dimecres, 13 de febrer del 2019

Ciutadans es queda només en el seu rebuig a recuperar el dret civil valencià


El PP i el tripartit voten a favor de modificar la Constitució per a reprendre la normativa

Comissió de Coordinació de les Corts, ahir. /LP

Els partits que van signar el Pacte del Botànic (PSPV, Compromís i Podemos) i el PP han donat suport a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a la recuperació «efectiva» del dret civil valencià, proposta signada per aquests grups a la qual s'ha oposat Ciutadans en solitari durant la votació celebrada ahir en la comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat de les Corts. D'aquesta manera, la iniciativa es portarà al ple de la Cambra autonòmica per a la seua aprovació definitiva. 

Ja el passat 24 d'octubre es va aprovar en ple de les Corts la seua tramitació parlamentària amb el mateix sentit de vot per part dels grups que el que es va produir ahir. Llavors, Cs va justificar el seu rebuig defensant un dret civil comú en tot el territori nacional. 

En concret, el text reclama incloure un segon paràgraf en la disposició addicional segona de la Constitució perquè la competència legislativa civil de les Comunitats Autònomes assumida en els seus propis Estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, «s'estendrà a la recuperació i actualització del seu dret privat històric d'acord als valors i principis constitucionals». A més, la proposta assenyala que el propi Estatut d'Autonomia recull des de la reforma de 2006 el desenvolupament del dret civil valencià i s'han promulgat lleis com les de règim econòmic matrimonial, de custòdia compartida i d'unions de fet que han sigut totes elles tombades pel Tribunal Constitucional, la qual cosa deroga de facto les disposicions estatutàries entorn del dret civil propi. 

Des del tripartit es va apel·lar a la «dignitat com a poble», si bé va advertir que el dret foral no pot ser «anacrònic». Per part seua, la diputada del PP María José Ferrer Sansegundo, va recordar que la Comunitat és l'únic territori que va tindre dret civil propi des del segle XIII i ara «en la pràctica» no, i, per tant, va alertar que seria «un error històric estratègic vincular-lo a marcs nacionalistes» perquè «generacions de valencians de diferent orientació política l'han reclamat».


Traducció: Softvalencià 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada