diumenge, 8 de juliol del 2018

El dret civil i Ciutadans


Membres de l'Associació de Juristes Valencians, amb el president de les Corts, Enric Morera. Foto: AJV


16/03/2018 - Albert Rivera, líder de Ciutadans, visita aquest divendres València. Serà rebut enmig del soroll festiu d'una ciutat que cada any riu de si mateixa i del món, en un culte al foc que purifica més que destrueix. És aquest un soroll sense fúria, molt propi de la nostra gent. Per això alguns ens menyspreen, desconfien de la nostra tenacitat i perseverança, creuen que som sobretot aparença. Una mica de raó no els falta. No causem especials problemes. Acabem sent dúctils i resignats. És per això que moltes de les nostres reivindicacions no figuren entre les prioritats polítiques o econòmiques i acaben sent oblidades o queden languidescent o relegades per a millor ocasió. 

L'Asociació de Juristes Valencians, a la qual pertany, s'ha proposat la ferma obstinació que la reivindicació a favor del Dret Civil Valencià no córrega la mateixa sort. La va córrer en el seu moment quan no es va aconseguir recuperar els Furs abolits pels Decrets de Nova Planta, com va ocórrer amb altres territoris peninsulars; o quan no es va participar en el Congrés de Dret Civil de Saragossa de 1946, o quan no es va aconseguir disposar de Compilació escrita. Els valencians créiem reparada aqueixa "discriminació històrica" quan en 2006 es va modificar el nostre Estatut d'Autonomia amb ple consens de totes les forces polítiques, de conformitat amb una interpretació integradora de la Constitució que atenia la nova realitat legislativa civil d'Espanya. 

No obstant això, les recents sentències del Tribunal Constitucional anul·lant les lleis sobre règim econòmic matrimonial, custòdia compartida i parelles de fet formalitzades, que acatem encara que discrepem d'elles, ens han retornat a una inacceptable casella d'eixida, posant el cànon de la legitimitat constitucional d'aquesta competència en el fet de no haver sigut agraciats amb una Compilació Foral per la dictadura franquista. 

Alguns semblen còmodes amb aqueixa situació. Entre ells sembla que se situa Ciutadans. És un error.  
La reivindicació de la competència legislativa civil a favor de la Generalitat Valenciana és, per descomptat, transversal. Alguns l'enquadren entre els elements identitaris d'un poble, com a nacionalitat històrica. No és per descomptat el meu cas ni el de molts altres, perquè no creiem en cap sort de metafísica polític-cultural i, per contra, sí en una Nació de ciutadans lliures i iguals. Però iguals no vol dir uniformats, ni menys discriminats els uns respecte als altres. La uniformitat mata moltes vegades la unitat, com el tradicionalisme és el pitjor enemic de la tradició. 

Espanya no ha tingut ni tindrà mai unitat legislativa civil. Haurà de tindre-la en el que afecta a la unitat de comprat –unitat que finalment serà europea- i en altres aspectes del Dret de la persona vinculats a l'estat civil o als drets de la personalitat. Però en altres qüestions, la vertadera igualtat és igualtat en la llibertat i no igualtat en els continguts: que tots els ciutadans siguen igualment lliures per a fer, en les seues relacions jurídiques privades, la qual cosa siga lícit i estiga a l'abast d'altres conciutadans seus. 

Jo, com a valencià, no puc pactar la successió amb els meus hereus; però el Sr. Rivera, com a català, si ho pot fer. El Sr. Rivera, si es casa, no es veurà en el compromís de dir-li a la seua companya que potser és millor separar els béns, perquè la llei li imposa una comunitat que igual no els convé, o almenys no els convé inicialment. El Sr. Rivera, si no està casat, sap què efectes jurídics produeix la seua relació amb la seua companya, però les seues connacionales valencians han perdut la seua regulació perquè la Generalitat no pot envair aquesta competència que, ací, és de l'Estat... i l'Estat no ha legislat sobre la matèria. I així, una infinitat de coses. 

Unitat d'Espanya? No he parlat de la unitat d'Espanya? És que, sincerament, no sigues en què es ressent si els valencians podem legislar en matèria de Dret Civil com els catalans, aragonesos, bascos, balears o gallecs, per a tindre la mateixa llibertat que ells. 

Per això esperem que Ciutadans done suport a la iniciativa presentada el passat dia 5 d'aquest mes en Les Corts Valencianes perquè aquestes promoguen –juntament amb altres qüestions que interessen també al partit del Sr. Rivera– una mínima reforma constitucional que permeta eixamplar la llibertat d'aquests ciutadans espanyols que som els valencians. 



Escrit per: Luis Higuera és advocat i vicepresident de l'Associació de Juristes Valencians
Publicat en: Valencia Plaza
Traducció: Softvalencià


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada