divendres, 19 de juny del 2020

Després de l'alarma, roman l'Estat


Afirmar que dret civil foral valencià és el senyal d'identitat més originària i privativa de la Comunitat Valenciana constata una realitat històrica


Després de l'alarma, roman l'Estat, el constitucional, el de dret, democràtic i social, que enuncia la carta magna. Després de superar l'essencial ve el fonamental, i en el que ens concerneix com Juristes Valencians, entitat els objectius de la qual són la defensa i promoció dels interessos valencians des de l'àmbit jurídic així com de l'autogovern. 

Abans de l'alarma decretada a conseqüència de la pandèmia i abans que la crisi sanitària Les Corts fent-se ressò de la voluntat de la societat valenciana van impulsar una modificació tècnica de la disposició addicional segona del text constitucional que es troba en aquests moments pendent de tramitació per la mesa del Congrés i que d'aprovar-se possibilitaria la reintegració del dret civil foral valencià i per consegüent la incorporació plena de l'estatut d'autonomia al bloc de constitucionalitat. Es tracta de confirmar allò que per àmplies majories ja van aprovar Les Corts i el Congrés l'any 2006, l'expressió de la voluntat democràtica dels depositaris de la sobirania mitjançant el sistema de doble lleialtat. 

Este és un assumpte, el de la foralitat i el dret privat, que suposa un tret originari com a fundacional del Regne València. Afirmar que dret civil foral valencià és el senyal d'identitat més originària i privativa de la Comunitat Valenciana constata una realitat històrica. 

València va ser el primer lloc d'Espanya on es van promulgar lleis civils pròpies, les que regulen els acords entre particulars i que per tant són més fidedignes a l'hora de retratar com és la conducta jurídica que s'emmotla millor a la realitat dels comportaments privats i per tant més propis dels valencians d'aquell temps. 

Sent que a més és un senyal d'identitat privativa tal com la foralitat ho és per als navarresos, ja que llei o furs ho eren només dels habitants del Regne subjectes al fur igual que les lleis civils valencianes ho són hui si, per a tots els veïns de Comunitat Valenciana de manera transversal i cohesionadora, de tal forma que es converteix en un element privatiu al qual a tots aconsegueix. La foralitat o el foralisme és tal com afirma García de Cortazar un terme de caràcter eminentment espanyol, que prové de l'arrel llatina foedus que significa pacte, i no existeix més pacte que el de l'acord entre particulars per a regular les seues relacions en llibertat a les quals atenen les institucions de dret privat, i és a més la idea foral la que incideix en el pacte territorial, hui visible en l'estat de l'autonomies recolzat en la màxima que Espanya ha de semblar-se a si mateixa, i en este àmbit s'enquadra al meu judici la reintegració del dret civil foral valencià. 

Quant a que representa un patrimoni que enriqueix el conjunt del dret espanyol i quant a que comporta la reintegració del dret civil espanyol en tota la seua configuració comuna, foral i especial com van prescriure els constituents fent-se eco de la realitat i la història del dret a Espanya que mai ha sigut homogeni tal com el propi Codi Civil disposava atribuint al dret comú el principi supletorietat en eixos territoris on s'aplique el dret foral. 

Després de l'alarma, queda l'Estat, i aquesta qüestió constitucional tornarà a la mesa del Congrés, moment oportú per a aprofitar l'energia emmagatzemada durant el confinament i reprendre l'empresa de la reintegració que servisca per a recobrar la competència en legislació civil de tal forma que es consumeix el consens de la societat civil valenciana i la voluntat democràtica que ja va ser aprovat fa més d'una dècada per llei orgànica pel legislador mitjançant una modificació tècnica que en aquesta ocasió faça viable i aplicable l'exercici d'aqueixa capacitat competencial per la Generalitat Valenciana. 


Autor: José Morgan. Associació de Juristes Valencians
Publicat a: El Diario ES CV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada