dilluns, 16 de novembre del 2020

El Ayuntamiento de València insta a recuperar por la vía de urgencia el derecho civil valenciano

 


24/09/2020 - VALÈNCIA. L'Ajuntament de València ha donat llum verda aquest dijous a una moció en el ple municipal per a sol·licitar que el Congrés dels Diputats tramite per la via d'urgència la proposició de llei de reforma puntual de la Constitució per a recuperar el dret civil foral valencià. 
 
En la sessió plenària, el Partit Popular ha presentat aquesta moció per tramitació urgent i el consistori, per tant, ha acordat, amb els vots del govern i del PP i el rebuig de Cs i Vox, que comunicarà el seu suport a "la Proposició de Reforma de la Disposició Addicional Segona de la Constitució Espanyola per a la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià i sol·licitar la seua urgent tramitació per a recuperar de manera efectiva una competència severament limitada des de l'any 2016". 
 
Segons esta proposta, l'Ajuntament agraeix a les Corts Valencianes, que en data 5 de febrer del present any, hagen promogut la iniciativa de la reforma de la Constitució perquè la competència en matèria de dret civil prevista en l'Estatut d'Autonomia Valencià, aprovat tant per les Corts Valencianes com per les Corts Generals, tinga encaix dins de la Constitució. 
 
Així mateix, tal com consta en el text de la moció, l'Ajuntament comunicarà aquest acord a les presidentes del Congrés i del Senat, i a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat. La proposta ha sigut presentada al Ple per la regidora popular María José Ferrer, que ha defensat la urgència d'aquesta proposta “per a resoldre una qüestió històrica en el Ple més pròxim al 9 d’Octubre”. 
 
El portaveu de Vox, Pepe Gosálbez, ha qualificat esta moció com "un atracament democràtic, que crearà desigualtat entre els espanyols"; i en la mateixa línia, l'edil de Ciutadans Narcís Estellés ha defensat "grans pactes d'estat que aposten per la igualtat dels drets de tots els ciutadans espanyols". L'alcalde de València, Joan Ribó, per part seua, ha defensat l'oportunitat de la moció “perquè-tal com ha explicat- cal reivindicar la història de València i el dret civil valencià”. Els grups Ciutadans i Vox han votat en contra.

 

Publicat a: Valencia Plaza 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada