dimecres, 13 de febrer del 2019

El Botànic i el PP insisteixen a modificar la Constitució per a recuperar el dret civil valencià i Cs s'oposa


Els partits que conformen el Acord del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- i el PP han donat suport a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a la recuperació "efectiva" del dret civil valencià, proposta signada per aquests grups a la que s'ha oposat Ciutadans.

Pleno de Les Corts Valencianes INMA CABALLER/CORTS
 
La votació d'aquest dilluns s'ha produït en la comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat de les Corts i suposa que aquesta iniciativa es portarà a ple de la cambra autonòmica per a la seua aprovació definitiva. 

Ja el passat 24 d'octubre es va aprovar en ple de les Corts la seua tramitació parlamentària amb el mateix sentit de vot per part dels grups que el que s'ha produït aquest dilluns. Llavors, Cs va justificar el seu rebuig defensant un dret civil comú en tot el territori nacional. 

En concret, el text reclama incloure un segon paràgraf en la disposició addicional segona de la Constitució perquè la competència legislativa civil de les Comunitats Autònomes assumida en els seus propis Estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, "s'estendrà a la recuperació i actualització del seu dret privat històric d'acord als valors i principis constitucionals". 

A més, la proposta assenyala que el propi Estatut d'Autonomia recull des de la reforma de 2006 el desenvolupament del dret civil valencià i s'han promulgat lleis com les de règim econòmic matrimonial, de custòdia compartida i d'unions de fet que han sigut totes elles tombades pel Tribunal Constitucional, la qual cosa deroga de facto les disposicions estatutàries entorn del dret civil propi. 

Debat a Les Corts

En el debat de les Corts de presentació d'aquesta iniciativa, el portaveu socialista, Manolo Mata, va destacar que no es tracta d'un problema de "sentiments", sinó "de dignitat com a poble". No obstant això, va alertar que més enllà de recuperar aqueixa potestat legisladora en matèria civil, aquest dret no pot ser "regressiu" i perjudicar la igualtat entre homes i dones: "Visca el dret foral, però muira el dret foral anacrònic". 

La portaveu adjunta de Podemos Fabiola Meco va considerar que aquesta proposta obri "una finestra d'oportunitat" després de les tres sentències del Constitucional.

Per part seua, Isaura Navarro (Compromís) va assegurar que es tracta de "recuperar el nostre autogovern, la qual cosa ens toca, la qual cosa està en el nostre estatut". "Negar el nostre dret civil és civil és negar la nostra història", va advertir . 

Per part seua, la diputada del PP María José Ferrer Sansegundo, va recordar que la Comunitat és l'únic territori que va tindre dret civil propi des del segle XIII i ara "en la pràctica" no, i, per tant, va alertar que seria "un error històric estratègic vincular-lo a marcs nacionalistes" perquè "generacions de valencians de diferent orientació política l'han reclamat". 

No obstant això, Emigdio Tormo (Cs) va explicar el seu rebuig assenyalant que el seu partit defensa la seguretat jurídica i igualtat de drets en tot el territori nacional: "El dret civil comú és modernitat, progrés i capacitat de desenvolupament".


Font: Europa Press
Traducció: Sodtvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada