dilluns, 14 de maig del 2018

Casats en la C. Valenciana sense capitulacions matrimonials, quin és el meu règim econòmic matrimonial?




Han sigut ja moltes les ocasions en les quals clients i reunits m'han preguntat amb preocupació -normalment després de la lectura d'alguna notícia en els periòdics relativa a la Llei Valenciana sobre Règim Econòmic Matrimonial Valencià- quin règim matrimonial regeix en el seu matrimoni. La confusió es deu als vaivens de la llei que, després de publicar-se, ha patit garrotades del Tribunal Constitucional fins a la seua definitiva nul·litat. 

La Llei Valenciana 10/2007 sobre Règim Econòmic Matrimonial Valencià es va publicar l'any 2007 en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i, un mes després, en el Butlletí Oficial de l'Estat. La seua principal novetat va ser instaurar el règim de separació de béns com a règim legal supletori, açò és, per al supòsit que el matrimoni no haguera atorgat capitulacions matrimonials. Diferenciant-se d'aquesta manera de l'establit en el Codi Civil que estableix com a règim matrimonial supletori –mancant capitulacions matrimonials- el règim de ganancials. 

L'àmbit d'aplicació d'aquesta llei era la d'aquells matrimonis en els quals tots dos cònjuges tingueren el veïnatge comú valencià; aquells que passaren a residir a la Comunitat Valenciana immediatament després del matrimoni o, mancant aquesta residència, aquells que hagueren celebrat el seu matrimoni a la Comunitat Valenciana. 

Aquestes disposicions entrarien en vigor el 25 d'abril de 2008. No obstant açò el President del Govern va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei, la qual cosa va portar al Tribunal Constitucional a suspendre la seua aplicació. Per açò la llei no va arribar a entrar en vigor fins a l'1 de juliol de 2008, després d'acordar el Tribunal Constitucional el dia anterior l'aixecament de la suspensió. 

En conseqüència, fins al 30 de juny de 2008 tots els matrimonis celebrats sense haver atorgat capitulacions matrimonials es regeixen pel Codi Civil, aplicant-se'ls el règim de ganancials. A partir de l'1 de juliol de 2008, es regeixen pel règim de separació de béns. 

No obstant açò, la recent sentència del Tribunal Constitucional 82/2016, de 28 d'abril, va declarar la inconstitucionalitat de la totalitat de la Llei Valenciana de Règim Econòmic Matrimonial Valencià i per tant la seua nul·litat, amb efectes des de l'1 de juny de 2016. Per açò a partir d'aqueixa data els matrimonis celebrats a la Comunitat Valenciana tornaran a regir-se pel règim de ganancials. 

El dubte immediat és, què ocorre si em vaig casar durant la vigència de la llei després de la seua declaració de nul·litat per part del Tribunal Constitucional? El meu règim econòmic serà ara el de ganancials o seguirà sent el de separació de béns? 

El dubte està resolt en la mateixa sentència del Tribunal Constitucional, que deixa clar que la declaració d'inconstitucionalitat de la llei no afecta a les situacions jurídiques ja consolidades, per la qual cosa qui es va casar durant la vigència de la llei segueix estant casat en règim de separació de béns. 

Tot açò, evidentment, llevat que els cònjuges hagueren optat per un altre règim matrimonial mitjançant capitulacions matrimonials atorgades davant notari.


Escrit per: Mercedes Carbonell
Publicat en: Cuatrocasas
Traducció: Softvalencià
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada