El Consell Valencià de Col·legis d'Advocats en el ple del passat dia 6 de juliol ha acordat concedir la “Medalla al Mèrit en l'Advocacia de la Comunitat Valenciana” a l'Associació de Juristes Valencians, això sobre la base dels següents mèrits contrets al servei d'aquesta Advocacia:
L'Associació de Juristes Valencians va nàixer en 2014 amb la voluntat de “oferir resposta jurídica a les inquietuds socials dels valencians, reivindicant com a instrument per a això el ple exercici de la competència per a legislar sobre dret civil valencià”.Així ho expressa el seu manifest fundacional.
És una associació integrada per juristes d'Alacant, Castelló i València. Manca d'adscripció política, és independent i lliure.
La seua principal acció ha sigut la constant defensa del dret civil valencià, recuperant una iniciativa que històricament va ser impulsada, entre uns altres, per l'advocacia valenciana.
Aquesta iniciativa es va dur a terme primer mitjançant la reivindicació de la retirada dels recursos d'inconstitucionalitat plantejats pel Govern central contra la Llei 10/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, contra la Llei 5/2011, d'1 d'abril, de la Generalitat, de Relacions familiars dels fills i filles els progenitors de les quals no conviuen i contra la llei 5/2012, de 15 d'octubre, d'unions de fet formalitzades de la Comunitat Valenciana.
Per a això va promoure un manifest en defensa del dret civil valencià al que van anar adherint-se un després d'altres centenars d'ajuntaments de la Comunitat Valenciana (actualment ja són 305), la mateixa Generalitat, Les Corts, les diputacions provincials, facultats de dret i nombroses institucions de la societat civil valenciana (més de 40 entitats).
En l'àmbit de l'advocacia, el CVCA ha donat el seu suport al manifest. Els Col·legis d'advocats d'Alcoi, Elx, Sueca i València, també van adoptar acords en suport del Dret civil valencià.
Deu recodarse que l'article 7, punt 19, dels Estatuts del CVCA, estableix com una funció del Consell Valencià: “Convocar i celebrar jornades, reunions i Congressos relacionats amb el Dret comú, AMB EL DRET VALENCIÀ i amb l'exercici professional de l'advocacia”. En aquest sentit, l'any 2017 l'associació va col·laborar amb el CVCA en la realització de quatre activitats de promoció de dita dreta.
A més, ha dut a terme una incessant labor divulgativa, per tot el nostre territori, mitjançant xarrades, conferències, col·loquis, i fins i tot concerts, sense comptar amb innombrables intervencions en mitjans de comunicació.
L'Associació ha sigut reconeguda com a exemple de societat civil, i ha sigut capaç, pràcticament sense mitjans, d'obtindre un consens històric en honor d'un interés comú. Aquest consens té molts vessants: territorial (de les tres províncies i de totes les comarques, punt castellà parlants com valencià parlants), polític (PP, PSOE, Compromis i Podemos) i social (empresaris, sindicats, associacions, etc.). En concret, l'AJV ha aconseguit, per ella mateixa, que recolzen la recuperació del Dret Civil Valencià: 305 Ajuntaments, les 3 diputacions, més de 40 entitats de la societat civil, entre elles UGT, CCOO, CSIF, ATA, AVA, Intersindical, La Unió, Lo Rat Penat, Fundació Nexe, el CVCA, els Registradors valencians, les universitats, l'Ateneu Mercantil o AVACU.
L'AJV pretén un tractament igualitari per a la nostra Comunitat, ja que és l'única a la qual se li manté l'abolició del dret civil propi, arrabassat en 1707 per dret de conquesta, en la guerra de successió. Aquesta abolició, des de llavors, no ha sigut derogada. La competència legislativa civil, per contra, la tenen actualment Aragó, Balears, Catalunya, Galícia, Navarra i País Basc (més de 15 milions d'espanyols).