dimecres, 22 de maig del 2019

Sistemes jurídics al món


Font: Wikipedia

Per sistema jurídic s'entén el conjunt de normes jurídiques, actituds i ideologies vigents en un país sobre el que és el Dret, la seua funció en la societat i la manera en què es crea o hauria de crear-se, aplicar-se, comprendre's, perfeccionar-se, ensenyar-se i estudiar-se. D'eixa manera, el sistema jurídic reuneix les estructures i les modalitats de funcionament dels òrgans, institucions i components socials encarregats de l'aplicació i interpretació de les regles de Dret, així com d'aquells que les creen o influeixen en la seua creació, interpretació i modificació. 

El sistema jurídic suposa el conjunt de normes jurídiques objectives que estan en vigor en determinat lloc i època, integrant les diverses fonts jurídiques, com les lleis, els costums, la jurisprudència dels tribunals i la doctrina, que regeixen en els diversos països del món, i els mecanismes de creació, modificació, interpretació i aplicació. Cada país té el seu propi sistema jurídic i la seua peculiar manera de considerar el Dret, les seues fonts i els components significatius en la seua creació, interpretació i aplicació. 

Es pot classificar els sistemes jurídics en les següents grans famílies: 
  • La família del Dret Continental o neorromanista (en anglés Civil Law). 
  • La família del Dret anglosaxó (en anglés Common Law). 
  • La família del Dret socialista. 
  • Els sistemes de Dret religiós. 
  • La família jurídica Mixta. 
  • La família Nòrdica 
  • La família Islàmica 
Si bé el sistema jurídic de cada país pot ser classificat en alguna de les anteriors famílies, pot presentar variacions dins d'elles o bé integrar institucions o elements d'altres sistemes; existeixen doncs nombrosos països que tenen un sistema jurídic mixt. 


Nota: aquesta entrada encara no està completa com nosaltres voldríem però ens sembla adequat publicar-la per què el mapa i la breu explicació té importància per donar context internacional al Dret Foral Civil Valencià.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada