dimecres, 21 d’abril del 2021

Podemos porta al Congrés la reforma constitucional per a recuperar el Dret Civil Valencià

 

 

Un total de 519 dels 542 municipis valencians han sol·licitat en els seus plens la recuperació de la normativa.

La diputada valenciana Roser Maestro (Esquerra Unida), va registrar este dimecres en nom del grup d'Unides Podem una sol·licitud dirigida a la Mesa i a la Junta de Portaveus del Congrés en l'objectiu d'accelerar la modificació de la Constitució Espanyola per a la recuperació del Dret Civil Valencià. 
 
Es tracta d'un desenvolupament normatiu impulsat en legislatures del PP però tombat pel Tribunal Constitucional en 2016 després dels recursos interposats pel PSOE. Lluny d'aquell xoc entre socialistes i populars, ara tots els partits de les Corts Valencianes advoquen per la seua recuperació, en l'excepció de Vox i les reticències de Ciutadans. A més, 519 dels 542 municipis valencians ho han sol·licitat en els seus plens. 
 
La sol·licitud de Podemos persegueix que des de la Mesa i la Junta de Portaveus es “remeta al Ple en caràcter immediat la Proposició de Llei 101/000003, de Reforma de la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a la reintegració efectiva del Dret Civil valencià, presentada per la Comunitat Valenciana-Les Corts”. L'objectiu és que puga ser sotmés a votació el mes vinent de maig. Es requereixen tres cinquenes parts dels suports. 
 
La proposta, impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, va signada per tots els diputats d'Unides Podem per l'autonomia. En ella detallen que l'objectiu és “la recuperació efectiva d'una competència acordada per les Cambres fa més de 15 anys en l'aprovació de la Llei orgànica 1/2006”. “Per part del municipalisme, la societat civil i les Corts Valencianes es reclama en insistència i raonabilitat per a garantir l'autogovern valencià”, van subratllar. 
 

Reforma Constitucional Derecho Civil Valenciano by Dret Foral Civil Valencià on Scribd

Roser Maestro va explicar que es tracta d'un tema “vital” per a la Comunitat Valenciana, “ja que perpetuar la situació actual tal com està redueix la capacitat legislativa de les nostres institucions”. “No pot haver-hi més demores. El tràmit d'urgència per a la reforma ha de posar-se en marxa este mateix any. És una qüestió de justícia històrica i continuarem lluitant per això”, va anunciar. 

La diputada va registrar físicament aquesta sol·licitud acompanyada per representants de l'Associació de Juristes Valencians -entre ells el seu president, José Ramón Chirivella- un dels grups de la societat civil que més activament porta impulsant des de fa anys les reformes necessàries.

Custòdia, matrimoni i unions de fet

En essència, la recuperació del Dret Civil Valencià suposaria la restitució de tres normes d'àmbit familiar: la Llei 10/2007, de 20 de març, del règim econòmic matrimonial valencià; la Llei 5/2011, d'1 d'abril, de relacions familiars dels fills i filles els progenitors de les quals no conviuen (llei valenciana de custòdia compartida) i la 5/2012, de 15 d'octubre, d'Unions de fet Formalitzades de la Comunitat Valenciana. 

Malgrat la voluntat política conjunta de diputats, senadors i els diputats de les Corts Valencianes d'obtindre aquesta competència legislativa, van prosperar els recursos d'inconstitucionalitat plantejats pel PSOE contra estos desenvolupaments legislatius del PP. Van ser declarats nuls i inconstitucionals per diferents sentències del TC, que van buidar de contingut pràctic les previsions estatutàries. 

Això va obligar a promoure a les Corts Valencianes la present modificació constitucional, que pretén recuperar l'autonomia legislativa aprovada políticament l'any 2006 pel Congrés i Senat, cambres que són els que en última instància aproven els Estatuts d'Autonomia. 

 

Escrit per: Dani Valero 
Publicat: El Español

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada