L'Associació de Juristes Valencians ens ha fet esta felicitació nadalenca
Bon Nadal a tots i que el 2021 siga l'Any del Dret Civil Valencià
Publiquem continguts relacionats en el dret foral civil valencià i el veïnatge civil valencià.
L'Associació de Juristes Valencians ens ha fet esta felicitació nadalenca
Bon Nadal a tots i que el 2021 siga l'Any del Dret Civil Valencià
Donem suport des de la @UnioLlauradors a la proposta de la @AJV_VAL per a la reintegració efectiva del dret civil valencià, important també per al nostre sector.
— LA UNIÓ (@UnioLlauradors) December 15, 2020
Aprofitem també per a recomanar llibre sobre la compravenda de cítrics al nostre territori que s'ha publicat pic.twitter.com/oPr6CPSNyi
👥El DG d'Autogovern, @iperezrico es reuneix amb el president de l'@AJV_VAL, José Ramón Chirivella, per a tractar del reconeixement del dret civil valencià amb una reforma de la Constitució. pic.twitter.com/AgVrTBbuFI
— GVAoberta (@GVAoberta) December 16, 2020
Descripción de Morgan:
"La reforma sería tan breve que con modificar una simple frase bastaría"
Fuente: Plaza Radio; Amanece Valencia
Un recorrido histórico
Felipe V en 1707 abolió los Fueros Valencianos, con la falsedad de que toda la población del Reino de Valencia era seguidora del Archiduque Carlos de Austria, cuando en realidad el primer Borbón contó con muchos seguidores inicialmente entre los valencianos y por ello algunos municipios como Peñíscola mantienen plazas al nieto de Luis XIV de Francia.
La importantísima Ilustración Valenciana ampliamente representada en las Cortes de Cádiz y la figura señera de Gregorio Mayans ejemplifican la voluntad del pueblo valenciano, a lo largo de la historia, por recuperar su derecho civil propio. En la Comunitat Valenciana, existe un sentimiento colectivo de apego a las instituciones de derecho privado propias en materia de sucesiones, familia y agricultura.
La relevancia de los carlistas en el Reino de Valencia deriva de su compromiso con los Fueros, y en los proyectos de Estatuto de la Segunda República partidos tan dispares como los tradicionalistas aliados de Calvo-Sotelo, la Derecha Regional Valenciana – la CEDA valenciana- o los republicanos de todas las tendencias, promovían la recuperación del derecho regional tal y como lo tenían aragoneses, navarros o catalanes.
En España nunca ha existido unidad legislativa civil, porque siempre se han reconocido las especialidades hisrtóricas navarras, aragonesas, mallorquinas. El General Franco dotó de coherencia a las normas forales a través de las compilaciones.
La deslealtad de Zapatero
Con la reforma del Estatuto de Autonomía del año 2006, promovida por el Partido Popular - siendo Conseller de Justicia Fernando de Rosa- y aprobada también por casi 300 diputados en el Congreso dada su condición de Ley Orgánica, se articuló en base a la previsión constitucional del artículo 149.1.8 la reintegración de un derecho foral que a través del principio de conexión histórico permitiera a la asamblea autonómica legislar en esas materias, tal y como hacían el resto de los parlamentos autonómicos donde existía derecho foral propio.
Las Cortes pero también el Congreso de los Diputados aprobaron, mediante el sistema de doble lealtad que rige la aprobación de las Leyes Orgánicas constituyentes de las Comunidades Autónomas, una reforma que posibilitaba la recuperación de una competencia en un territorio, De esta forma, el antiguo Reino de Valencia, que fue el primer lugar de España donde se había legislado en derecho común en el siglo XIII a iniciativa de Jaime I, volvía a regular su derecho civil propio.
Tristemente, la deslealtad con los valencianos del Presidente Zapatero - como denunció Esteban Gonzalez Pons - que interpuso un recurso de inconstitucionalidad contra la primera de las leyes civiles derivadas del Estatuto que él mismo como diputado aprobó, determinó que años después y pese a que la inclusión de la competencia en el Estatuto y por tanto en el bloque de Constitucionalidad nunca fue recurrida, abocó al Tribunal Constitucional a fallar- no sin votos particulares - a derogar la legislación de derecho civil foral moderna producida, pero manteniendo sus efectos para los 300.000 valencianos a los que se siguen aplicando los efectos de las leyes valenciana de derecho de familia (custodia compartida, separación de bienes a falta de pacto económico matrimonial o la ley de uniones de hecho).
La sociedad civil reacciona:
Con motivo del fallo contra la Ley de Custodia Compartida en diciembre del año 2016, la Associació de Juristes Valencians comenzó una campaña para la reintegración del derecho civil valenciano, que permitiera hacer plenamente efectiva la previsión del Estatuto de Autonomía como parte esencial del bloque de constitucionalidad en la Carta Magna. Y para ello propuso una modificación de la disposición adicional segunda de la Constitución que subsana la anomalía, y que cuenta con el apoyo del Partido Popular y de los partidos que forman parte del Gobierno de Ximo Puig.
En paralelo se ha ido generando con la suma de apoyos a esta reforma un movimiento cívico, participativo, transversal que ha logrado a más de un centenar de entidades representativas de la sociedad civil de toda índole empresariales, sindicales, de agricultores, autónomos, abogados, culturales, de profesionales, universidades o sociales junto con la aprobación de una moción en 502 Ayuntamientos, que representan al 98% de la población y las Diputaciones Provinciales de Castellón, Valencia y Alicante.
Nunca antes una causa había concitado tanto apoyo social y municipal, esto ha llevado a que la asamblea autonómica con un amplio consenso por primera vez iniciase un proceso de reforma constitucional que en febrero de este año llegó a la mesa del Congreso de los Diputados.
Desde Juristes Valencians están dispuestos a que la aportación legislativa valenciana al conjunto del derecho civil español vuelva a ser una realidad, y a que la voluntad de Les Corts y el Congreso expresada como manifestación democrática de la voluntad de la soberanía nacional sea una realidad que además permita la reintegración del derecho civil español en toda su configuración constitucional e histórica: Común, Foral y Especial.
Es el momento de demostrar que cabe una modificación constitucional leal con el propio espíritu de la misma que permita a los partidos con sentido de estado volver a la senda de los acuerdos, en un momento tan polarizado como el vivimos es una oportunidad para el consenso nos dicen José Ramón Chirivella y José Morgan García, presidente y portavoz de Juristes Valencians.
¿Por qué es necesaria la reforma de la disposición adicional segunda de la Constitución?
Estamos subsanando una anomalía, no tiene sentido que el territorio que tuvo el primer derecho civil romano propio sea el único que a día de hoy no disponga de la competencia. Es incomprensible que mediante una ley orgánica aprobada también por Congreso y Senado se conceda la capacidad de regular la materia civil, con el mismo alcance de otras 6 Comunidades Autónomas, que la tienen, y que en la práctica no sea posible regular los aspectos sucesorios de la empresa familiar o dotar de efectos civiles a las uniones de hecho.
Los grupos políticos valencianos están proponiendo una solución constitucional para el autogobierno valenciano desde una actitud de lealtad con el resto de España. Desde hace más de 4 años, carecemos de una parte muy importante del autogobierno valenciano, Es injusto que el Congreso no restituya urgentemente la competencia, Meritexell Batet debe oír la demanda de la sociedad valenciana.
Nuestro movimiento se define por ser ante todo constitucionalista, el espíritu de la carta magna es el de incluir el derecho civil español en toda su configuración, el tradicional a partir del principio de conexión histórica.
¿Supone abrir el melón de la reforma Constitucional?
No, en absoluto. Cuando se aprobó la reforma del Estatuto en el año 2006, se confirió esa capacidad legislativa. Esta modificación constitucional , supone reforzar más si cabe el espíritu de los padres constituyentes, que no hicieron más que reconocer en la carta magna la tradición del derecho civil en España, que nunca fue uniforme. Esto no es más que la consecuencia de que España sea una nación con una larga historia, que a lo largo de este tiempo ha sabido integrar toda esa riqueza diversa, pasando toda ella a formar parte del patrimonio jurídico español.
El que se oponga a esta reforma técnica traiciona el espíritu del constitucionalismo español, que tenía claro que debía actualizarse a necesidades sobre las que los ciudadanos mayoritariamente demandaran la adaptación a los tiempos actuales. Consideramos que la mejor forma de defender la Constitución es adaptarla a los grandes acuerdos de la sociedad, como ocurre en los países europeos occidentales desarrollados como Alemania, Francia, o Italia. La propuesta valenciana de reforma es el ejemplo perfecto de una modificación constitucional apoyada y promovida por la sociedad.
¿El derecho Civil Valenciano es una seña de identidad en la Comunitat Valenciana?
Si lo es. Es además la más privativa y originaria del pueblo valenciano. Además puede ser la más cohesionadora y transversal ya que afecta a todos los vecinos de los municipios de Castellón Valencia y Alicante. Valenciano parlantes y castellano parlantes todos por el hecho de ser vecinos administrativamente de alguno de los municipios de las tres provincias.
Supone además un dique de contención frente a posibles injerencias de proyectos expansionistas de otros territorios; Los valencianos tuvimos un derecho propio emanado de las Cortes Valencianas, en el marco de la corona de Aragón, diferenciado del catalán o del aragonés. Supone un rasgo distintivo como lo es para los navarros su foralidad que es distinta por ejemplo de la de cada provincia del País Vasco.
¿Es viable que esta reforma menor de la Constitución se apruebe esta legislatura?
Los grupos políticos constitucionalistas, que ya aprobaron el Estatuto desde el año 2006 ( PP y PSOE) junto a otras fuerzas como Unidas Podemos y grupos regionalistas como Teruel Existe o UPN garantizan la aprobación de la reforma, por superar los 2/3 de diputados y senadores que se requieren por el procedimiento ordinario de reforma del art. 167 de la Constitución. Exigimos lealtad con los valencianos a los diputados nacionales, y esperamos que Ciudadanos también apoye la adecuación constitucional a la Ley Orgánica que aprobó el Estatuto.
No se trata de dotar de más autogobierno, sino de hacer efectiva una competencia que en el año 2006 sólo cuestionó el PNV. Es la hora de que el PP y el PSOE cumplan con la sociedad valenciana.
La opinión de los profesionales
Fernando Mut: Vicepresidente de “España Cívica” y Presidente Honorífico de “Sociedad Civil Valenciana”:
La petición supone una aceptación positiva del reconocimiento de las tradiciones, de la forma en que los valencianos, a lo largo de la historia, hemos organizado nuestra vida en común. En el marco irrenunciable de la defensa de la Constitución Española que, tras cuarenta y dos años de convivencia en paz y libertad, nos ha permitido un desarrollo social y económico como jamás se conoció en este país- la creación de un marco jurídico propio, derivado de nuestra tradición, debe ser reconocido y amparado como parte integrante del ordenamiento jurídico del Estado.
Manuel Almarcha, Decano del Colegio de Abogados de Orihuela: El Estatuto Valenciano, aprobado mediante Ley Orgánica consensuada por el PP y el PSOE, dotaba de capacidad legislativa a las Cortes Valencianas para elaborar leyes modernas de derecho civil. Los 8 colegios de abogados valencianos, y en general la abogacía valenciana, apoyamos la tramitación urgente de esta mejora técnica de la Constitución para que a lo largo del año 2021 dispongamos de leyes que den una respuesta moderna y social en materia de derecho de familia.
Pilar Marco, Presidenta de UEFACC y Custodia Compartida Ya:
En la Comunidad Valenciana, necesitamos por seguridad jurídica y por el bien de los menores cuyos padres no viven juntos la recuperación de la Ley Valenciana de Custodia Compartida. Las leyes valencianas de familia fueron ejemplo de normas nuevas y modernas, que como se constató en el periodo 2006-1016 previo a los fallos de Tribunal Constitucional, sirvieron como ariete para la mejora y modernización del conjunto de la legislación española, hasta el extremo que el TS fijó criterio en materia compartida inspirándose en la ley valenciana que se produjo a tal efecto.
UNA COMPETÈNCIA PRESENT EN ALTRES COMUNITATS
Separació de béns, llibertat de testar ... La reforma de la Constitució Espanyola que demanen els valencians
Meritxell Batet té a sobre de la taula des de febrer una proposició de reforma de la Constitució perquè les autonomies puguen legislar en dret civil. Aragó o Catalunya ja ho fan
Porta de Palau dels Borja, seu de les Corts Valencianes.
Títol: Plan of the city and castle of Alicant: Befieged by the chevalier d'asfeldt ... / J. Bafire sculp
Àrea de dades: Escala indeterminada
Publicació: [Londres : s.n.], 1708
Descripció física: 1 mapa : calcografia ; petjada de la planxa 39 x 49 cm., en h. de 40 x 42 cm
Notes: Quadre explicatiu del representat en part superior. dreta Escala en l'angle inferior esquere a l'interior d'una cartel·la
Font: Biblioteca Valenciana Digital
1706237960_1010852 by Dret Foral Civil Valencià on Scribd
271483365_1007120 by Dret Foral Civil Valencià on Scribd
Asamblea General Telemática de Juristes Valencians
#EnDirecto Asamblea General telemática de #JuristesValencians una entidad que trabaja en defensa de los intereses valencianos. #ValencianismeConstitucional pic.twitter.com/ZYqrdHu2ZB
— José Morgan García (@Josepepemorgan) November 30, 2020
Ayer fue el pleno de Pilar de la Horadada el que aprobó la moción pro #DretCivilValenciá. Con este ya son 501 los Ayuntamientos de la Comunitat Valenciana a favor de la reforma constitucional que posibilite la reintegración. #ValencianismoConstitucional https://t.co/0CXTc837QR
— José Morgan García (@Josepepemorgan) November 27, 2020
Juristes Valencians fa una crida a la societat valenciana per a reclamar que la modificació constitucional que reivindica siga aprovada l’any 2021
No és una qüestió política, en la majoria d'aquests municipis governen o el PPCV o el PSPV, que a nivell autonòmic defensen clarament la campanya per a recuperar el dret civil. Del bipartidisme sol s'ixen Monforte del Cid, on governa Esquerra Unida (que en el pla autonòmic està integrada en Podem i, per tant, a favor) i el partit independent que governa Sella. En tot cas, podrien entendre's les reticències de l'Ajuntament de Daya Nueva, on la majoria la té Ciutadans, que és la formació menys procliu a la campanya pel dret civil perquè en el seu moment Albert Rivera va interpretar que es tractava d'una espècie d'assaig sobiranista. "Ens està costant una mica que estos ajuntaments entren, però pensem que al final podrem convéncer-los", confia Chirivella.
En tot cas, els 500 plens municipals que han dit 'sí' a recuperar la capacitat de legislar en dret civil de les Corts *Valencianes representen al 98% del total de la població censada en la Comunitat Valenciana, molt prop de les dades aconseguit per a sol·licitar l'accés a l'autonomia l'any 1978, que en este moment va arribar al 96% de la població censada a la província d'Alacant, al 99% en la de València i al 98% en la de Castelló. L'objectiu d'igualar el suport a la creació de la Comunitat Valenciana està a tir, a només 12 municipis.
"En este moment, estem incidint en la necessitat de tramitació urgent perquè la Proposició de Reforma Constitucional s'aprove abans d'octubre de 2021", explica el president de Juristes Valencians. "Anem camí de cinc anys de la sentència del TC a la qual va votar en contra Juan Antonio Xiol". El magistrat del Constitucional, de fet, va marcar el camí en una entrevista amb València Plaza després d'emetre l'únic vot particular en contra de la sentència que anul·lava la Llei de Règim Econòmic Matrimonial, la primera que desenvolupava el dret civil valencià recollit en l'Estatut de 2006: calia canviar la Constitució. La proposta es va publicar en el Butlletí Oficial de les Corts Generals (BOCG) l'últim dia de febrer d'enguany, i des de llavors espera per a passar al ple del Congrés.
Publicat a: Valencia Plaza
Autor: David Martínez
Presentada a Corts Valencianes la proposta de que l'any 2021 siga el del Dret Civil València
Este matí @AJV_VAL ha presentat al registre de les Corts una proposta perquè 2021 siga l'any del Dret Civil Valencià. També han demanat suport als partits per fer possible la reforma constitucional que reconega el Dret Civil Valencià. pic.twitter.com/YxQz7iyCzV
— Corts Valencianes (@cortsval) November 19, 2020
L'autor demana que la Constitució permeta a la Comunitat Valenciana recuperar autonomia legislativa en matèria de Dret Civil, com la que tenen altres territoris.
En la seua Tercera carta de Fígaro, que Mariano José de Larra va titular Déu ens assistisca, el romàntic pertinaç es fa ressò de la tendència pàtria a enterrar Constitucions, afició digna de figurar en el llibre Guinnes dels Rècords estúpids en la qual ens han imitat quasi tots els països iberoamericans.
Larra parla de la desimboltura en què es decideix derogar treballoses Constitucions, quan a priori ens sembla més assenyat garantir una continuïtat normativa -vital per a la coherència institucional i la imprescindible seguretat jurídica- i només modificar els textos en qüestions concretes per a millorar-los i adaptar-los als temps actuals. Així ho han fet països com Itàlia, Portugal, França o Alemanya, i ha ocorregut també en la longeva Constitució dels Estats Units de 1787, a través de 27 esmenes al text original.
Repassant el Dret comparat resulta inconcebible que, a Espanya, en més de 40 anys de vigència del sistema constitucional dissenyat a la mort del dictador, no s'haja fet cap canvi sol·licitat per la societat.
Enfront d'aqueix “teixir i desfer” del qual parlava el turmentat Larra respecte a l'activitat legislativa de mitjan segle XIX, sembla el moment de donar resposta a qüestions concretes sobre les quals la societat exigeix consensos. És preferible que realitzem xicotetes reformes en la nostra Constitució en aspectes que compten amb enorme suport, abans de promoure canvis radicals que, conforme als mecanismes ordinaris de reforma constitucional (art. 167 CE), aritmèticament no són políticament viables sense la concurrència dels partits majoritaris i afecten l'estabilitat constitucional.
En l'actual ambient polític tan crispat, s'ha obert pas en l'agenda política una qüestió sobre la qual existeix un gran consens polític a la Comunitat Valenciana, i sobre la qual haurà de pronunciar-se en breu el Congrés. Es tracta de la Proposició de modificació constitucional plantejada per les Corts Valencianes per a la “reintegració efectiva del Dret Civil Valencià”.
La iniciativa pretén poder tornar a disposar de lleis civils modernes i pròpies, després de diverses sentències del Tribunal Constitucional de l'any 2016 que van limitar severament l'autonomia valenciana per -a judici majoritari del Tribunal- no tindre cabuda en l'art. 149-1-8 del text constitucional. Va haver-hi una sentència polèmica, la 82/2016, de la qual va ser ponent la magistrada Encarnación Roca, ferma defensora per contrast del Dret Civil català.
Esta competència legislativa en matèria civil de la qual disposen altres sis territoris per motius històrics està prevista de forma molt clara en l'Estatut valencià (Llei orgànica 1/2006) i constitueix el fonament de l'autonomia valenciana, lògicament hereva del Regne de València, la institució política articulada per Jaume I en el segle XIII.
El monarca va dictar els Furs de València -normes que regulaven relacions privades i incloïen també disposicions de dret públic- que van estar vigents sense embuts entre 1238 i 1707. Després de la Batalla d'Almansa, Felip V va anul·lar injustament la personalitat històrica valenciana, i també el Dret Civil que sí que va mantindre a catalans, mallorquins i aragonesos.
En la Proposició de reforma, promoguda per la societat civil, que es tramita en la Cambra Baixa des del mes de febrer passat (BOCG 28-2-2020), es parla de “reintegració”, en tant que modernament s'ha legislat sobre matèria civil a la Comunitat Valenciana, entre 2008 i 2016.
També s'incideix en l'adjectiu “efectiva” (reintegració efectiva) perquè tot i que l'Estatut que contempla la capacitat legislativa va ser aprovat per 291 diputats mitjançant Llei orgànica especial -fruit del paper colegislador del Congrés i Senat d'una banda, i del Legislatiu autonòmic per una altra- la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat extemporani respecte a la competència per a regular el règim econòmic matrimonial va esdevindre, huit anys després de la seua entrada en vigor, en la inconstitucionalitat “pràctica de la competència” amb l'esmentada sentència del Tribunal Constitucional núm. 82/2016.
Per a superar aquesta absurda situació -tindre la competència legislativa però no poder exercir-la, ja que no es poden dictar normes de dret de família, de successions i altres àmbits del Dret Civil-, ha sigut la societat civil la que ha posat d'acord als diputats de les Corts Valencianes. I així, els sindicats de treballadors, els col·legis d'advocats, els empresaris, els consumidors, les facultats de Dret, els agricultors o els fallers, juntament amb més de 500 ajuntaments són els vertaders impulsors de la Proposició de reforma de la disposició addicional segona de la Constitució plantejada per a la “reintegració efectiva del Dret Civil Valencià”, que poden consultar en la web del Congrés dels Diputats en este vincle.
L'èxit d'esta iniciativa ha de ser un exemple i paradigma d'adequació de la Constitució a reivindicacions injustament ajornades. Ja no ens val el “torne vosté demà”, no és possible més immobilisme sobre qüestions en les quals existeix un gran acord social, i només la peresa dels ganduls o el menystinc envers alguns pobles d'Espanya -bàsicament els més constitucionalistes i els menys conflictius- retarden justes aspiracions.
Per això, sobre la base del principi de doble lleialtat que ha de presidir les relacions entre l'Estat i les Comunitats Autònomes, i també per respecte a la societat valenciana, de les més constitucionalista de tota Espanya -el 65,8% del cens electoral va votar favorablement en el referèndum constitucional- esperem que es tramite urgentment per la Cambra que presideix Meritxell Batet esta modificació tècnica de la Constitució. L'objectiu de la iniciativa és evitar la discriminació d'un poble que, majoritàriament des de la publicació dels Decrets de Nova Planta, ha sol·licitat la restitució civil. D'esta manera es garantirà la igualtat en altres territoris que, per motius històrics o d'oportunitat política, disposen d'esta capacitat legislativa.
Per a valorar la legitimitat i abast d'esta proposta cal recordar que, l'any 1978, 512 municipis de les tres províncies valencianes van sol·licitar accedir a l'autonomia, a través de la previsió de l'art. 143-1 CE, i que hui dia són 501 dels 542, que representen al 98% de la població, els que volen fer efectiva la capacitat legislativa civil. Es tracta d'una part fonamental de l'autogovern, que va ser concedida pel Congrés l'any 2006, que forma part del bloc de constitucionalitat i de la qual manquem des de fa quatre anys i mig. Per això ens hem vist obligats a plantejar aquesta reforma menor de la Constitució que resulta essencial als valencians.
A punt de celebrar el dia de la Constitució, plantegem esta modificació tècnica -que també dóna suport a l'expresident del Tribunal Constitucional Pasqua Sala- com una forma justa i necessària que el Congrés siga lleial amb els lleials. És d'urgent oportunitat. Així mateix, permetrà a la societat valenciana fer efectiva una competència políticament atribuïda de manera indubtable, tal com pot constatar-se en el Diari de Sessions del Congrés dels Diputats.
Déu ens assistisca!, siguem capaços d'acordar modificacions concretes i necessàries de la nostra Constitució per a garantir la seua utilitat social.
Publicat a: El Español
Autor: José Ramón Chirivella Vila és és president de l'Associació de Juristes Valencians (AJV).
Cada vez son más los municipios valencianos que dan apoyo a la Reforma Constitucional a favor del Derecho Foral Civil Valenciano
500 municipios respaldan a @cortsval para conseguir la recuperación #DerechoCivilValenciano
— AJV-VAL (@AJV_VAL) November 5, 2020
Sólo faltan https://t.co/WYMFo4SrzF
por favor presidentes @CarlosMazon40 @presidentjmarti promueven que todos los municipios se unan a la defensa del Estatuto @fvmpendirecto @ximopuig pic.twitter.com/nRL23UVUMN
Listado con los municipios valencianos que faltan por adherirse a la propuesta de Corts Valencianes de Reforma de la Constitución Española a favor del Derecho Foral Civil Valenciano