dimarts, 26 de novembre del 2019

La costa entre València i Cartagena a la carta portolana de Piri Reis (1525)


L'almirall turc del segle XVI Piri Reis és un personatge ben singular. En la seua famosa obra troben dades cartogràfiques que en principi ell no podia conèixer, parle en concret de la costa atlàntica. 

Però eixa fama ens pot fer oblidar que Piri Reis era bàsicament un navegant del Mediterrani i que el més important de la seua obra era donar informació nàutica i cartogràfica per a la flota del Sultà otomà que en aquella època lliurava una guerra de gran intensitat contra el Rei d'Espanya.

Esta làmina de la costa valenciana ens il·lustra ben bé com era d'important l'obra de Piri Reis i fins a quin punt les diverses escoles portolanes a més de la seua qualitat artística hi tenien un motiu pràctic i d'extrema importància política i cultural.

O siga que vos oferim la visió musulmana del segle XVI de la costa valenciana i això de per si ja és tota una curiositat.




Autor: Pirî Reis, sobre. 1554?
Data: 1525
Títol breu: fol. 259b "Litoral d’Andalusia des de València fins a Cartagena"
Editor: Manuscrit
Tipus: Mapa de manuscrits
Alçada obj cm: 34
Amplada Obj cm: 24
Nota: Nom d'autor indicat al fol. 376b com Raʾīs al-Baḥr Pīrī ibn Muḥammad; dates de l’autor preferides pel catalogador (Walters): d. 962 AH / 1555 CE
Referència: Walters Art Museum, W.658, 259b, © 2011 Walters Art Museum, usat sota una llicència Creative Commons 



dijous, 14 de novembre del 2019

Cs, sobre el dret civil valencià: “No podem inventar-nos drets”


El partit taronja torna a votar, al costat de Vox, en contra de recuperar els furs que sí que tenen altres territoris com Galícia o Catalunya

Ple de les Corts Valencianes (EP)

Sense sorpreses en el debat de Proposició de llei de modificació de la Constitució Espanyola per a reintegrar el dret civil valencià en comissió de les Corts Valencianes. Han tornat a votar a favor PSPV-PSOE, PP, Compromís i Unides Podem, i en contra, Ciutadans i Vox. Els primers que ho han rebutjat ho argumenten que el dret no existeix des de l'any 1645, i els segons, que estan “a favor de la devolució de competències a l'estat”. 

La iniciativa parlamentària és similar a la que la legislatura passada van presentar els mateixos grups i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de les Corts per a la celebració de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril. 

Després de l'aprovació, s'ha designat al president de la comissió, el socialista José Muñoz, com a responsable per a la lectura del preceptiu dictamen davant el ple de les Corts el pròxim 27 de desembre. 

Demanaran al Congrés afegir un paràgraf a la Constitució 

En ella es planteja afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la Constitució, que establisca que la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida en els seus propis estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, “s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals”. 

La proposta reivindica que el Dret civil valencià en un dret “viu”, ja que les seues disposicions són aplicables a quasi 300.000 valencians, i reivindica que aquest dret és “el més pròxim a la vida quotidiana de les persones”. 

La iniciativa va ser impulsada per l'Associació de Juristes Valencians (AJV), entitat que té entre els seus objectius fundacionals la defensa de la competència legislativa de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

Un dret que tenen a Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears i que els valencians van perdre amb Felipe 

Els signants defensen que el Dret civil emanat de les Corts possibilita donar una resposta “àgil, moderna i pròpia” als problemes actuals dels valencians, i permet acabar amb “el tracte desigual” amb la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius Estatuts d'Autonomia, com és el cas de Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears. 

En el cas valencià, la població va tindre furs propis des del segle XIII, amb Jaume I, fins a la seua abolició amb els Decrets de Nova Planta que va promulgar el primer Borbó a Espanya, Felip V, en 1707. Va ser el gran càstig que van rebre després de la derrota en la batalla d'Almansa i que encara hui, més de tres segles després, marca les seues lleis. 

Els proponents de la reforma asseguren que, després de les sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen a la Comunitat Valenciana legislar sobre el seu dret civil per falta de competències, no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional. 

Cs: “No es poden crear 17 postures diferents en matèria de custòdia o d'herències” 

La diputada de Ciutadans, Mamen Peris, ha assenyalat a La Vanguardia que no han canviat el seu discurs i que continuen pensant que és millor que “matèries tan sensibles com el dret civil” es legislen a Madrid. “El que és bo per als valencians, és bo per als espanyols. El que es pot votar en Les Corts només es podrà aplicar ací. Entenem que no es poden crear 17 postures diferents en matèria de custòdia, d'herències, etc.”, ha defensat. 

Sobre el fet que altres comunitats autònomes si que gaudeixen de furs propis ha apuntat que “el que hi ha, hi ha”: “Ho hem de respectar, com a València amb el Tribunal de les Aigües. El que no podem fer és inventar-nos drets. En 1645 es va fossilitzar el dret valencià i es va passar a un dret comú, abans fins i tot que Felip V signara els Decrets de Nova Planta. Ja ens havíem acostumat a usar les lleis de Castella”. 

“Si volem una llei de custòdia compartida, per què no per a tots i no sols per als valencians? En un món global com l'actual, en el qual la mobilitat és evident, volem igualtat de drets amb independència d'on vives. No podem anar a Europa a demanar un dret europeu unificat i ací estar aprovant regnes de taifes”, ha defensat. 

Sobre aquesta postura, el president de l'AJV, José Ramón Chirivella, ha lamentat que Cs “ha perdut una oportunitat d'acostar-se a la societat civil valenciana”. “És molt trist la falta de democràcia interna en Cs, perquè sabem que dins hi ha molts sectors favorables al tema. No estan comptant amb les bases”, ha assegurat. 

Vox: “L'esquerra el que vol és l'autodeterminació” 

Per part seua, el diputat de Vox, José María Llanos, ha votat en contra del dret civil valencià seguint en la seua línia de centralitzar les competències. Ha defensat que “hi haja lleis iguals per a ciutadans iguals, sense desigualtats ni privilegis”. 

“Pensem que tots els espanyols són iguals davant la llei i estem a favor de la devolució de competències a l'estat, començant per educació, justícia, sanitat i interior”, ha argumentat. 

A més, i a pesar que la proposició de llei també compta amb el suport del PP, Plans ha considerat que “l'esquerra el que vol és l'autodeterminació i fomentar la desigualtat”. “El dret comú ha de ser igual per a tots els ciutadans. I per a frenar l'autodeterminació és necessari defensar-ho”, ha resolt.


Traducció: Softvalencià

Vox i Ciutadans voten junts contra el dret civil valencià


Les Corts aproven la proposició de llei amb el suport de PSPV, Compromís, Unides Podem i PP


La comissió parlamentària de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat va aprovar ahir -amb el vot en contra de Vox i Ciutadans- la proposició de llei presentada pel PSPV, PP, Compromís i Unides Podem per a la recuperació del dret civil valencià. 

Una iniciativa que proposa modificar la disposició addicional segona de la Constitució per a fer possible la validesa d'aquest ordenament tradicional. 

El Consell va remetre el mes de setembre passat a les Corts l'acord en el qual mostrava el seu criteri favorable respecte a la proposició que van secundar tots els grups, excepte Cs i Vox. 

Esta proposta és similar a la que la legislatura passada van presentar les mateixes formacions, i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de la Cambra per a la celebració de les eleccions autonòmiques del 28A. 

Després de l'aprovació ahir de la proposició de llei, es va designar al president de la comissió, el socialista José Muñoz. 

La recuperació del dret civil valencià va ser impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, entitat que té entre els seus objectius la defensa de la competència de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

A l'abril de 2015, l'associació va iniciar una campanya davant els ajuntaments, institucions i associacions per a recordar que la competència estatutària en Dret Civil estava qüestionada després de la motivació dels recursos del Govern del PP a les lleis valencianes de règim econòmic matrimonial, relacions familiars dels fills i filles els progenitors de les quals no conviuen (custòdia compartida) i unions de fet. Amb la campanya se sol·licitava el suport per a la retirada dels recursos presentats davant el Tribunal Constitucional. 

Els defensors de la iniciativa aprovada ahir en les Corts asseguren que, després de les sentències de l'alt tribunal no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional.


Traducció: Softvalencià

Les Corts donen suport recuperar el dret valencià amb l'oposició de VOX i Cs



València, 13 novembre (EFE).- La comissió parlamentara de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat ha aprovat -amb el vot en contra de VOX i Ciutadans- la proposició de llei presentada pel PSPV-PSOE, PP, Compromís i Unides Podem per a la recuperació efectiva del dret civil valencià. 

Concretament, es proposa modificar la disposició addicional segona de la Constitució espanyola per a fer possible la validesa d'aquest ordenament tradicional valencià. 

Aquesta iniciativa és similar a la que la legislatura passada van presentar els mateixos grups, i que va quedar pendent a causa de la dissolució anticipada de les Corts per a la celebració de les eleccions autonòmiques del 28 d'abril. 

Després de l'aprovació, s'ha designat al president de la comissió, el socialista José Muñoz, com a responsable per a la lectura del preceptiu dictamen davant el ple de les Corts. 

En ella es planteja afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la Constitució, que establisca que la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida en els seus propis estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, "s'estendrà a la recuperació i l'actualització del seu dret privat històric d'acord amb els valors i els principis constitucionals"

La proposta reivindica que el Dret civil valencià en un dret "viu", ja que les seues disposicions són aplicables a quasi 300.000 valencians, i reivindica que aquest dret és "el més pròxim a la vida quotidiana de les persones". 

La iniciativa va ser impulsada per l'Associació de Juristes Valencians, entitat que té entre els seus objectius fundacionals la defensa de la competència legislativa de la Generalitat en matèria de Dret Civil, i té el suport de sindicats, universitats, organitzacions empresarials i associacions. 

Els signants defensen que el Dret civil emanat de les Corts possibilita donar una resposta "àgil, moderna i pròpia" als problemes actuals dels valencians, i permet acabar amb "el tracte desigual" amb la resta de territoris que el tenen previst en els seus respectius Estatuts d'Autonomia. 

Els proponents de la reforma han assegurat que, després de les sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen a la Comunitat Valenciana legislar sobre el seu dret civil per falta de competències, no els queda una altra opció que plantejar una reforma constitucional.


Traducció: Softvalencià

dissabte, 9 de novembre del 2019

El primer mapa del Reino de Valencia 1568-1584.


Títol: El primer mapa del Reino de Valencia 1568-1584. 
Autoria: García Edo, Vicent Ventura Rius, Albert 
Pàgines: 170 
Dimensions: 21 x 29 Edició: 1 (2007) 
Preu: 40,00 € 
Idioma: Espanyol 
Enquadernació: Rústica cosida 
Suport: paper 


Aquesta obra, caracteritzada per una excel.lent il.lustració, dóna a conèixer el primer mapa que es conserva del territori valencià (mitjan segle XVI); el manuscrit del creador d'aquesta, Jerónimo Muñoz; la interpretació que Abraham Ortelius va fer d'aquest mapa, i les nombroses representacions cartogràfiques que se'n deriven i que es van publicar a Holanda al llarg del segle XVII. El desig dels autors d'aquest esplèndid estudi monogràfic no és altre que aclarir alguns dels punts encara obscurs que marquen la confecció d'aquest primer mapa, el qual se situa en els orígens de la cartografia científica espanyola


Font: UJI


Jornada "la nueva ley de la infancia y adolescencia de la Generalitat Valenciana" ICAV


Nueva actividad de la Sección de Derecho Valenciano junto con la Sección del Menor

Jornada la nueva ley de la infancia y adolescencia de la
Generalitat Valenciana

Día 25 de noviembre, de 18.00 a 20.00



dimecres, 6 de novembre del 2019

Jornada #DretCivilValencià en Orihuela










diumenge, 3 de novembre del 2019

Debate electoral en la Vega Baja para analizar la gestión del DANA y el derecho civil valenciano



L'Associació de Juristes Valencians en colaboración con el Juzgado Privativo de las Aguas de Orihuela ( JPAO) y el apoyo del Consejo Valenciano de Colegio de Abogados, organiza una jornada mañana lunes 4 de noviembre a las cinco y media de la tarde en la sede del Juzgado, para abordar las causas, consecuencias y necesidades de la Vega Baja tras los daños causados por la DANA, y conocer de primera mano los planteamientos del PSOE, PP, Ciudadanos, Unidas-Podemos y VOX previstos en sus programas electorales. 

José-Ramón Chirivella, presidente de Juristes Valencians indica que "Hemos querido colaborar en la organización de este debate electoral para que los políticos se comprometan públicamente con la Vega Baja, y se impliquen decididamente en una justa financiación para los valencianos, y la dotación de infraestructuras y la cobertura de las necesidades de agricultores, comerciantes y ciudadanos de la Vega Baja, en general" 

"Es hora de un compromiso real del Gobierno de España y de la Generalitat Valenciana con los habitantes de la Vega Baja",concluye Chirivella. 

Otros objetivos del debate son la consecución de dos temas pendientes de la Agenda Valenciana de reivindicaciones, a saber el reconocimiento del Juzgado Privativo como consuetudinario, lo que requiere la modificación de la Ley Orgánica del Poder Judicial, y por otra parte la modificación técnica constitucional valenciana que posibilite la reintegración del derecho foral civil valenciano y la definitiva constitucionalización del Estatuto de Autonomía. 

Bajo el título "DEBATE ELECTORAL: Retos de futuro para la Vega Baja", la jornada constará de una mesa de expertos moderada por la politóloga Victoria Rodriguez donde participará Miguel Mazón, Letrado del Juzgado Privativo, José Ramón Chirivella, Presidente de Juristes Valencians y José Bonet, Catedrático de Derecho Procesal de la Universitat de Valéncia. 

Tras este primer bloque tendrá lugar un debate electoral en el que participarán los cabeza de lista de todas las formaciones con representación en el Congreso de los Diputados por la circunscripción de Alicante. 

Desde Juristes Valencians se reitera el apoyo total a la reivindicación del Juzgado Privativo de las Aguas de Orihuela como Tribuna Consuetudinario, en la medida que la defensa y promoción de las instituciones jurídicas de la Comunitat Valenciana es y debe ser uno de nuestros objetivos fundamentales. Juristes Valencians recuerda que ya son 417 Ayuntamientos ( incluidos Orihuela, Torrevieja, Rafal, Redován, …) y más de un centenar de entidades sindicales, empresariales, sociales, de agricultores, culturales que juntos a las Universidades, los Colegios Profesionales y los ocho colegios de abogados de la Comunitat agrupados en el Consejo, apoyan la reforma valenciana de la Constitución, que posibilite la reintegración de la capacidad legislativa en materia a la Generalitat y con ellos que permita que todos los valencianos, sin distinción, dispongamos de una herramienta útil para mejorar aspectos tan relevantes de nuestras vidas como las sucesiones o las cuestiones de familia. En definitiva de una legislación civil moderna de todos cumpliendo así una función como elemento vertebrador y cohesionador de todos los ciudadanos de la Comunitat Valenciana. 



 

dissabte, 2 de novembre del 2019

Planols originals de l'Embassament de Tibi de Cristobal Antonelli (1580)


"Planta general de situación de la presa del Embalse de Tibi, donde todos los elementos también se representan con el recurso habitual de los perfiles abatidos coloreados con un cierto sombreado"

C. Antonelli. 1580-1594. Archivo conde Villafranqueza 

Font: Commons

"Planta a vista de pájaro de la presa del Embalse de Tibi"

C. Antonelli. 1580-1594. Archivo conde Villafranqueza 

Font: Commons

"Alzado de la presa del Embalse de Tibi"

C. Antonelli. 1580-1594. Archivo conde Villafranqueza

Font: Commons

Alacant, la seua rodalia i el pantà de Tibi (Segles XVI i XVII)


Recomanen la lectura de l'articul d'on hem tret la imatge escrit per Antonio Adsuar



Font: Alicantinismo.com



Bases territorials de l'Orde de Montesa



El 1312, un concili posava fi a l’antiga orde del Temple. En conseqüència, es parlà d´assignar els béns que els templers tenien al regne de València a l’orde de l’Hospital. Jaume II, tement un enriquiment perillós dels hospitalers, inicià una sèrie d’ambaixades amb el Papa, a fí d’aconseguir la creació d’una nova orde militar amb els béns que templers i hospitalers tenien al regne de València. A més, el rei es comprometia a aportar la vila reial de Montesa, on tindria que radicar el convent de l’orde. L’elecció de Montesa com a seu de la nova institució obeeix a diversos factors: d’una banda, el fet de trobar-se en la frontera sud del regne, amb territoris ja conquerits però amb nombrosa població musulmana; d’altra, la seua situació estratègica controlant la vall de Montesa, via d’accés natural cap a Castella.

El 10 de juny de 1317, el papa Joan XXII promulgà la butlla de fundació de l’orde de Santa Maria de Montesa. Amb tot, no s’instituí oficialment fins al 22 de juliol de 1319, en una cerimònia que presidí el mateix rei en Jaume al palau reial de Barcelona.
La base territorial de la institució quedà constituïda per les següents localitats:

 

Procedents de l’orde de l’Hospital:

  • batlliu de Cervera: Cervera, Sant Mateu, Traiguera (amb Sant Rafael del Riu i el Mas dels Estellesos -des de 1655, Sant Jordi-, ambdós hui municipis independents), Canet lo Roig, la Jana (amb el lloc d’el Carrascal, hui despoblat), Càlig, Rossell i Xert (que inclou hui els despoblats de la Barcella i el Molinar);
  • comanda d’Onda: Onda, amb Tales (municipi independent des de 1842) i Artesa, nucli de població hui en terme d’Onda.
  • comanda de Vilafamés: Vilafamés, amb la Vall d’Alba i Sant Joan de Moró, hui municipis;
  • comanda de Silla;
  • comanda de Sueca;
  • villa de Montroi;
  • comanda de la Vall de Perputxent: Beniarrés i l’Orxa, amb els actuals despoblats d’Alquinència, Benillup, Benitàric i Perputxent, els dos primers en el terme municipal de Beniarrés i els dos segons, en el de l’Orxa.
  • dos alqueries a Borriana;
  • cases i terres a la ciutat de València;
  • béns dispersos a Ademuz i Castielfabib;
  • …i, segons alguns autors, casa a Morella i alguns censos, vigents encara al segle XVI.

 

Procedents de l’orde del Temple:

  • comanda de Peníscola: Peníscola, Benicarló i Vinaròs;
  • comanda de Xivert: Alcalà de Xivert, Alcossebre (hui pedania d’Alcalà), Polpís (hui municipi: Santa Magdalena de Polpís), Xivert i Castellnou (ambdós, antics llocs despoblats ara en terme d’Alcalà de Xivert);
  • comanda d’Ares: Ares;
  • comanda de Culla: Culla, Benassal, Vistabella, Benafigos, Atzeneta del Maestrat, la Torre d’en Besora, Vilar de Canes, el Molinell, Corbó i el Boi (els tres últims, antics llocs hui despoblats, situats respectivament als actuals termes municipals de Culla, Benassal i Vistabella);
  • comanda de les Coves de Vinromà: les Coves, Albocàsser, la Salzadella, Vilanova d’Alcolea, Tírig, la Serratella i la Torre d’en Doménech;
  • batlliu de Moncada: Moncada (amb Binata, hui despoblat); i Borbotó, Carpesa, part de Massarrojos i algunes terres a Benifaraig (totes aquestes poblacions en l’actualitat, pedanies en el terme municipal de la ciutat de València)
  • tres alqueries a Borriana;
  • comanda de la ciutat de València: cases al barri de la Xerea -en torn a l’antic palau del Temple-, terres en les rodalies de la ciutat i béns dispersos a Llíria i Dénia.

 

Reialenc:

  • antic terme del castell de Montesa: la vila de Montesa, el lloc de Vallada (hui també municipi) i las alqueries de Gaixna i Gaixneta (despoblades ja al segle XVI).

En conjunt, un territori format por propietats en seixanta-huit viles o llocs, amb una població per a 1320 d’unes 28.000 persones aproximadament. A partir d’aquell moment, alguns llocs acabaren convertint-se en municipis, altres es van despoblar i alguns senzillament, van desaparéixer. Però, básicament, el nucli del patrimoni de l’orde de Montesa es mantingué amb pocs canvis fins la desamortització de 1835. Sols hi hagué una alteració important: la pèrdua definitiva de la vila de Peníscola el 1488.

divendres, 1 de novembre del 2019

Territoris de les ordres militars dels regnes ibèrics cap a finals del segle XV


Este mapa ens fa albirar l'immens poder que hi tenien les ordes de cavallaria al final de l'Edat Mitjana a la Península Ibèrica. L'Orde de Cavallaria de Montesa al Regne de València no més era un exemple més que com podem comprovar succeïa el mateix i més gran a Castella i Portugal.




Font: Commons