. En conseqüència, quan el Regne d’Aragó –després de tornar breument a la causa austriacista el 1710– va ser sotmés de nou a l’obediència borbònica rebé una providència per tal d’observar els furs aragonesos a l’hora de «juzgar los pleitos civiles», és a dir, que el seu dret civil d’arrel històrica i parlamentària s’hi mantingué. Així mateix, quan la Cambra de Castella –una vegada finalitzada la guerra entre 1714 i 1715– va plantejar els Decrets de Nova Planta de Catalunya i Mallorca les postures radicalment abolicionistes no van triomfar, atesa l’experiència prèvia, i s’hi van respectar totes les lleis pròpies relatives als afers penals, processals, mercantils i civils del dret privat. Eixa és la raó, de fet, per la qual en l’actualitat tant els aragonesos com els catalans i els balears continuen tenint competència legislativa en matèria civil i codis propis que regulen moltes de les relacions personals: l’adquisició i extinció de la personalitat, les majories d’edat, els contractes, les obligacions, els drets de propietat i possessió, el dret de família i successions, etc. 

«Eixa és la raó, de fet, per la qual en l’actualitat tant els aragonesos com els catalans i els balears continuen tenint competència legislativa en matèria civil i codis propis que regulen moltes de les relacions personals». 

A València, per contra, no hi hagué cap canvi d’opinió i, malgrat el caos i les dificultats, tot l’esforç de la terrible postguerra es va esmerçar en què «las leyes y costumbres de Castilla se establezcan y arraiguen mejor». Governadors militars, capitans generals, corregidors, alcaldes i jutges, molts jutges, hi arribaren de terres castellanes per tal de dominar el país, fins al punt que el prevere borbònic Isidre Planes va anotar en el seu dietari que «goviernan expóticamente los castellanos y harán trastornar todo lo político para acabar esta ciudad y reyno». Igualment, els notaris i els advocats van ser purgats i vigilats de prop, de manera que només van poder continuar exercint el seu ofici «los buenos vasallos del rey», sempre que ho feren, a més a més, «en lengua castellana» i previ jurament «de arreglarse en los derechos a las leyes de Castilla». Així, encara en 1723 l’administració reial feu una «visita» a tots els notaris del regne, població per població, per tal de comprovar que ningú continuara fent documents davant de notari seguint les antigues normes forals que els valencians havien modelat i emprat durant segles. 

No debades, els mateixos valencians van reclamar de manera insistent a Felip V el retorn de les lleis civils valencianes: en 1707, 1710, 1712, 1716, 1719, 1721, 1731, 1734 i 1739. I encara van fer una darrera temptativa amb el seu fill Carles III, en 1760, quan ja havia passat mig segle de l’abolició foral: «el rey quiso que en lo civil se guardasen las leyes municipales de los Reinos de Aragón, Cataluña, y Mallorca, no alcanzándose la razón por la que esta providencia no ha de extenderse al Reino de Valencia, que también tenía sus propias leyes». Tot va ser sense profit i, de fet, el resultat va ser el d’una clara castellanització de les elits del territori i la marginació política, social i també lingüística de tot allò vinculat a la valencianitat històrica. Com constatava un escolapi català de finals del segle XVIII «en Valencia, aunque entre la plebe suena su vulgar lengua, la gente culta y distinguida apenas usa otro idioma que el castellano», una observació que confirmava per complet el prelat valencià Ascensi Sales, que en accedir al bisbat de Barcelona copsà de manera meridiana el contrast amb el cas català: «El desamor a la lengua del país es mayor en Valencia que aquí, pues muchos padres no permiten que sus hijos, aun privadamente, hablen una palabra en valenciano, diciendo que eso es cosa de labradores o rústicos. Dentro de pocos años no se sabrán leer las escrituras valencianas de los archivos». 

No obstant això, evidentment no totes, però una part de les elits sempre mantingué l’antiga memòria foral de les institucions i l’autogovern propis, especialment dins dels corrents ideològics més tradicionalistes. Així, per exemple, en encetar-se el debat per a crear un nou Estat liberal en les Corts de Cadis de 1810 el jurista Francesc Xavier Borrull advocà novament per recuperar els furs dels valencians, atés que estaven «acomodados a sus particulares circunstancias», puix que no debades les diferències en el «clima, situación, qualidad del terreno, necesidades, modo de vivir, inclinaciones y costumbres» obligava a variar les lleis de cada territori. No només això, sinó que el prevere Bartomeu Ribelles plantejà fins i tot aquella recuperació foral per al conjunt d’Espanya, ja que d’eixa manera es podria «mejorar la legislación, desterrar abusos, administrar sin dilapidaciones las rentas de la provincia y del Estado y sostener un exército respetable y una marina poderosa», amb un corol·lari evident: «renacería la felicidad de los valencianos y aún de todos los españoles». 

Mapa polític d'Espanya fet per Jorge Torres Villegas en 1852.

Així les coses, les primeres defenses de la descentralització al llarg del segle XIX no es van fer només des de posicions progressistes, sinó també des de les més conservadores. D’un costat, el 1855 l’escriptor i seguidor del Partit Demòcrata Josep Maria Bonilla afirmava que «en España, més que’en ninguna nasió del món, cada provínsia és tan diferent en tot, com en traches y costums, que cada una pareix una nacsió, y si no, achunten vostés en Madrit un llauraor valencià, un atre aragonés y un atre català, un atre andalús, un atre gallego y que diguen els ministres absulututs y els gabulistes constitusioneros si no encontren una gran diferència», alhora que l’historiador progressista Vicent Boix anunciava la lluita per l’organització territorial del poder que caracteritzaria la història espanyola contemporània: «Desde que Madrid lo absorbe todo, desde que allí se nos cree poco menos que salvajes, desde que la riqueza de España constituye el monopolio de una docena de especuladores y desde que el despotismo de la centralización, como toda tiranía, encuentra resistencias por todas partes [...] se ha entablado una lucha somera entre las provincias y la metrópoli [...] que será larga y sostenida, mientras el gobierno no respete más el carácter, las costumbres, la tradición y la historia de los pueblos que vinieron a engrandecer la Corona de Castilla». 

Així mateix, d’un altre costat, també els carlistes neocatòlics i reaccionaris alçaven la veu en defensa dels interessos valencians. En aquella mateixa dècada de 1850, per exemple, Antoni Aparisi i Guijarro i Miquel Vicente clamaven per les impossibilitats ministerials a la fundació d’un banc propi, amb diners i interessos valencians: «Solo en un país donde la centralización administrativa se haya absurdamente exagerada pudiera acontecer que el gobierno presentase obstáculos a la egecucion de útiles proyectos que nada cuestan al Estado. Solo en un país donde todo ande trastornado pudiera acontecer que se impusiesen contribuciones a una provincia considerándola de primera clase, al propio tiempo que se le negaran los medios de acrecentar su prosperidad. Somos valencianos, amamos a nuestro país, ¿cómo fuera posible que no alentásemos a los que por su bien se interesan?». Igualment, en estiu de 1872, a l’inici de la Tercera Guerra Carlina, el pretendent Carles VII, tot i que fora només de manera simbòlica, proclamà la restauració de les lleis històriques dels pobles de la Corona d’Aragó: «Catalanes, aragoneses, valencianos, yo os devuelvo vuestros fueros, porque soy el mantenedor de todas las justicias y para hacerlo, como los años no transcurren en vano, os llamaré y de común acuerdo podremos adaptarlos a las exigencias de nuestros tiempos». 

«De fet, també els primers moviments del valencianisme polític organitzat entorn de l’Assemblea Regionalista Valenciana de 1907, tot i comptar amb republicans de base, van estar dirigits per líders conservadors». 

No és estrany, doncs, que en la primera gran empresa de la Renaixença valenciana, la fundació el 1878 de l’associació cultural Lo Rat Penat, al costat de republicans federalistes com Constantí Llombart i progressistes com Jacint Labaila hi haguera també de manera preeminent moderats com Ciril Amorós i conservadors monàrquics com Teodor Llorente o el baró d’Alcalalí Josep Maria Ruiz de Lihory. De fet, també els primers moviments del valencianisme polític organitzat entorn de l’Assemblea Regionalista Valenciana de 1907, tot i comptar amb republicans de base, van estar dirigits per líders conservadors, com els catolicistes Faustí Barberà i Rafel Criado o l’integrista Josep Maria Settier. Igualment, el primer Aplec del Puig, de 1915 es va fer per iniciativa del periodista i polític carlí Joan Pérez Lucia i entre els promotors de la Declaració Valencianista de 1918 destacaven noms provinents de sectors catòlics i dretans, com ara Ignasi Villalonga, Maximilià Thous, Eduard Martínez Sabater o Salvador Ferrandis. Consegüentment, també durant la Segona República hi hagué nombrosos partits valencianistes de dreta, com la Unió Valencianista Regional, Acció Nacionalista Valenciana, l’Agrupació Valencianista de Dreta o la Dreta Regional Valenciana, una barreja de tradicionalistes i socialcristians, com Manuel Simó i Lluís Lúcia, que esdevingué partit de masses i col·laborà activament en les campanyes frustrades per un Estatut d’autonomia valencià. 

Tanmateix, la Guerra Civil i la dictadura posterior arrasaren amb tot allò i els valencianistes de dretes es reubicaren en els engranatges del nou règim franquista. Certament alguns resistiren de manera clandestina en les seues postures, com ara en Lo Rat Penat o el Grup Torre, on Joan Fuster va rebre les seues primeres orientacions valencianistes de la mà de Xavier Casp i Miquel Adlert, dos antics membres d’Acció Nacionalista Valenciana. Però si alguna opció hi havia de recuperar aquella línia de valencianisme conservador dins del franquisme, prompte va quedar aniquilada pel mateix règim i superada per les noves formulacions valencianistes, de caràcter esquerrà i pancatalanista, realitzades precisament per Joan Fuster a partir de 1962, amb el seu fundacional Nosaltres, els valencians. Eren modernes, atractives, intel·lectualment brillants i antifranquistes, de manera que les noves bases del valencianisme s’adheriren molt majoritàriament a elles. Ningú no feu cas, per exemple, de la publicació en aquelles mateixes dates d’El tradicionalismo de un republicano, una obra en què Martí Domínguez, antic membre de la Dreta Regional Valenciana, feia una aferrissada defensa de la personalitat històrica dels valencians des de posicions tradicionalistes. Fuster, de fet, se’n lamentaria més tard: «al llibre de Domínguez no se li va prestar l’atenció que mereixia, en part, encara que involuntàriament, per culpa meua». 

Al·legoria d'agermanament amb Catalunya de l'Assemblea Regionalista Valenciana de 1907. | CatalunyaDiari Extra

També ho remarca així l’escriptor Guillermo Colomer, qui acaba de publicarL’últim dels valencians, una novel·la que ficciona què hauria passat si des de la Transició cap ací haguera aparegut entre la dreta valenciana el «bon polític, hàbil i convincent» que el mateix Joan Fuster reclamava per tal de dirigir el poble valencià, a través de polítiques pròpies, «a un destí més digne». Però evidentment no va aparéixer –les societats no es transformen de la nit al matí per l’acció d’individualitats excepcionals– i si bé uns sectors minoritaris de la dreta van optar pel valencianisme fusterià de filiació catalanista amb partits com la Unió Democràtica del País Valencià, que va fracassar en les primeres eleccions de 1977, els sectors majoritaris se sumaren a partits d’àmbit estatal, com la Unión de Centro Democrático i Alianza Popular, i feren de l’antifusterianisme un dels ariets que encara no han abandonat. Així, davant l’evident miopia històrica de pretendre que els valencians foren catalans, aquella dreta aprofità per fer de l’anticatalanisme un dels seus arguments estructurals. Si en 1974 Manuel Broseta, un dels líders polítics destacats que acabaria ingressant en la UCD, apostava fermament en Las Provincias per l’ensenyament en valencià i l’enfortiment de «la personalidad propia del País Valenciano», només quatre anys després constatava en el mateix diari que la seua principal preocupació eren unes declaracions fetes per Jordi Pujol sobre el «pancatalanismo» i «els Països Catalans». 

A partir d’aleshores, de fet, la dreta valenciana majoritària ha estat invariablement anticatalanista i alhora antivalencianista, ja que no ha fet una altra cosa que potenciar la situació de domini del centralisme, divisió provincial i preeminència del castellà que du a l’erosió progressiva dels elements nuclears que sostenen la valencianitat històrica i la projecten cap al futur. I durant molts anys, especialment els de l’hegemonia del Partit Popular, va poder actuar així davall el camuflatge de la defensa de les essències valencianes, però eixe temps sembla que ha acabat. No debades, en el nou ecosistema de partits de la dreta format durant els darrers anys ni Ciudadanos ni VOX tenen cap interés ja a mostrar-se com a protectors dels interessos particulars de la col·lectivitat valenciana, sinó que aposten sense embuts per la culminació d’aquella Espanya castellana uniforme que entronca amb l’esperit del comte-duc d’Olivares i Felip V de Borbó. Són els únics dos partits, així, que han votat en contra de la proposició no de llei aprovada recentment en les Corts Valencianes per tal de recuperar la competència legislativa en dret civil perduda en la guerra de Successió, a través d’una lleu modificació constitucional en el moment que la Carta Magna espanyola haja de ser reformada. 

«Ni Ciudadanos ni VOX tenen cap interés ja a mostrar-se com a protectors dels interessos particulars de la col·lectivitat valenciana, sinó que aposten sense embuts per la culminació d’aquella Espanya castellana uniforme que entronca amb l’esperit del comte-duc d’Olivares i Felip V de Borbó». 

La decisió no pot ser més significativa: més de la mitat de la dreta valenciana confirma en 2019 que se suma amb entusiasme al procés decidit de castellanització que es va iniciar en 1707. Però i l’altra mitat? El Partit Popular, per contra, ha donat ple suport a la proposició no de llei favorable a la reforma constitucional. És, de fet, un dels pocs elements en què troba consensos de defensa de la valencianitat amb els partits de l’esquerra, amb l’enorme valor que això té per al cas valencià. No debades, entre 2004 i 2015 el mateix Partit Popular va ser el principal impulsor de la recuperació del dret civil propi –en part com a herència d’aquella llarga tradició foralista que sempre havia estat present entre els conservadors– i ara ha obrat en conseqüència. Però al mateix temps no té problemes a l’hora de posar totes les dificultats possibles a qualsevol intent d’avanç de la valencianitat i el valencià, per exemple, acceptant submisament els plantejaments recentralitzadors formulats pel seu partit des de Madrid, coquetejant de nou amb el secessionisme lingüístic, rebutjant tota mena de requisits lingüístics i atacant l’ensenyament en valencià, els diaris en valencià, la radiotelevisió pública en valencià o les subvencions a l’ús del valencià. 

Valencians o castellans? La dreta valenciana ha d’escollir: el vestit de camuflatge ja no servix. Una part, la de Ciudadanos i VOX, ha triat clarament. L’altra, la del Partit Popular, pareix que encara dubta. Si finalment opta per la castellanitat per complet, segons sembla, pot no tornar a recuperar mai la posició hegemònica que un dia tingué, com encara la manté, per exemple, el Partit Popular de Galícia amb posicions més properes al centrisme i el galleguisme. De fet, una nova posició de castellanisme sense embuts de la dreta valenciana podria donar pas a un període de domini d’aquells partits que es mostren proclius a la defensa de la valencianitat i els interessos col·lectius valencians. Les xifres electorals són ajustades, però cap ací semblen voler avançar certs dirigents del PSPV, amb «La via valenciana» com a lema, i del BLOC, amb una possible i propera refundació. Igualment, també hi pot deixar espai, a llarg termini, per a projectes de centredreta valencianista com Demòcrates Valencians, encara a les beceroles i amb moltes vacil·lacions. Valencians o castellans? Què contesta la dreta? Què contesta la història?


Publicat en: Catalunya Diari 
Escrit per: Vicent Baydal

dimarts, 26 de novembre del 2019

La costa entre València i Cartagena a la carta portolana de Piri Reis (1525)


L'almirall turc del segle XVI Piri Reis és un personatge ben singular. En la seua famosa obra troben dades cartogràfiques que en principi ell no podia conèixer, parle en concret de la costa atlàntica. 

Però eixa fama ens pot fer oblidar que Piri Reis era bàsicament un navegant del Mediterrani i que el més important de la seua obra era donar informació nàutica i cartogràfica per a la flota del Sultà otomà que en aquella època lliurava una guerra de gran intensitat contra el Rei d'Espanya.

Esta làmina de la costa valenciana ens il·lustra ben bé com era d'important l'obra de Piri Reis i fins a quin punt les diverses escoles portolanes a més de la seua qualitat artística hi tenien un motiu pràctic i d'extrema importància política i cultural.

O siga que vos oferim la visió musulmana del segle XVI de la costa valenciana i això de per si ja és tota una curiositat.




Autor: Pirî Reis, sobre. 1554?
Data: 1525
Títol breu: fol. 259b "Litoral d’Andalusia des de València fins a Cartagena"
Editor: Manuscrit
Tipus: Mapa de manuscrits
Alçada obj cm: 34
Amplada Obj cm: 24
Nota: Nom d'autor indicat al fol. 376b com Raʾīs al-Baḥr Pīrī ibn Muḥammad; dates de l’autor preferides pel catalogador (Walters): d. 962 AH / 1555 CE
Referència: Walters Art Museum, W.658, 259b, © 2011 Walters Art Museum, usat sota una llicència Creative Commons 



dijous, 14 de novembre del 2019

Cs, sobre el dret civil valencià: “No podem inventar-nos drets”


El partit taronja torna a votar, al costat de Vox, en contra de recuperar els furs que sí que tenen altres territoris com Galícia o Catalunya

Ple de les Corts Valencianes (EP)

Sense sorpreses en el debat de Proposició de llei de modificació de la Constitució Espanyola per a reintegrar el dret civil valencià en comissió de les Corts Valencianes. Han tornat a votar a favor PSPV-PSOE, PP, Compromís i Unides Podem, i en contra, Ciutadans i Vox. Els primers que ho han rebutjat ho argumenten que el dret no existeix des de l'any 1645, i els segons, que estan “a favor de la devolució de competències a l'estat”. 

La iniciativa parlamentària és similar a la que la legislatura passada van presentar els mateixos grups i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de les Corts per a la celebració de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril. 

Després de l'aprovació, s'ha designat al president de la comissió, el socialista José Muñoz, com a responsable per a la lectura del preceptiu dictamen davant el ple de les Corts el pròxim 27 de desembre. 

Demanaran al Congrés afegir un paràgraf a la Constitució 

En ella es planteja afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la Constitució, que establisca que la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida en els seus propis estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, “s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals”. 

La proposta reivindica que el Dret civil valencià en un dret “viu”, ja que les seues disposicions són aplicables a quasi 300.000 valencians, i reivindica que aquest dret és “el més pròxim a la vida quotidiana de les persones”. 

La iniciativa va ser impulsada per l'Associació de Juristes Valencians (AJV), entitat que té entre els seus objectius fundacionals la defensa de la competència legislativa de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

Un dret que tenen a Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears i que els valencians van perdre amb Felipe 

Els signants defensen que el Dret civil emanat de les Corts possibilita donar una resposta “àgil, moderna i pròpia” als problemes actuals dels valencians, i permet acabar amb “el tracte desigual” amb la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius Estatuts d'Autonomia, com és el cas de Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears. 

En el cas valencià, la població va tindre furs propis des del segle XIII, amb Jaume I, fins a la seua abolició amb els Decrets de Nova Planta que va promulgar el primer Borbó a Espanya, Felip V, en 1707. Va ser el gran càstig que van rebre després de la derrota en la batalla d'Almansa i que encara hui, més de tres segles després, marca les seues lleis. 

Els proponents de la reforma asseguren que, després de les sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen a la Comunitat Valenciana legislar sobre el seu dret civil per falta de competències, no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional. 

Cs: “No es poden crear 17 postures diferents en matèria de custòdia o d'herències” 

La diputada de Ciutadans, Mamen Peris, ha assenyalat a La Vanguardia que no han canviat el seu discurs i que continuen pensant que és millor que “matèries tan sensibles com el dret civil” es legislen a Madrid. “El que és bo per als valencians, és bo per als espanyols. El que es pot votar en Les Corts només es podrà aplicar ací. Entenem que no es poden crear 17 postures diferents en matèria de custòdia, d'herències, etc.”, ha defensat. 

Sobre el fet que altres comunitats autònomes si que gaudeixen de furs propis ha apuntat que “el que hi ha, hi ha”: “Ho hem de respectar, com a València amb el Tribunal de les Aigües. El que no podem fer és inventar-nos drets. En 1645 es va fossilitzar el dret valencià i es va passar a un dret comú, abans fins i tot que Felip V signara els Decrets de Nova Planta. Ja ens havíem acostumat a usar les lleis de Castella”. 

“Si volem una llei de custòdia compartida, per què no per a tots i no sols per als valencians? En un món global com l'actual, en el qual la mobilitat és evident, volem igualtat de drets amb independència d'on vives. No podem anar a Europa a demanar un dret europeu unificat i ací estar aprovant regnes de taifes”, ha defensat. 

Sobre aquesta postura, el president de l'AJV, José Ramón Chirivella, ha lamentat que Cs “ha perdut una oportunitat d'acostar-se a la societat civil valenciana”. “És molt trist la falta de democràcia interna en Cs, perquè sabem que dins hi ha molts sectors favorables al tema. No estan comptant amb les bases”, ha assegurat. 

Vox: “L'esquerra el que vol és l'autodeterminació” 

Per part seua, el diputat de Vox, José María Llanos, ha votat en contra del dret civil valencià seguint en la seua línia de centralitzar les competències. Ha defensat que “hi haja lleis iguals per a ciutadans iguals, sense desigualtats ni privilegis”. 

“Pensem que tots els espanyols són iguals davant la llei i estem a favor de la devolució de competències a l'estat, començant per educació, justícia, sanitat i interior”, ha argumentat. 

A més, i a pesar que la proposició de llei també compta amb el suport del PP, Plans ha considerat que “l'esquerra el que vol és l'autodeterminació i fomentar la desigualtat”. “El dret comú ha de ser igual per a tots els ciutadans. I per a frenar l'autodeterminació és necessari defensar-ho”, ha resolt.


Traducció: Softvalencià

Vox i Ciutadans voten junts contra el dret civil valencià


Les Corts aproven la proposició de llei amb el suport de PSPV, Compromís, Unides Podem i PP


La comissió parlamentària de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat va aprovar ahir -amb el vot en contra de Vox i Ciutadans- la proposició de llei presentada pel PSPV, PP, Compromís i Unides Podem per a la recuperació del dret civil valencià. 

Una iniciativa que proposa modificar la disposició addicional segona de la Constitució per a fer possible la validesa d'aquest ordenament tradicional. 

El Consell va remetre el mes de setembre passat a les Corts l'acord en el qual mostrava el seu criteri favorable respecte a la proposició que van secundar tots els grups, excepte Cs i Vox. 

Esta proposta és similar a la que la legislatura passada van presentar les mateixes formacions, i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de la Cambra per a la celebració de les eleccions autonòmiques del 28A. 

Després de l'aprovació ahir de la proposició de llei, es va designar al president de la comissió, el socialista José Muñoz. 

La recuperació del dret civil valencià va ser impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, entitat que té entre els seus objectius la defensa de la competència de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

A l'abril de 2015, l'associació va iniciar una campanya davant els ajuntaments, institucions i associacions per a recordar que la competència estatutària en Dret Civil estava qüestionada després de la motivació dels recursos del Govern del PP a les lleis valencianes de règim econòmic matrimonial, relacions familiars dels fills i filles els progenitors de les quals no conviuen (custòdia compartida) i unions de fet. Amb la campanya se sol·licitava el suport per a la retirada dels recursos presentats davant el Tribunal Constitucional. 

Els defensors de la iniciativa aprovada ahir en les Corts asseguren que, després de les sentències de l'alt tribunal no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional.


Traducció: Softvalencià

Les Corts donen suport recuperar el dret valencià amb l'oposició de VOX i Cs



València, 13 novembre (EFE).- La comissió parlamentara de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat ha aprovat -amb el vot en contra de VOX i Ciutadans- la proposició de llei presentada pel PSPV-PSOE, PP, Compromís i Unides Podem per a la recuperació efectiva del dret civil valencià. 

Concretament, es proposa modificar la disposició addicional segona de la Constitució espanyola per a fer possible la validesa d'aquest ordenament tradicional valencià. 

Aquesta iniciativa és similar a la que la legislatura passada van presentar els mateixos grups, i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de les Corts per a la celebració de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril. 

Després de l'aprovació, s'ha designat al president de la comissió, el socialista José Muñoz, com a responsable per a la lectura del preceptiu dictamen davant el ple de les Corts. 

En ella es planteja afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la Constitució, que establisca que la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida en els seus propis estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, "s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals"

La proposta reivindica que el Dret civil valencià en un dret "viu", ja que les seues disposicions són aplicables a quasi 300.000 valencians, i reivindica que aquest dret és "el més pròxim a la vida quotidiana de les persones". 

La iniciativa va ser impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, entitat que té entre els seus objectius fundacionals la defensa de la competència legislativa de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

Els signants defensen que el Dret civil emanat de les Corts possibilita donar una resposta "àgil, moderna i pròpia" als problemes actuals dels valencians, i permet acabar amb "el tracte desigual" amb la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius Estatuts d'Autonomia. 

Els proponents de la reforma han assegurat que, després de les sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen a la Comunitat Valenciana legislar sobre el seu dret civil per falta de competències, no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional.


Traducció: Softvalencià

dissabte, 9 de novembre del 2019

El primer mapa del Reino de Valencia 1568-1584.


Títol: El primer mapa del Reino de Valencia 1568-1584. 
Autoria: García Edo, Vicent Ventura Rius, Albert 
Pàgines: 170 
Dimensions: 21 x 29 Edició: 1 (2007) 
Preu: 40,00 € 
Idioma: Espanyol 
Enquadernació: Rústica cosida 
Suport: paper 


Aquesta obra, caracteritzada per una excel.lent il.lustració, dóna a conèixer el primer mapa que es conserva del territori valencià (mitjan segle XVI); el manuscrit del creador d'aquesta, Jerónimo Muñoz; la interpretació que Abraham Ortelius va fer d'aquest mapa, i les nombroses representacions cartogràfiques que se'n deriven i que es van publicar a Holanda al llarg del segle XVII. El desig dels autors d'aquest esplèndid estudi monogràfic no és altre que aclarir alguns dels punts encara obscurs que marquen la confecció d'aquest primer mapa, el qual se situa en els orígens de la cartografia científica espanyola


Font: UJI


Jornada "la nueva ley de la infancia y adolescencia de la Generalitat Valenciana" ICAV


Nueva actividad de la Sección de Derecho Valenciano junto con la Sección del Menor

Jornada la nueva ley de la infancia y adolescencia de la
Generalitat Valenciana

Día 25 de noviembre, de 18.00 a 20.00



dimecres, 6 de novembre del 2019

Jornada #DretCivilValencià en Orihuela










diumenge, 3 de novembre del 2019

Debate electoral en la Vega Baja para analizar la gestión del DANA y el derecho civil valenciano



L'Associació de Juristes Valencians en colaboración con el Juzgado Privativo de las Aguas de Orihuela ( JPAO) y el apoyo del Consejo Valenciano de Colegio de Abogados, organiza una jornada mañana lunes 4 de noviembre a las cinco y media de la tarde en la sede del Juzgado, para abordar las causas, consecuencias y necesidades de la Vega Baja tras los daños causados por la DANA, y conocer de primera mano los planteamientos del PSOE, PP, Ciudadanos, Unidas-Podemos y VOX previstos en sus programas electorales. 

José-Ramón Chirivella, presidente de Juristes Valencians indica que "Hemos querido colaborar en la organización de este debate electoral para que los políticos se comprometan públicamente con la Vega Baja, y se impliquen decididamente en una justa financiación para los valencianos, y la dotación de infraestructuras y la cobertura de las necesidades de agricultores, comerciantes y ciudadanos de la Vega Baja, en general" 

"Es hora de un compromiso real del Gobierno de España y de la Generalitat Valenciana con los habitantes de la Vega Baja",concluye Chirivella. 

Otros objetivos del debate son la consecución de dos temas pendientes de la Agenda Valenciana de reivindicaciones, a saber el reconocimiento del Juzgado Privativo como consuetudinario, lo que requiere la modificación de la Ley Orgánica del Poder Judicial, y por otra parte la modificación técnica constitucional valenciana que posibilite la reintegración del derecho foral civil valenciano y la definitiva constitucionalización del Estatuto de Autonomía. 

Bajo el título "DEBATE ELECTORAL: Retos de futuro para la Vega Baja", la jornada constará de una mesa de expertos moderada por la politóloga Victoria Rodriguez donde participará Miguel Mazón, Letrado del Juzgado Privativo, José Ramón Chirivella, Presidente de Juristes Valencians y José Bonet, Catedrático de Derecho Procesal de la Universitat de Valéncia. 

Tras este primer bloque tendrá lugar un debate electoral en el que participarán los cabeza de lista de todas las formaciones con representación en el Congreso de los Diputados por la circunscripción de Alicante. 

Desde Juristes Valencians se reitera el apoyo total a la reivindicación del Juzgado Privativo de las Aguas de Orihuela como Tribuna Consuetudinario, en la medida que la defensa y promoción de las instituciones jurídicas de la Comunitat Valenciana es y debe ser uno de nuestros objetivos fundamentales. Juristes Valencians recuerda que ya son 417 Ayuntamientos ( incluidos Orihuela, Torrevieja, Rafal, Redován, …) y más de un centenar de entidades sindicales, empresariales, sociales, de agricultores, culturales que juntos a las Universidades, los Colegios Profesionales y los ocho colegios de abogados de la Comunitat agrupados en el Consejo, apoyan la reforma valenciana de la Constitución, que posibilite la reintegración de la capacidad legislativa en materia a la Generalitat y con ellos que permita que todos los valencianos, sin distinción, dispongamos de una herramienta útil para mejorar aspectos tan relevantes de nuestras vidas como las sucesiones o las cuestiones de familia. En definitiva de una legislación civil moderna de todos cumpliendo así una función como elemento vertebrador y cohesionador de todos los ciudadanos de la Comunitat Valenciana. 



 

dissabte, 2 de novembre del 2019

Planols originals de l'Embassament de Tibi de Cristobal Antonelli (1580)


"Planta general de situación de la presa del Embalse de Tibi, donde todos los elementos también se representan con el recurso habitual de los perfiles abatidos coloreados con un cierto sombreado"

C. Antonelli. 1580-1594. Archivo conde Villafranqueza 

Font: Commons

"Planta a vista de pájaro de la presa del Embalse de Tibi"

C. Antonelli. 1580-1594. Archivo conde Villafranqueza 

Font: Commons

"Alzado de la presa del Embalse de Tibi"

C. Antonelli. 1580-1594. Archivo conde Villafranqueza

Font: Commons

Alacant, la seua rodalia i el pantà de Tibi (Segles XVI i XVII)


Recomanen la lectura de l'articul d'on hem tret la imatge escrit per Antonio Adsuar



Font: Alicantinismo.com



Bases territorials de l'Orde de Montesa



El 1312, un concili posava fi a l’antiga orde del Temple. En conseqüència, es parlà d´assignar els béns que els templers tenien al regne de València a l’orde de l’Hospital. Jaume II, tement un enriquiment perillós dels hospitalers, inicià una sèrie d’ambaixades amb el Papa, a fí d’aconseguir la creació d’una nova orde militar amb els béns que templers i hospitalers tenien al regne de València. A més, el rei es comprometia a aportar la vila reial de Montesa, on tindria que radicar el convent de l’orde. L’elecció de Montesa com a seu de la nova institució obeeix a diversos factors: d’una banda, el fet de trobar-se en la frontera sud del regne, amb territoris ja conquerits però amb nombrosa població musulmana; d’altra, la seua situació estratègica controlant la vall de Montesa, via d’accés natural cap a Castella.

El 10 de juny de 1317, el papa Joan XXII promulgà la butlla de fundació de l’orde de Santa Maria de Montesa. Amb tot, no s’instituí oficialment fins al 22 de juliol de 1319, en una cerimònia que presidí el mateix rei en Jaume al palau reial de Barcelona.
La base territorial de la institució quedà constituïda per les següents localitats:

 

Procedents de l’orde de l’Hospital:

  • batlliu de Cervera: Cervera, Sant Mateu, Traiguera (amb Sant Rafael del Riu i el Mas dels Estellesos -des de 1655, Sant Jordi-, ambdós hui municipis independents), Canet lo Roig, la Jana (amb el lloc d’el Carrascal, hui despoblat), Càlig, Rossell i Xert (que inclou hui els despoblats de la Barcella i el Molinar);
  • comanda d’Onda: Onda, amb Tales (municipi independent des de 1842) i Artesa, nucli de població hui en terme d’Onda.
  • comanda de Vilafamés: Vilafamés, amb la Vall d’Alba i Sant Joan de Moró, hui municipis;
  • comanda de Silla;
  • comanda de Sueca;
  • villa de Montroi;
  • comanda de la Vall de Perputxent: Beniarrés i l’Orxa, amb els actuals despoblats d’Alquinència, Benillup, Benitàric i Perputxent, els dos primers en el terme municipal de Beniarrés i els dos segons, en el de l’Orxa.
  • dos alqueries a Borriana;
  • cases i terres a la ciutat de València;
  • béns dispersos a Ademuz i Castielfabib;
  • …i, segons alguns autors, casa a Morella i alguns censos, vigents encara al segle XVI.

 

Procedents de l’orde del Temple:

  • comanda de Peníscola: Peníscola, Benicarló i Vinaròs;
  • comanda de Xivert: Alcalà de Xivert, Alcossebre (hui pedania d’Alcalà), Polpís (hui municipi: Santa Magdalena de Polpís), Xivert i Castellnou (ambdós, antics llocs despoblats ara en terme d’Alcalà de Xivert);
  • comanda d’Ares: Ares;
  • comanda de Culla: Culla, Benassal, Vistabella, Benafigos, Atzeneta del Maestrat, la Torre d’en Besora, Vilar de Canes, el Molinell, Corbó i el Boi (els tres últims, antics llocs hui despoblats, situats respectivament als actuals termes municipals de Culla, Benassal i Vistabella);
  • comanda de les Coves de Vinromà: les Coves, Albocàsser, la Salzadella, Vilanova d’Alcolea, Tírig, la Serratella i la Torre d’en Doménech;
  • batlliu de Moncada: Moncada (amb Binata, hui despoblat); i Borbotó, Carpesa, part de Massarrojos i algunes terres a Benifaraig (totes aquestes poblacions en l’actualitat, pedanies en el terme municipal de la ciutat de València)
  • tres alqueries a Borriana;
  • comanda de la ciutat de València: cases al barri de la Xerea -en torn a l’antic palau del Temple-, terres en les rodalies de la ciutat i béns dispersos a Llíria i Dénia.

 

Reialenc:

  • antic terme del castell de Montesa: la vila de Montesa, el lloc de Vallada (hui també municipi) i las alqueries de Gaixna i Gaixneta (despoblades ja al segle XVI).

En conjunt, un territori format por propietats en seixanta-huit viles o llocs, amb una població per a 1320 d’unes 28.000 persones aproximadament. A partir d’aquell moment, alguns llocs acabaren convertint-se en municipis, altres es van despoblar i alguns senzillament, van desaparéixer. Però, básicament, el nucli del patrimoni de l’orde de Montesa es mantingué amb pocs canvis fins la desamortització de 1835. Sols hi hagué una alteració important: la pèrdua definitiva de la vila de Peníscola el 1488.

divendres, 1 de novembre del 2019

Territoris de les ordres militars dels regnes ibèrics cap a finals del segle XV


Este mapa ens fa albirar l'immens poder que hi tenien les ordes de cavallaria al final de l'Edat Mitjana a la Península Ibèrica. L'Orde de Cavallaria de Montesa al Regne de València no més era un exemple més que com podem comprovar succeïa el mateix i més gran a Castella i Portugal.




Font: Commons