dissabte, 25 de maig del 2019

Dels furs locals al fur de València


Dels furs locals al fur de València en el marc del procés d'instauració de la societat feudal del segle XIII en el Regne de València 

 Enric Guinot Rodríguez




Resumen: Aquest treball analitza el procés de canvi dels furs locals a un fur territorial en el marc del nou regne de València creat en 1240 pel rei Jaume I. Seguint la tradició de Catalunya i Aragó anteriorment, també a València la corona i la noblesa van organitzar inicialment la repoblació sobre la base de diferents furs: Sepúlveda, Zaragoza, Daroca, Teruel, Fontana, costum de Lleida o costum/fur de València. 

Però a partir de 1245, la monarquia va impulsar el fur de València, la qual cosa s'ha interpretat tradicionalment com un motiu polític d'enfrontament entre repobladors catalans i aragonesos. El nostre estudi explica com el fur de Zaragoza/Aragó es va limitar durant el segle XIII a uns pocs senyorius, i com es va generalitzar el de València. 

Per això el conflicte entre la noblesa d'origen aragonés enfront del poder públic (monarquia i ciutadans) es va iniciar quan les primeres corts de 1261 van aprovar estendre el fur de València com a fur territorial del nou regne. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada