dimarts, 26 de novembre del 2019

La costa entre València i Cartagena a la carta portolana de Piri Reis (1525)


L'almirall turc del segle XVI Piri Reis és un personatge ben singular. En la seua famosa obra troben dades cartogràfiques que en principi ell no podia conèixer, parle en concret de la costa atlàntica. 

Però eixa fama ens pot fer oblidar que Piri Reis era bàsicament un navegant del Mediterrani i que el més important de la seua obra era donar informació nàutica i cartogràfica per a la flota del Sultà otomà que en aquella època lliurava una guerra de gran intensitat contra el Rei d'Espanya.

Esta làmina de la costa valenciana ens il·lustra ben bé com era d'important l'obra de Piri Reis i fins a quin punt les diverses escoles portolanes a més de la seua qualitat artística hi tenien un motiu pràctic i d'extrema importància política i cultural.

O siga que vos oferim la visió musulmana del segle XVI de la costa valenciana i això de per si ja és tota una curiositat.




Autor: Pirî Reis, sobre. 1554?
Data: 1525
Títol breu: fol. 259b "Litoral d’Andalusia des de València fins a Cartagena"
Editor: Manuscrit
Tipus: Mapa de manuscrits
Alçada obj cm: 34
Amplada Obj cm: 24
Nota: Nom d'autor indicat al fol. 376b com Raʾīs al-Baḥr Pīrī ibn Muḥammad; dates de l’autor preferides pel catalogador (Walters): d. 962 AH / 1555 CE
Referència: Walters Art Museum, W.658, 259b, © 2011 Walters Art Museum, usat sota una llicència Creative Commons 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada