dissabte, 29 de desembre del 2018

Les Royaumes de Valence et Murcie tirez de Cantel (1740)


Font: Universitat Jaume I

Font: KB images

Font: Biblioteca Nacional Digital
    

 Les Royaumes de Valence et de Murcie tirez de Cantel : corrigés et augmentés sur les Memoires de Rodrigo Mendes de Silva et dediés a la Majesté Catholique de Philippe Cinq Roy d'Espagne et des Indes = Los Reynos de Valencia y Murcia : delineados por Cantelo : recorrigidos sobre las memorias de Rodrigo Mendes de Silva, y dedicado a la Magestad Catholica de Phelipe Quinto Rey de Espana y de las Indias 


Títol: Les Royaumes de Valence et Murcie/ tirez de Cantel; corrigés et augmentés sur les memoires de Rodrigo Mendes de Silva...par...I.B. Nolin... 

Autor: Autor desconegut

Data de publicació: 1740 

Editor Paris: sur le Quay de l'Horloge du Palais

Descripció: Mapa geogràfic amb els pobles de les actuals províncies de Castelló, València, Alacant, Múrcia i part de Teruel. 


 Font: Repositori UJI




divendres, 28 de desembre del 2018

El Dret Civil valencià, una ferramente útil per als ciutadans (Ontinyent)






La anomalia que representa per als valencians no disposar del dret civil propi, derogat pel Decreto de Nueva Planta de Felipe V en 1707, va més enllà de qualsevol possible visió romàntica de la història. 

Perquè a hores d’ara, per mal d’entendre que siga, aquell document legislatiu atorgat “por justo derecho de conquista” que continua vigent ens impedeix de desenvolupar una regulació moderna del dret civil històric tot i haver recuperat un cert autogovern. Catalunya i les Balears tenen el seu dret civil. 

Altres territoris com Galícia, el País Basc o Navarra també tenen la capacitat de legislar en aquest àmbit. La discriminació ha unit de manera extraordinària la societat valenciana per exigir la recuperació d’aquesta capacitat legislativa. 

Divuit ajuntaments de la Vall d’Albaida, d’un total de 346 de tot el País Valencià han signat el manifest que reivindica aquesta recuperació, on s’hi han sumat pràcticament tots els partits polítics, sindicats, associacions empresarials i entitats culturals. 


Font: Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida IEVA






divendres, 21 de desembre del 2018

Bon Nadal i Feliç 2019 del Tribunal de les Aigües





Accuratissima et nunc novissime revisa correctaque tabula (1720)


Font: Fuentes de Ayodar
Font: Raremaps



És un dels 4 mapes que componen la divisió general dels Regnes d'Espanya i Portugal 

Les quatre làmines a excel·lent resolució ací 

Un altra font: Cartoteca Digital del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya


  • Titol del mapa: Accuratissima et nunc novissime revisa correctaque tabula regnorum, Valentiae, et Murciae, Insularum Majorcae, Minorcae, et Ivicae... 
  • Autors: Ottens, Reiner & Josua 
  • Any del original : 1720 
  • Dimensions: 54 x 63 cm 

Font del mapa i les referències: Fuentes de Ayodar (municipi de la província de Castelló) Porta marca d'aigua de la web.





Li Regni di Valenza, e di Murcia (1696) Cantelli


Font: Fuentes de Ayodar


Li Regni di Valenza, e di Murcia


Descritti da Giacomo Cantelli Geografo; Dedicati al Merito Dell'Ill.mo Sig.re e Pron. Colendiss.mo il Sig.r Marchese Pompeo Azzolini Capitano della guardia dell'Ecc.mo Sig.re Duca di Medinaceli Vicerè, e Capitano Generale del Regno di Napoli; dal suo Hum.mo Divot.mo et Oblig.mo Ser.re Domenico di Rossi; A. Barbey sc.. 

  • Títol: Li Regni di Valenza e di Murcia 
  • Autor: Giacomo Cantelli 
  • Lloc d'edició: Roma 
  • Editor: Doménico de Rossi 
  • Gravador: Antonio Barbey 
  • Any: 1696 
  • Dimensions: 558 x 425 mm. 
  • Obra: Mercurio Geografico 

Font del mapa i les referències: Fuentes de Ayodar (municipi de la província de Castelló) Porta marca d'aigua de la web.


dijous, 20 de desembre del 2018

Dret Civil per al Consens Estatutari


Foto: EVA MÁÑEZ

20/12/2018 - El passat 11 de desembre Juristes Valencians es va desplaçar al Congrés dels Diputats per a deixar constància de dos fets. Primer, que la Comunitat Valenciana, representada per les seues institucions autonòmiques i municipals conjuntament amb una nodrida representació de la societat civil (empresaris, sindicats, universitats, col·legis professionals, agricultors, entitats culturals), reclama la reintegració de la seua capacitat per a legislar en dret civil, entre altres coses perquè defensa el dret civil espanyol en tota la seua integritat i configuració, tal i com contempla la Constitució i el Codi Civil: Comú, Foral i Especial. Segon, que la Comunitat Valenciana és capaç d'aconseguir consensos bàsics en el marc del seu Estatut d´Autonomia, consensos mínims i fonamentals que són necessaris per a qualsevol subjecte polític que aspire a autogovernar-se i tindre un reconeixement per tercers. 

El passat 11 de desembre Juristes Valencians va llançar un missatge de suport en el Congrés, per boca de Francisco Pérez, a les justes reclamacions dels valencians per un finançament autonòmic que permeta que els nostres ciutadans accedisquen a uns serveis socials, sanitaris i educatius en condicions. 

Va llançar una proposta de modificació constitucional redactada per Luis Higuera, que possibilita amb una simple modificació constitucional, afegint una frase a la disposició addicional segona, la reintegració del dret civil valencià, una capacitat que en paraules de Pascual Sala suposa un exercici d'integració i no de separació. Es tracta d'integrar la diversitat i no de diferenciar per a crear divisió. Juristes Valencians va defensar un missatge a favor dels agricultors singularment als del sud, que precisen d'aigua de qualitat per als seus camps i ho va fer comptant amb la presència de representants del Jutjat Privatiu de les Aigües d'Oriola, al qual dóna suport perquè siga reconegut com a Tribunal Consuetudinari. 

Sobretot que deixe d'estar en vigor el decret de 29 juny de 1707 basat en el dret de conquesta, antagònic als principis de llibertat de pacte que representa el dret civil

Va llançar un missatge d'unitat, de consens tan simbòlic com necessari per a una societat que ha patit fractures seculars, però que aspira en justícia a tindre representants que siguen capaces de llegir el moment històric, que no caiguen en posicions simplistes i treballen per fer de la diversitat un element de suma al conjunt d'una idea d'Espanya que no pot ser concebuda com un conjunt buit i excloent, si no com l'addició de la seua història, les seues realitats i de les seues manifestacions tan espanyoles les comunes com les singulars. 

Reintegrar el dret valencià, és hui a tenor del consens concitat una obligació política, és una necessitat històrica la de la més original i privatiu senyal d'identitat del poble valencià: Els Furs. No en va va ser en el Regne de València el primer lloc d'Espanya on es va produir dret civil propi. Suposa constitucionalitzar l'Estatut legitimat democràticament per àmplia majoria de Les Corts i Congrés, però sobretot que deixe d'estar en vigor el decret de 29 juny de 1707 basat en el dret de conquesta, antagònic als principis de llibertat de pacte que representa el dret civil. 

Reintegrar el dret civil valencià representa la possibilitat de millorar la vida dels valencians en matèria de família i successions, obrint el ventall de la voluntat de les parts com a element creador de dret, i abans de res suposa la possibilitat de reforçar un consens que hui encara es pot convertir en unànime si els actors són capaços de fer política en majúscules, la que senta bases sòlides, la construeix que societats complexes però possibles com la societat valenciana. 


Autor: José Morgan García és membre de l'Associació de Juristes Valencians.
Publicat a: Valencia Plaza
Traducció: Softvalencià

La Càtedra de Dret Foral Valencià reuneix la seua Comissió Mixta


Hui dijous 20 de desembre s'ha reunit la Comissió Mixta de la Càtedra de Dret Foral Valencià de la Universitat de València en el despatx de la Vicerectora d'Innovació i Transferència


Els assistents van ser, per part de la Universitat de València, la Vicerectora d'Innovació i Transferència Mª Dolores Real García, el Degà de la Facultat de Dret Francisco Javier Palao Gil i la Catedràtica d'Història del Dret Pilar García Trobat. I per part de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació van acudir la Cap de Servei de Promoció de l'Autogovern i Dret Foral Valencià Teresa Benedito Ibáñez i la Sotsdirectora General de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern Pilar Herrero Gil. 

El màxim òrgan de govern de la citada càtedra es va reunir amb el següent ordre del dia: 
  1. Constitució de la Comissió Mixta de Seguiment i Control. 
  2. Ratificació de la persona responsable de la Càtedra. 
  3. Torn obert de paraula 
La Comissió Mixta és l'òrgan màxim de direcció de la càtedra, responsable de l'aprovació de les línies d'actuació i pressupostos, així com del seguiment de l'execució de les activitats de la càtedra. 



dimecres, 19 de desembre del 2018

Els orígens de la Generalitat: D'on prové el seu nom?


La també coneguda com Diputació del General es va constituir com una institució permanent l'any 1418 amb la missió d'administrar un nou impost: el de les Generalitats 


Casa de la Diputació del General del Regne de València entre els anys 1421 i 1705

La Diputació del General o Generalitat, com a institució permanent, es va constituir l'any 1418 amb la missió quasi exclusiva d'administrar el denominat impost de les generalitats, un tribut aprovat en Les Corts del Regne de València de 1362 per a recaptar diners i poder fer front a la guerra castellà-aragonesa, la denominada guerra dels dos Pedros (1356-1369). I és que l'aprovació d'aquest nou impost venia a suplir la insuficiència de recursos de la Corona en un període marcat pels estralls del conflicte armat. 

Aquest impost denominat de generalitats és, precisament, l'origen del nom de la Generalitat. Aquest nou tribut portava tal nom perquè es cobrava amb caràcter general i indistintament de tots, ja que es va imposar per tot el Regne de València. En concret, l'impost de les generalitats eren tributs indirectes que gravaven la importació, exportació i la compra i consum de diversos productes, recaient sobre pells, llanes, olis, ametles, cera, arròs, lli, tints, espècies, vi, teixits, sal, fusta, etc. 

Aquest impost es va afermar després de la guerra castellà-aragonesa i es va prolongar en el temps. A causa d'això, i per a dur a terme la seua correcta gestió i administració, «la primera missió de la Diputació va consistir a recaptar i administrar els ingressos procedents d'alguns impostos (els cridem ara indirectes), amb que formar el «donatiu» («proferta») que les Corts hagueren votat per a la Hisenda Real. D'aquests impostos no estava exempta cap persona. En les Corts de 1418 la Diputació va obtindre la competència exclusiva per a recaptar i gestionar l'oferta o donatiu i l'habilitació legal necessària per a gestionar la hisenda i béns del General, segons explica José Sarrión Guald en el seu treball La Diputació de la Generalitat del Regne de València. 

És, per tant, en les les Corts de 1418 quan naix la hisenda del regne que té personalitat jurídica pròpia. «Al servei i gestió d'aqueixa hisenda s'elegeixen uns diputats i altres oficials que fan efectius, gestionen i defensen els drets del General i que poden castigar els fraudantes dels drets de la dita General», explica en el seu treball José Sarrión Guald. 

En concret, la Diputació del General la integraven sis diputats, dos per cada estament de l'època: nobiliari, eclesiàstic i real, auxiliats per una sèrie d'oficials: clavaris, administradors, comptadors,... 

Segons l'acordat en les Corts de 1418, que van regular definitivament la institució, els seus membres es renovaven cada tres anys sense esperar a la reunió de les noves Corts ja que els diputats que acabaven el seu mandat eren els qui nomenaven als seus substituts. 

D'aquesta primera funció purament fiscal, les funcions de la Diputació del General o Generalitat van superar l'estrictament econòmic per a anar cobrant una dimensió política, la qual cosa al principi va provocar l'enfrontament amb la ciutat de València, ja que els seus dirigents, denominats jurats, pensaven que la institució els anava restar protagonisme i influència en el regne. 

L'activa i poderosa Diputació del General valenciana del segle XV va deixant pas, en el segle XVI, a una institució més afeblida tant des del punt de vista del seu poder com de les competències que assumeix. El causant del declivi de la Generalitat va ser el contrapoder que formaven els nobles, el patriciat urbà que governava les principals ciutats del Regne i-en menor mesura- els representants eclesiàstics, segons explica en una entrevista de 2012 José Castillo del Carpio, autor d'una tesi doctoral sobre la primera Generalitat premiada en la categoria de Dret Històric dels premis 'Savis en Dret' en 2012 

Els anomenats estaments no acceptaven que la representació política del Regne de València l'ostentara la Generalitat en considerar que estava massa interferida pel Rei. Per això, van dinamitar la institució, provocant que el cos polític valencià es dividira i permetent que no existira una veu unitària entre la Generalitat, els nobles i les ciutats, al contrari del que va succeir a Catalunya i Aragó. 

El començament de la fi de les institucions en el Regne de València 

Per això quan en els segles XVI i XVII la Corona donava ordres o demanava diners per a fer guerres, a Catalunya i Aragó va haver-hi revoltes, mentre que a València no va haver-hi resistència al no tindre força la Generalitat, segons explica José Castillo de Carpio. Aquesta feblesa va minvar les finances valencianes i va propiciar que després de la batalla d'Almansa de 1707. «Aragó i Catalunya sí que van recuperar el seu dret civil foral mentre que València no va tindre en el segle XVIII un poder de reacció per a aconseguir la recuperació del seu dret foral», segons José María Castillo del Carpio. 

Davant aquesta situació, la Diputació del General, antic nom de la Generalitat, va tornar als seus orígens i només es va encarregar de recaptar impostos que cedia a les diferents institucions que nobles, patriciat urbà i Església van crear, sent impossible representar al Regne de València. En aquesta situació i amb aquestes comeses, la Diputació del General, com la resta de les institucions del Regne de València, va ser com a conseqüència de la promulgació el 29 de juny de 1707 per Felip V del Decret de Nova Planta en plena Guerra de Successió abolida. 

El donatiu: l'impost antecedent a les generalitats 

L'antecedent de la Diputació del General o Generalitat van ser les comissions nomenades per les Corts del Regne de València o Corts de 1329 i 1342-43 per a recaptar el donatiu ('donatiu': impost extraordinari) aprovat en les mateixes i que es van dissoldre una vegada complida la missió. 

No obstant això, els primers donatius daten de 1271, any en què es recapten mitjançant vessa, basada en la riquesa dels contribuents i vertebrada entorn dels municipis (A. J. Mira, P. Viciano i J. V. García), ja que eren els únics que disposaven dels mecanismes per a la seua aplicació en aqueixa època. Els impostos generals sobre el consum, que utilitzen com a referent les cises municipals i sobre els quals els municipis exerceixen un cert control, encara que s'apliquen en 1289, no s'imposaran fins a 1329. 

Les guerres de la segona meitat del segle XIV, que fan del donatiu el seu objectiu prioritari, introdueixen impostos més concordes amb la realitat econòmica del moment (les generalitats, en l'assemblea de 1362-63) de la gestió de la qual s'ocupen. 

Aquests gravàmens, sorgits en el marc dels estats peninsulars de la Corona, aconsegueixen un triple objectiu: augmentar els ingressos, donar resposta a les queixes dels contribuents sobre els tributs que incideixen sobre el consum i desviar les càrregues a altres activitats, com la manufactura i el comerç. Les Corts, en alliberar la fiscalitat del municipi i el regne del control de la monarquia, estan en l'origen del que s'ha anomenat el «naixement» de l'Estat. 


Font: Corts Valencianes 
Traducció: Softvalencià

 

Conferència-col·loqui sobre el Dret Civil Valencià (Borriana)









dimarts, 18 de desembre del 2018

Valentiae Regni (1584) Ortelius


Font: Commons

Font: Raremaps

Font: Mapas Absys

Font: Fuentes de Ayodar Municipi de la província de Castelló. Porta marca d'aigua de la web


Comprén el regne de València. Apareix per primera vegada en l'edició de 1584 del "Theatrum Orbis Terrarum". Pertany a una de les edicions publicades en castellà, idioma en què figura el text en li verse, en els anys 1588, 1602 i 1612. Marc amb retolació de graus i subdivisions de 30´,5´i 1´. En el centre del marge inferior gran cartel·la en cornucòpia amb figures fantàstiques contenint el títol del mapa. A la seua esquerra cartel·la arquitectònica amb l'escala gràfica en llegües. En l'angle superior esquerre xicoteta cartel·la amb la data d'edició i privilegi (autorització) per a la seua publicació. Relleu representat per perfils de muntanya abatuts. Planimetria amb ciutats representades per agrupació d'edificis i divisió de regnes. En hidrografia representa la xarxa principal amb denominació dels rius més importants. La costa apareix realçada amb ratllat horitzontal. En el mar està representat per puntejat i figuren com a ornamentació una galera i un galeó. Abundant toponímia, en castellà i llatí. Retolació en lletra romanilla i itàlica. Els noms dels regnes confrontants i el Mar Mediterrani figuren amb rúbrica de fantasia. Datat durant el regnat de Felip II (1556-1598).

Abraham Ortelius (Anvers 14 d'abril de 1527-Anvers, 1598) va ser un geògraf i cartògraf flamenc, conegut com el Ptolemeu del segle XVI. Amb Mercator va ser el pare de la cartografia flamenca. La seua obra més coneguda és el Theatrum Orbis Terrarum, considerat el primer atles modern. La seua primera versió contenia 70 mapes: 56 de zones d'Europa, 10 d'Àsia i Àfrica i un de cada continent.



Traducció: SoftValencià


“El Dret Civil Valencià és un gran pas per al nostre autogovern”


“Des de l´Associació de Juristes Valencians estem molt satisfets amb el suport quasi unànime de les Corts que hem rebut a l'impuls del Dret Civil Valencià”. 



Ho és per la quasi unanimitat de Corts Valencianes, ja que la seua aprovació com a proposta de partida addicional perquè siga inclòs com a reforma constitucional ha comptat amb el suport de tots els partits polítics del parlament autonòmic, a excepció de Ciutadans. 

Sens dubte, s'ha convertit per mèrits propis en la notícia més rellevant de l'any en clau política valenciana juntament amb un altre element molt significatiu com és la reforma de l´Estatut aprovada en el Congrés que permet el reconeixement de la Comunitat Valenciana a estar finançada d'acord amb la seua quota poblacional. 

Amb aquests elements, Pepe Morgan, integrant de l´Associació de Juristes Valencians assenyala en els micròfons de Cicle Empresarial que “tant l'aprovació del Dret Civil Valencià per a ser inclòs com a partida addicional a nivell constitucional, per part de Corts Valencianes, com la reforma de l´Estatut pel Congrés per a reconéixer la infrafinanciació són els dos grans passos que ha donat l'autogovern valencià en aquest 2018”. 

Per això, Morgan afirma que “des de l´Associació de Juristes Valencians estem molt satisfets amb el suport quasi unànime de Les Corts que hem rebut a l'impuls del Dret Civil Valencià per totes les connotacions que engloba en matèria civil, i que suposa la nostra equiparació a legislacions similars en altres autonomies”. 

Així que podem considerar – prossegueix l'advocat valencià – que l'avanç ha sigut singular, perquè hem aconseguit arribar al Congrés una legislació valenciana que podrà ser inclosa en la Constitució, a través d'una partida addicional, la qual cosa reforça la nostra identitat històrica”.



Traducció: Softvalencià




dilluns, 17 de desembre del 2018

El que Baldoví ha d'aconseguir davant la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat 2019


Després dels festejos friki-infantils d'Halloween, i la festivitat de “ Tots els Sants”, la següent cita fixa del calendari informatiu, just abans del pont de la Constitució, està marcada tradicionalment per la presentació dels Pressupostos Generals de l'Estat; Aquesta efemèride implica desequilibris mentals temporals en els polítics valencians, convertint-se en capdavanters dels nostres interessos ( en el cas que el partit en qüestió no governa a Madrid) o en justificadors de la racanería inversora del govern central. 

Les llàgrimes de cocodril dels nostres polítics al desembre, són fruit de la seua inacció i la tradicional bona fe davant els seus coreligionaris entre setembre i novembre. Al desembre, els polítics improvisen algunes esmenes amb partides minúscules per a justificar el vot favorable a uns pressupostos que són la periòdica mostra de l'inexistent poder polític valencià. 

La novetat en aquesta tardor-hivern de 2018, és que els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 no són responsabilitat de Cristóbal Montoro. 

Serà la nova Ministra d'Hisenda, l'andalusa María Jesús Montero, i el flamant President del Govern Pedro Sánchez, els parcialment responsables que el Govern del Botànic repetisca legislatura, o passe a l'oposició. Els Pressupostos (en majúscula) marcaran el futur polític de la nostra nacionalitat històrica els pròxims quatre anys, perquè si els valencians no aconseguim el 10% de la inversió territorialitzada en els pròxim PGE, i al meu entendre una compensació addicional per la negativa a debatre i aprovar un nou model de finançament, Ximo Puig i Mónica Oltra perdran – o haurien de perdre en una societat políticament madura- la majoria en Les Corts Valencianes. 

Una llegenda que recorre els corredors del Ministeri d'Hisenda, assenyala que quan els comptes no ixen en intentar quadrar els Pressupostos, els ajustos es fan contra les necessitats d'educació, sanitat, assistència social i infraestructures dels valencians; supose que serà perquè ens tenen per “més molls”, i perquè saben que Delegats del Govern i diputats poc compromesos amb els seus conciutadans apel·laren a la necessària solidaritat entre espanyols per a justificar les manques inversores. 

Però si en aquest context polític tan inestable, el govern de Pedro Sánchez, que va iniciar el seu sorprenent mandat obviant el principal objectiu del Govern del Botànic (“configurar un nou finançament autonòmic just amb els valencians”) ens torna a menystindre en els Pressupostos, serà culpa de molts diputats valencians. 

En un Congrés on a més dels tradicionals pols dreta-esquerra juguen per a la matemàtica parlamentària els suports dels grups polítics territorials - catalans independentistes, els sobiranistes bascos i els regionalistes navarresos, canaris i asturians- els 32 diputats valencians han d'exercir un paper rellevant perquè el Projecte de PGE reculla aspiracions valències ( responsabilitat dels 5 diputats de *PODEM, els 6 del PSPV i els 4 de *Compromis) i també de PP i Ciutadans que han d'intentar incorporar esmenes que milloren els Pressupostos en favor dels interessos dels valencians. 



En un moment en què amb l'impuls del President del Govern, i amb un aparent consens del PP, PSOE i Ciutadans s'estudia una reforma constitucional expres per a la reducció de l'àmbit dels aforamients a diputats, senadors i membres del govern, que obligarà a modificar dos articles de la Constitució, lògicament l´Associació de Juristes Valencians recordem als diputats valencians que estan obligats al fet que la “mini-reforma constitucional” incloga la recuperació del Dret Civil Valencià, que va estar vigent durant 10 anys entre 2006 i 2016, en àmbits de Dret de família, perquè així ho preveu el nostre Estatut d'Autonomia, i que es continua aplicant a 300.000 valencians. 

Sr. *Baldoví, en el curs de les negociacions que sens dubte mantindran en breu amb el Govern per a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat, com a mostra de bona voluntat i coincident amb la iniciativa de modificació constitucional aprovada per les Corts Valencianes el passat dia 24 d'octubre i remesa al Congrés, és imprescindible que condicionen qualsevol reforma constitucional, i el seu decisiu vot als PGE, al fet que es tramite conjuntament la reducció de l'àmbit dels aforamients i de la modificació tècnica de la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a fer efectiva la competència prevista en l´Estatut en matèria de Dret Civil. 

Previsiblement, el Consell d'Estat facilitarà a mitjan novembre el seu informe al govern amb un text articulat per a modificar els dos articles de la Constitució que regulen els aforamients. No tindria sentit modificar la Constitució, que requereix majories qualificades en Congrés i Senat, i potencialment un referèndum facultatiu entre tota la població espanyola si ho sol·licita més del 10% de diputats o senadors, i no aprofitar per a tornar a aplicar la competència estatutària en Dret civil que va possibilitar lleis de família que el seu partit va donar suport i van estar vigents durant 10 anys en la Comunitat Valenciana. 

L'anterior President del Consell d'Estat, el jurista Romay Beccaria, va dir a Joan Baldoví en el curs de la Comissió per a la modernització de l'Estat Autonòmic, “Em semblarà molt bé, senyor Baldoví, que el dret foral valencià tinga el reconeixement que es mereix i que es busquen les solucions legislatives adequades perquè puga tindre el mateix reconeixement que els altres. No crec que calga fer de menys al dret foral valencià i sobre això pense que caldrà buscar una solució d'acord amb el conjunt de l'ordenament jurídic i evitar aqueix greuge si la Comunitat Valenciana l'està vivint així.”. 

Sr. Baldoví, com el municipalisme i la societat civil valenciana s'assega agraviada per aquesta discriminació, els diputats i senadors de Compromís en les Corts Generals, no poden consentir que es promoga una modificació constitucional per part del Govern i es done l'esquena a la recuperació del Dret Civil Valencià, especialment perquè era una petició recollida en la proposada núm. 998 del Programa electoral de “A la Valenciana”; implique's juntament amb la resta de diputats valencians, a aconseguir el que tenen els bascos, navarresos, gallecs, catalans, balears i aragonesos un Dret Civil propi perquè així ho han sol·licitat en múltiples ocasions els representants polítics i socials dels valencians, l'última vegada el passat 24 d'octubre ho van fer una gran majoria de diputats de les Corts. 

Li tornem a recordar que durant el Govern del Botànic els valencians tenim menys autogovern i menys drets que fa 2 anys després de les Sentències del Tribunal Constitucional, per això li requerim, igual que al Molt Honorable President de la Generalitat i a la Vicepresidenta, a aconseguir que juntament amb la reforma per a limitar els aforamients s'actualitze la Carta Marga perquè el nostre Estatut i el nostre Dret Civil siguen constitucionals, tal com pretenien els diputats del Congrés que l'any 2006 van aprovar la Llei orgànica de reforma del nostre Estatut, que va permetre 300 anys després de la Batalla d'Almansa, que temporalment les conseqüències del Decret de Nova Planta no afectaran el nostre poble. 

Sr. Baldoví implique's per a evitar una nova Almansa, i evitar que perdure aquest nou greuge contra els drets civils dels valencians. 



Autor: José-Ramón Chirivella, president de l´Associació de Juristes Valencians
Publicat a: El Diario.es CV
Traducció: Softvalencià


Autogovern i Dret civil valencià


Quin interés teniu a tornar a l'Edat mitjana els de l'Associació de Juristes Valencians?. Aquesta pulla me la va llançar a boca de canó un amic fa un parell de dies en un clàssic sopar de Nadal. Després de la sorpresa inicial, que va estar a punt de fer que em caiguera damunt la copa de vi, va matisar l'amic que no entenia l'obsessió que teníem alguns a recuperar Els Furs de Jaume I. Li vaig haver d'explicar que ningú en el seu sa judici reclamaria l'aplicació hui dia d'unes lleis que van ser derogades a principis del segle XVIII. El que pretenem des de l'AJV és que no s'oblide que la nostra Comunitat, quan va ser concebuda com a regne per Jaume I, aquest la va dotar d'una eina molt poderosa per a fer possible l'autogovern: Els Furs. 

Des d'un punt de vista modern es tractava d'un Codi Civil complet, el més complet i modern dels de la seua època, en el qual es regulava el matrimoni dels valencians, la manera d'heretar o com havien de celebrar els seus contractes... No obstant això, el seu aspecte més desconegut per a la majoria dels valencians, és que va servir com a sustentació legal per a la creació d'un nou regne, el de València, ja que va ser una eina concebuda per a frenar el poder dels senyors feudals aragonesos i catalans. Els Furs van ser la clau de volta necessària perquè sorgira el sentiment valencià com a poble diferenciat de Catalunya i Aragó com molt bé explica el meu company de Departament Vicent Baydal en el seu llibre "Els valencians, des de quan són valencians?" (llibre imprescindible per a entendre la qüestió valenciana per als no juristes). 

Una vegada comprovada la importància que va tindre en el seu moment aquesta obra, és evident que el transcurs dels segles ha fet que hui dia es tracte d'una obra tan inaplicable com el "Digesto" de l'emperador romà Justiniano (una altra espècie de codi civil), en la qual aquesta mateixa obra s'inspira. Així doncs, si tantes vegades ens aferrem a Els Furs com si d'un clau ardent es tractara, no és per a reeditar-los sinó perquè el seu esperit no s'esvaïsca. L'any 1707 el primer dels Borbons va decidir que els valencians, per haver donat suport al seu enemic l'arxiduc Carles d'Àustria en la Guerra de Successió espanyola, ja no érem mereixedors de tindre un dret civil propi i, per tant, com vençuts que vam ser en la guerra, ens va imposar per "dret de conquesta" el Dret civil de Castella. No obstant això, als altres regnes de la Corona d'Aragó els va perdonar i els va mantindre el seu dret civil. Així doncs, en el segle XVII s'inicia una injustícia històrica amb els valencians que encara no ha sigut reparada. A la fi del segle XIX es va dictar el mal anomenat Codi civil espanyol, i m'afirme en això perquè mai va ser aplicat íntegrament a Espanya. És més, en plena dictadura de Franco, es va haver de completar amb les Compilacions civils –una espècie de Codis civils regionals- per a tots els antics regnes de la Corona d'Aragó, Navarra i de manera totalment inaudita per a Galícia que mai havia tingut dret civil. En ple franquisme ningú es va atrevir a reclamar una merescuda Compilació valenciana posat Els Furs va ser l'obra més important (juntament amb les Partides) durant les seues quasi cinc-cents anys d'aplicació. 

Després de l'arribada de la democràcia, en la Constitució en distribuir-se les competències en matèria de Dret civil es va utilitzar com a criteri que només aquelles comunitats que abans de la democràcia hagueren comptat amb dret civil compilat estaria legitimades per a dictar normes civils. Com no vam tindre compilació franquista, des del Tribunal Constitucional, han entés que les competències per a legislar en matèria de Dret civil de les quals ens dotem en el nostre Estatut d'Autonomia no són suficients. De manera que d'una plomada el TC ha anul·lat totes les lleis civils que democràticament va dictar la Generalitat Valenciana fent ús de la seua competència. 

Així doncs, la constant referència que des de l'AJV fem a Els Furs no és per a reeditar-los, sinó que simplement utilitzem l'argument historicista perquè no es perda la memòria que vam ser la primera potència jurídica d'Espanya durant diversos segles i que ara ens han de retornar aquella competència que Jaume I ens va donar i Felip V ens va llevar. El Dret civil valencià és la tercera pota del tamboret de la "Qüestió Valenciana" juntament amb la infrafinanciació i el Corredor Mediterrani. Aprofite aquestes línies, per a reivindicar una quarta pota com és la qüestió de la taronja. Així doncs les constants referències a Els Furs no són producte d'una malenconia històrica sinó d'un reforç per a una reivindicació del segle XX com és l'enfortiment de l'autogovern valencià i la recuperació de la nostra dignitat com a poble.


Autor: Federico Arnau. Professor de Dret Civil de la UJI
Publicat a: Levante EMV
Traducció: Sortvalencià

dijous, 13 de desembre del 2018

El Senado aprueba por unanimidad reconocer el carácter consuetudinario del Juzgado de las Aguas de Orihuela y del Comuner de Aldaia


La proposición de ley de Compromís para modificar la Ley Orgánica del Poder Judicial pasará ahora a la Mesa de Justicia del Congreso de los Diputados 


El Juzgado de las Aguas de Orihuela

El senado ha sacado adelante este miércoles, por unanimidad, la proposición de ley del grupo parlamentario de Compromís de modificación de la Ley Orgánica del Poder Judicial para reconocer el carácter consuetudinario y tradicional al Juzgado Privativo de las Aguas de Orihuela (Alicante) y Pueblos de su Marco y al Tribunal del Comuner o del Rollet de l’Horta de Aldaia (Valencia). 

La iniciativa, respaldada por el senador de Compromís Jordi Navarrete, supone un nuevo espaldarazo para los anhelos de estos dos organismos históricos tras la moción presentada por la coalición en septiembre de este año y también aprobada por el resto de fuerzas, para instar al Congreso de los Diputados a que modificara el artículo 19 de la ley del Poder Judicial. 

Precisamente el siguiente paso consistirá en trasladar a la Mesa de Justicia de la Cámara Baja el debate de dicha modificación para posteriormente llevar la votación a una sesión del Congreso cuyos representantes votarían presumiblemente a favor, acabando primero en el Senado la ratificación de un cambio que recogería el Boletín Oficial del Estado. Por lo tanto, el único escollo que se encontraría esta iniciativa hasta su fase final podría venir de un adelanto electoral del gobierno de Sánchez que traería la disolución de las cortes. 

Navarrete ha recordado en sus exposición que, con la reforma legal, estos dos tribunales valencianos se pondrían a la altura jurídica del Tribunal de las Aguas de la Vega de Valencia y el Consejo de Hombres Buenos de la Huerta de Murcia. Con respecto al Comuner, el senador de Compromís ha reconocido que “quizás sea el más desconocido”, y que “su origen se pierde en el tiempo”. El primer texto que reconoce su existencia es de la época de Jaume I, cuyo contenido apunta a “los tiempo de los sarracenos” hasta los años 60 del siglo XX, cuando hubo un parón en su actividad, retomada en 2014. 

“Desde el tiempo de los romanos” se remonta el otro tribunal, el de Orihuela, cuya consolidación llegó en la época musulmana. Sus ordenanzas más antiguas registradas son de 1605. Y ya nos tenemos que remontar a 2013 cuando primero el consistorio de Orihuela y después la Diputación de Alicante solicitaron el reconocimiento consuetudinario. Les Corts también aprobaron un año después la Proposición no de Ley para que el Congreso planteara la modificación de la ley del Poder Judicial. 

El secretario del Juzgado Privativo de las Aguas de Orihuela, Miguel Mazón, reconocía en septiembre de este año a este diario la desesperación que les estaba causando la tardanza de una demanda que Murcia logró para su tribunal en 2005. El senador Navarrete también ha incidido en el papel ejercido por la Asociación de Juristas Valencianos en los últimos meses para activar un proceso que parecía bloqueado. 

En dicho artículo Mazón explicaba que el cambio a tribunal tradicional y consuetudinario conllevaría una “doble trascendencia”. “Por un lado, sería una victoria moral porque significaría que se nos reconoce en la misma categoría que otros Tribunales de Agua”. Por otro lado, y desde el punto de vista jurídico “como tribunal consuetudinario nuestras resoluciones o sentencias solamente se pueden recurrir ante el Tribunal Constitucional”, y no al Contencioso Administrativo como ocurre ahora.


Publicado en: El Diario.es CV
Traducció: Softvalencià

El Congrés dels Diputats en accent valencià

De Felipe V a Felipe VI: pròxims passos per a recuperar el dret valencià


L'Associació de Juristes Valencians prepara les següents etapes, una vegada aconseguida la foto de diputats valencians davant el Congrés, per a recuperar el dret foral que va anul·lar Felipe V 



Del primer Borbó a l'últim fins avui. De Felipe V a Felipe VI. L'Associació de Juristes Valencians (AJV) té previst sol·licitar una visita a l'actual monarca espanyol per a explicar la situació i recaptar la seua ajuda en la recuperació del que el seu antecessor va abolir amb el Decret de Nova Planta: la possibilitat de legislar amb un dret civil propi en l'àmbit valencià. 

Després de l'acte realitzat ahir a Madrid, amb foto inclosa en la porta del Congrés amb diputats de PP, PSOE, Compromís i Podem i amb representants de la societat civil desplaçats fins a la capital d'Espanya, l'entitat que presideix l'incombustible José Ramón Chirivella ja es prepara per a afrontar nous reptes: el pròxim, una reunió amb el Rei Felipe VI. 

L'associació ha dut a terme una activitat vertiginosa en els dos últims anys. L'objectiu consistia a aconseguir un suport suficient i de pes polític i social com per a recuperar el dret civil i, en la pràctica, la capacitat de legislar de la Comunitat Valenciana, que ja va aconseguir recobrar en un breu període entre 2008 i 2016, fins que el Tribunal Constitucional, després de recurs del Govern, va anul·lar aqueixa possibilitat. 

Durant aquests anys la legislació pròpia va afectar a qüestions com a custòdia compartida, parelles de fet o dret successori de 300.000 habitants de la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera l'autonomia s'equiparava a altres com Aragó, Balears o Catalunya, que disposen de dret propi, a més del nacional. No obstant açò, fa dos anys va perdre aqueixa potestat. 

Des de llavors l'AJV ha cercat el suport dels Corts, d'ajuntaments i de nombrosos col·lectius socials per a instar al Congrés al fet que impulse un canvi constitucional que permeta recuperar aqueixa regulació civil. El passat 24 d'octubre la càmera autonòmica va aprovar una proposició de llei de reforma constitucional. Tots els partits amb representació excepte Ciutadans la van recolzar. Fins avui han aconseguit també el vot favorable en ple de 352 ajuntaments de la Comunitat Valenciana. 

El següent pas va consistir a aconseguir i mostrar públicament el respatler dels diputats valencians en el Congrés a aquesta iniciativa, ja que ha de ser la denominada Cambra baixa qui la tramite. Açò ho van exhibir ahir, amb la reunió i posat conjunt davant la porta del Congrés. En aquests actes van aconseguir reunir a càrrecs públics com al conseller d'Hisenda, Vicente Soler, o el president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez. Fins i tot, i com a detall curiós, al diputat d'Unió del Poble Navarro (UPN), Íñigo Allí. 

Precisament la implicació de parlamentaris d'altres autonomies forma part de la segona fase d'accions que està embastant l'Associació de Juristes Valencians. Una vegada recaptat el suport dels diputats valencians es tracta d'aconseguir el vot dels provinents d'altres comunitats per a sumar una majoria suficient en el Congrés. Una reunió amb el monarca i un respatler, encara que fóra tàcit, per la seua banda, ajudaria molt a aquesta segona meta. 


Publicat a: El Diario.es CV
Traducció: Softvalencià

 

dimecres, 12 de desembre del 2018

Borriana inaugura una exposició sobre Dret Civil Valencià






L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el regidor de Personal i Seguretat de l'Ajuntament de Borriana, Javier Gual, han sigut els qui avui encapçalaven la representació municipal que ha volgut estar present en la inauguració oficial de la mostra sobre el Dret Civil Valencià, que com han explicat durant l'acte "pretén ser una mostra més d'aqueixa reclamació històrica sobre la recuperació d'aqueixos drets civils de tots els valencians i valencianes, i al seu torn, també suposa recordar la necessitat de disposar d'un finançament autonòmic just que precisament seria una de la claus per a aqueixa possible recuperació del Dret Civil Valencià". 

La mostra, que arriba a Borriana de mà de la Associació de Juristes Valencians, s'ha inaugurat precisament aquest dimarts 11 de novembre coincidint amb l'acte de reivindicació i visibilizacióndut a terme per la pròpia associació durant el matí del mateix dimarts, quan s'han donat cita en l'escalinata del Congrés dels Diputats per a escenificar aqueixa reclamació de la recuperació del Dret Civil Valencià. En la mateixa inauguració, la membre de l'Associació de Juristes Valencians, Àngels Escoín, ha sigut qui ha explicat les característiques de la mostra a la representació municipal, fins i tot parlant sobre la importància de ciutats com Borriana en la història del Dret Civil Valencià. 

Tal com explicava el mateix regidor Javier Gual durant l'obertura de l'exposició, "creiem que és un moment important per a la reclamació de determinats drets per a tots els valencians i valencianes, per açò hem volgut comptar amb aquesta mostra en la nostra ciutat i sumar-nos d'aquesta forma a una reivindicació històrica, que a més completarem oferint més informació sobre el tema amb les conferències de la setmana vinent, encara que m'agradaria animar a la ciutadania a visitar-la durant les pròximes setmanes, ja que es tracta d'una mostra eminentment didàctica que ajuda a la seua visualització i enteniment en cadascun dels 33 cartells que la conformen". 

A més, dins de tan sol set dies, el dimarts 18 de desembre, els especialistes en dret civil Vicent Garcia i Federico Arnau oferiran sengles conferències en les quals repassaran la situació històrica que va portar als valencians i valencianes a perdre els seus drets civils amb l'aplicació del Decret de Nova Planta, i les opcions futures que es puguen plantejar per a la seua recuperació i la millora i augment de més drets per al conjunt de la ciutadania valenciana.



Traducció: Softvalencià


El degà del Col·legi d'Advocats d'Alzira participa en l'acte en defensa del Dret Foral Valencià


Font: ICA Alzira

Font: ICA Alzira

Font: ICA Alzira

Font: ICA Alzira

Font: ICA Alzira

Font: ICA Alzira

El degà electe del Col·legi d'Advocats d'Alzira, Agustín Ferrer Olaso, participe l'11 de desembre de 2018 en l'acte celebrat en el Congrés dels Diputats en defensa del Dret Foral Civil Valencià i per un finançament just per a la Comunitat Valenciana. 

L'acte organitzat per l'Associació de Juristes Valencians, va comptar amb la presència de la pràctica totalitat dels diputats i senadors valencians dels diferents grups polítics Partit Popular, Partit Socialista, Compromis i Esquerra Unida així com una amplísima representació de la societat valenciana. 

En l'acte celebrat a Madrid va comptar amb la presència de Pascual Sala qui anara President del Tribunal Constitucional i President del Tribunal Suprem qui va manifestar que “el Dret Foral Valencià no pot entendre's com un atac a la Unitat d'Espanya, ja que l'enforteix”.



Traducció: Softvalencià


Acte en defensa del dret civil valencià a Madrid


Màxim suport a l'Associació de Juristes per a incloure el dret civil valencià en la Constitució 


L'Associació de Juristes Valencians ha celebrat avui en el Congrés un acte en defensa d'una inversió estatal justa i del dret civil valencià, en el qual han participat, entre uns altres, l'expresident del Tribunal Constitucional Pascual Sala i el director del IVIE, Francisco Pérez. 

El president José Ramón Chirivella ha destacat el suport de tots els partits excepte Ciutadans i de nombroses entitats. Chirivella ha agraït la participació d'institucions, sindicats, organitzacions empresarials i associacions culturals que des de la societat civil valenciana han aconseguit que els Corts aprovaren una modificació tècnica de la Constitució per a recuperar el Dret Civil Valencià, vigent històricament durant segles i que es va aplicar fins a l'any 2016, després de la reforma estatutària del 2006. 


Les Corts Valencianes han proposat una modificació tècnica de la Constitució per a fer efectiva la competència prevista en matèria de Dret Civil propi, una competència que tenen altres 15 milions d'espanyols, per haver gaudit històricament de normes civils pròpies. Aquesta defensa de la competència estatutària que es va aplicar entre 2006 i 2016, determina que en l'actualitat a 300.000 valencianes i valencians se'ls apliquen alguna de les normes de dret de família. 

La societat civil valenciana i el municipalisme, segons explica, han impulsat la Proposició de modificació de la Constitució per a la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià aprovada pels Corts el passat 24 d'octubre" aprofitant la intenció del Govern de reformar la Constitució per a eliminar els aforaments. 


Traducció: Softvalencià