dimecres, 29 de maig del 2019

La València de Wyngaerde (1593)


Anton van den Wyngaerde va nàixer a Anvers entorn de 1512. D'origen flamenc i paisatgista del XVI, va recórrer Espanya a partir de 1561. Va realitzar en total 62 vistes del nostre país, que permeten comprovar com eren en aquells dies moltes de les nostres ciutats i pobles. 

Concretament tractarem de dos lamines seues: la ciutat de València i la Albufera.

Font: Commons

Viatjes de Anton van den Wyngaerde per Espanya. Font: Silvia García Alcázar / Fernando González Moreno. UCLM.

Font: Commons

Conegut a Espanya com Antonio de les Vinyes o Antón de Brussel·les i a Anglaterra com Anthony van den Wyngaerde, aquest artista va realitzar tota una guia documental d'Espanya a través d'una sèrie d'increïbles vistes que mostren l'Espanya del Segle d'Or en tota la seua esplendor. Ho va fer per encàrrec de Felip II, al servei del qual va estar des de 1557. 

Primer va ser nomenat “pintor ordinari” pel rei i va acompanyar als tropes espanyoles en les batalles contra Enric II de França. Va representar les escenes bèl·liques de San Quintín, Ham, Gravelinas i Dourlens. 

En 1558 va viatjar pels Països Baixos i en 1561 per Anglaterra, país en el qual és possible que haguera estat anteriorment. De fet, se li atribueixen les set vistes del Panorama of London, datades entre 1543 i 1550, i que constitueixen una de les primeres representacions de Londres que existeixen. 

Cinc anys més tard que Felip II ho contractara, Antonio, figurava com a pintor de cambra del monarca i estava establit en la cort. Va ser llavors quan el Rei d'aquell Imperi en el qual no es posava el sol va creure bona idea fer un inventari gràfic de les grans ciutats espanyoles. 

Es va instal·lar amb la seua família a Madrid, en 1562, a instàncies del monarca. Allí es va dedicar a la “descripció corogràfica” o corografía de viles, pobles i ciutats espanyoles. A aquest efecte, van den Wyngaerde va començar el seu viatge per la Península.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada