divendres, 15 de febrer del 2019

La RACV presentarà el llibre de José Bonet sobre el Dret Civil Valencià



El pròxim 28 de febrer a les 19:30h es presentarà el llibre de l’acadèmic José Bonet Navarro en la sèu de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (Carrer Avellanes, 26 Valéncia). 

El llibre de Jose Bonet “En Defensa del Derecho Civil Valenciano”, tracta sobre un tema molt important per als valencians i que a dia de hui és una exigència viva en la nostra societat. 

Durant la presentació intervindran José Luís Manglano (Decà de la RACV) i José Ramón Chirivella (President de l’Associació de Juristes Valencians). L’entrada serà lliure fins a completar aforament.


Bonet Navarro és catedràtic de Dret Processal en l’Universitat de Valéncia (Estudi General), on impartix docència des de l’any 1992. Va ser també magistrat suplent de l’Audiència Provincial de Valéncia (anys 1999 a 2007); aixina com advocat en eixercici i assessor jurídic d’empresa en els seus inicis professionals.




dijous, 14 de febrer del 2019

"El dret civil valencià. L’assignatura pendent de l’autogovern" # 12


¿Tenen dret les institucions valencianes a legislar en l’àmbit civil? 

Des de la seua fundació, l’autogovern valencià va dictar les normes de la vida quotidiana dels seus ciutadans (matrimoni, contractacions, herències, successions) fins que aquesta facultat li va ser arrabassada pel Decret de Nova Planta de 1707 i va ser sotmesa a la jurisdicció castellana. El valencià és l’únic territori amb dret civil propi en què aquest dret no va ser recuperat després de l’onada centralitzadora i uniformista de l’Estat espanyol. Però, lluny de ser un debat arcaïtzant i caduc, és d’una actualitat i una modernitat ben pregones. D’una banda, permet legislar tenint en compte les necessitats socials pròximes i específiques, i, de l’altra, és l’exigència d’un poble que vol regir el seu destí, i que la tossuda i arbitrària voluntat de l’actual Tribunal Constitucional ens ha negat. 

  • Joan Tamarit Palàcios. Degà del col·legi d’advocats de Sueca entre el 2007 i el 2016. Actualment és el secretari general del Consell Jurídic Consultiu. 
  • Javier Palao Gil. Professor titular d’Història del Dret. Director de la càtedra de Dret Civil. Degà de la Facultat de Dret de la Universitat de València. 
  • Rafael Verdera Server. Catedràtic de Dret Civil. Director del Departament de Dret Civil de la Universitat de València.






Curiosa nova tabula (1725) Allard


Font: Raremaps

Font: Vent de Cabylia
Font: Invaluable
Font: Ludensworld





"Curiosa nova tabula complectens Regnum Valentiae et Murciae, nec non insulas Iviçam, Majorcam et Minorcam" 

Amsterdam (c. 1725) 



Mapa extremadament rar d'Allard de les Illes Balears i Costa d'Espanya. 

Edició tardana del mapa publicat per Reiner & Josua Ottens el 1720, a la col·lecció de Vicente Garcia Edo, que forma part del Col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques dels Arxius Estatals de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.


Tenim dues lamines més de la serie d'Allard de la Península Ibèrica a bona resolució.

Font: Commons

Aquest mapa té la curiositat de representar la pressa de Barcelona per l'Arxiduc Carles d'Austria el 24 d'octubre de 1705. Tenim per tant una obra que és contemporània dels últims temps del Regne de València.

Font: Instituto de Cartografia y Estadística de la Junta de Andalucia
Font: Instituto de Cartografia y Estadística de la Junta de Andalucia





Font: Raremaps

dimecres, 13 de febrer del 2019

En defensa del Derecho Civil Valenciano









La Fundació Nexe presenta un llibre sobre dret civil valencià


El passat 7 de febrer la Fundació Nexe va presentar al saló d’actes del Consell Jurídic Consultiu, el darrer número de la col·lecció #Demos amb el títol El dret civil valencià. L’assignatura pendent de l’autogovern. Es tracta d’un llibre els autors del qual són Joan Tamarit Palacios, Rafael Verdera Server i Javier Palao Gil, que, d’una banda, fa una repassada a la situació històrica del dret civil valencià i, de l’altra, apunta els àmbits en què hauríem d’afrontar el seu desenvolupament. Arreplega, també, la proposta feta per la Comissió de Codificació del Dret Civil, de reforma de la Constitució que faça possible tancar l’etapa iniciada pel Decret de Nova Planta, recuperar de forma efectiva la capacitat de legislar en l’esfera civil i poder exercir de manera plena l’autogovern en els termes que preveu l’Estatut.

A la primera part Dret valencià. La maltractada dignitat nacional dels valencians, s’hi fa un repàs històric des del Decret de Nova Planta de 1707 amb què es varen derogar els Furs i, per tant, el poder que fins a eixe moment havien tingut les institucions forals valencianes de regular el dret civil, és a dir, aquell que regula les relacions familiars, mercantils i referides als actes fonamentals de la vida de les persones com el matrimoni i el seu règim econòmic o la successió i l’herència. S’analitzen també els successius intents legals per a recuperar-lo des de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia valencià de 1982 i la seua posterior reforma l’any 2006. L’autor és Joan Tamarit Palacios, que va ser degà del Col·legi d’Advocats de Sueca i actualment és secretari general del Consell Jurídic Consultiu. El text és presentat per un pròleg d’Enric Solà Palerm, registrador de la propietat jubilat i que durant dècades va encapçalar la reivindicació de la recuperació del dret civil.

I ara què? La derogació de les normes del dret civil valencià i les possibles perspectives de futur,enumera i analitza les diferents institucions del dret civil que han estat objecte de regulació per les diferents lleis aprovades per les Corts Valencianes i que han estat successivament declarades inconstitucionals pel Tribunal Constitucional: les lleis de custòdia compartida, el règim econòmic matrimonial i les unions de fet. Detalla també altres institucions que podrien ser objecte de desenvolupament en el futur en el cas que s’assolira la capacitat efectiva de legislar en l’àmbit civil. Es fa, per exemple, un estudi detallat de la successió i les diferents maneres de transmetre l’herència. Els autors són Javier Palao Gil, professor d’Història del Dret de la Universitat de València i actualment degà de la Facultat de Dret, i Rafael Verdera Server, catedràtic de Dret Civil de la mateixa Universitat.

La publicació té un annex que inclou les conclusions de la Comissió de codificació civil valenciana aprovades el 23 de febrer de 2017, en què s’exposen les propostes legislatives adequades per a fer possible l’efectiva recuperació de la capacitat legislativa en l’àmbit del dret civil per a les Corts Valencianes.

Finalment, conté també dues aportacions de les diputades de les Corts Valencianes, María José Ferrer San-Segundo, del grup parlamentari del Partit Popular i Isaura Navarro Casillas, del grup parlamentari Compromís, que plantegen els arguments que conté la proposició de llei que han impulsat i que ha estat aprovada per les Corts Valencianes per a la reforma de la Constitució Espanyola que faça viable la recuperació del dret civil valencià.

L’acte es va iniciar amb la salutació de la Presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Margarita Soler, agraint la presència dels autors i fent ressò de la importància del l’edició d’un llibre com este. Els tres autors van fer una repassada breu de la part corresponent i, per últim, la diputada Isaura Navarro va recordar el llarg procés que esàa fent-se des d’institucions com Les Corts Valencianes per resoldre el greuge de l’estatut d’autonomia.

Aquesta publicació ha estat possible gràcies a una convocatòria de micromecenatge a través de la plataforma Verkami en la que han participat més de cinquanta persones.











Font: Fundació Nexe 

 

Conferència sobre el Dret Civil Valencià en Castelló


COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ CULTURAL CARDONA VIVES DE CASTELLÓ 

CONFERÈNCIA A CÀRREC DE EN MANUEL ALTAVA LAVALL 


  • Títul: “Present i futur de la justícia, especial referència al Dret Civil Valencià” 
  • Data: HUI Dimarts, 12 de febrer de 2019. 
  • Hora: 19.45 
  • Lloc: Saló d’actes de la Fundació Cajamar Castelló-Centre Social San Isidro, carrer d’Enmig nº 49, de la ciutat de Castelló de la Plana. 
Breu biografia del conferenciant: En Manuel Altava Lavall: Magistrat excedent, havent eixercit la seua llabor jurisdiccional en Castella-La Mancha, Andalusia i la Comunitat Valenciana tant en Jujats civils com a penals. Doctor en Dret Processal (1996) per l’Universitat Jaume I de Castelló. Acadèmic Corresponent de la Real Acadèmia de Jurisprudència i Llegislació. Professor Associat de Dret Processal dels Graus en Dret i Criminologia de l’Universitat Jaume I de Castelló. Ha presentat 35 Ponències o Comunicacions en diverses Jornades, Cursos i Seminaris nacionals i internacionals. Ha publicat 7 llibres jurídics i 27 artículs jurídics sobre qüestions de Dret processal civil, Dret processal penal i Dret administratiu. En l’actualitat és Senador per la província de Castelló, President de la Comissió de Justícia i membre de la Diputació Permanent. 

Esperant la vostra assistència ad esta vesprà de hui 12 de febrer, recibixca la més cordial salutació.



El Botànic i el PP insisteixen a modificar la Constitució per a recuperar el dret civil valencià i Cs s'oposa


Els partits que conformen el Acord del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- i el PP han donat suport a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a la recuperació "efectiva" del dret civil valencià, proposta signada per aquests grups a la que s'ha oposat Ciutadans.

Pleno de Les Corts Valencianes INMA CABALLER/CORTS
 
La votació d'aquest dilluns s'ha produït en la comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat de les Corts i suposa que aquesta iniciativa es portarà a ple de la cambra autonòmica per a la seua aprovació definitiva. 

Ja el passat 24 d'octubre es va aprovar en ple de les Corts la seua tramitació parlamentària amb el mateix sentit de vot per part dels grups que el que s'ha produït aquest dilluns. Llavors, Cs va justificar el seu rebuig defensant un dret civil comú en tot el territori nacional. 

En concret, el text reclama incloure un segon paràgraf en la disposició addicional segona de la Constitució perquè la competència legislativa civil de les Comunitats Autònomes assumida en els seus propis Estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, "s'estendrà a la recuperació i actualització del seu dret privat històric d'acord als valors i principis constitucionals". 

A més, la proposta assenyala que el propi Estatut d'Autonomia recull des de la reforma de 2006 el desenvolupament del dret civil valencià i s'han promulgat lleis com les de règim econòmic matrimonial, de custòdia compartida i d'unions de fet que han sigut totes elles tombades pel Tribunal Constitucional, la qual cosa deroga de facto les disposicions estatutàries entorn del dret civil propi. 

Debat a Les Corts

En el debat de les Corts de presentació d'aquesta iniciativa, el portaveu socialista, Manolo Mata, va destacar que no es tracta d'un problema de "sentiments", sinó "de dignitat com a poble". No obstant això, va alertar que més enllà de recuperar aqueixa potestat legisladora en matèria civil, aquest dret no pot ser "regressiu" i perjudicar la igualtat entre homes i dones: "Visca el dret foral, però muira el dret foral anacrònic". 

La portaveu adjunta de Podemos Fabiola Meco va considerar que aquesta proposta obri "una finestra d'oportunitat" després de les tres sentències del Constitucional.

Per part seua, Isaura Navarro (Compromís) va assegurar que es tracta de "recuperar el nostre autogovern, la qual cosa ens toca, la qual cosa està en el nostre estatut". "Negar el nostre dret civil és civil és negar la nostra història", va advertir . 

Per part seua, la diputada del PP María José Ferrer Sansegundo, va recordar que la Comunitat és l'únic territori que va tindre dret civil propi des del segle XIII i ara "en la pràctica" no, i, per tant, va alertar que seria "un error històric estratègic vincular-lo a marcs nacionalistes" perquè "generacions de valencians de diferent orientació política l'han reclamat". 

No obstant això, Emigdio Tormo (Cs) va explicar el seu rebuig assenyalant que el seu partit defensa la seguretat jurídica i igualtat de drets en tot el territori nacional: "El dret civil comú és modernitat, progrés i capacitat de desenvolupament".


Font: Europa Press
Traducció: Sodtvalencià

Les Corts aproven en comissió la proposta per a recuperar el dret civil valencià



La comissió de Coordinació de les Corts ha aprovat aquest dilluns, pels vots a favor de tots els grups menys Ciutadans, que ha votat en contra, la proposició de llei presentada pel PP, PSPV, Compromís i Podem sobre recuperació efectiva del dret civil valencià. 

La iniciativa planteja incloure en la disposició addicional segona de la Constitució que la competència legislativa civil de les autonomies assumida en els seus estatuts, conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, "s'estendrà a la recuperació i actualització del seu dret privat històric d'acord als valors i principis constitucionals"

Els grups no han explicat en vot en la comissió, encara que quan es va iniciar la tramitació de la proposta Ciutadans es va oposar i ho va justificar que aposten per un dret civil comú a tots els espanyols, en lloc de promoure l'existència de dèsset drets civils. 

La proposta es debatrà pròximament en un ple de les Corts, on quedarà definitivament aprovada, i el dictamen serà presentat pel president de la comissió, el socialista Alfred Boix. 

D'altra banda, en la comissió ha comparegut la candidata a cobrir la vacant existent en el Consell de Transparència, l'advocada Sofia García Solís, qui ha mostrat la seua satisfacció per haver sigut proposada, ja que segons ha dit és una persona "que cree en les institucions i el servei públic".


Font: Valencia Plaza
Traducció: Softvalencià 



Ciutadans es queda només en el seu rebuig a recuperar el dret civil valencià


El PP i el tripartit voten a favor de modificar la Constitució per a reprendre la normativa

Comissió de Coordinació de les Corts, ahir. /LP

Els partits que van signar el Pacte del Botànic (PSPV, Compromís i Podemos) i el PP han donat suport a la proposició de llei de modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a la recuperació «efectiva» del dret civil valencià, proposta signada per aquests grups a la qual s'ha oposat Ciutadans en solitari durant la votació celebrada ahir en la comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat de les Corts. D'aquesta manera, la iniciativa es portarà al ple de la Cambra autonòmica per a la seua aprovació definitiva. 

Ja el passat 24 d'octubre es va aprovar en ple de les Corts la seua tramitació parlamentària amb el mateix sentit de vot per part dels grups que el que es va produir ahir. Llavors, Cs va justificar el seu rebuig defensant un dret civil comú en tot el territori nacional. 

En concret, el text reclama incloure un segon paràgraf en la disposició addicional segona de la Constitució perquè la competència legislativa civil de les Comunitats Autònomes assumida en els seus propis Estatuts conforme a l'article 149.1.8 de la Constitució, «s'estendrà a la recuperació i actualització del seu dret privat històric d'acord als valors i principis constitucionals». A més, la proposta assenyala que el propi Estatut d'Autonomia recull des de la reforma de 2006 el desenvolupament del dret civil valencià i s'han promulgat lleis com les de règim econòmic matrimonial, de custòdia compartida i d'unions de fet que han sigut totes elles tombades pel Tribunal Constitucional, la qual cosa deroga de facto les disposicions estatutàries entorn del dret civil propi. 

Des del tripartit es va apel·lar a la «dignitat com a poble», si bé va advertir que el dret foral no pot ser «anacrònic». Per part seua, la diputada del PP María José Ferrer Sansegundo, va recordar que la Comunitat és l'únic territori que va tindre dret civil propi des del segle XIII i ara «en la pràctica» no, i, per tant, va alertar que seria «un error històric estratègic vincular-lo a marcs nacionalistes» perquè «generacions de valencians de diferent orientació política l'han reclamat».


Traducció: Softvalencià 



diumenge, 10 de febrer del 2019

La codificación civil y los derechos forales (1808-1833)




Mapes toponímics dels Tancats de l'Albufera


Mapa Toponímic dels tancats i els seus motors de l'Albufera de València


Els tancats són zones d'arrossar, guanyades a poc a poc a la llacuna després dels històrics aterramients duts a terme en els segles XIX i XX.
  • Zona geogràfica on es situa: Comunitat Valenciana (Espanya). 
  • Any d'edició 2013. 
  • Sistema de referència ETRS89. 
  • Sistemes de projecció: UTM fus 30N. 
  • Escala: 1/25000 
  • Data de publicació: 27/04/2018 
  • Data de creació: 01/12/2013 
  • Proveïdor: Institut Cartogràfic Valencià
    Albufera-Tancats by on Scribd
        

Mapa Toponímic de l'Albufera de València
 
  • Zona geogràfica on se situa: Comunitat Valenciana (Espanya). 
  • Any d'edició 2012. 
  • Sistema de referència ETRS89. 
  • Sistemes de projecció: UTM fus 30N. 
  • Escala: 1/20000 
  • Data de publicació: 30/04/2018 
  • Data de creació: 01/10/2012 
  • Proveïdor: Institut Cartogràfic Valencià

Albufera-Toponimico by on Scribd

Els contractes agraris hauran de realitzar-se per escrit i inscriure's en un registre, segons la nova llei valenciana



9/02/2019 - Les operacions de compravenda agrària hauran de quedar reflectides obligatòriament en forma escrita i inscriure's en un registre d'operadors, contractes i relacions jurídiques agràries, que es crearà a aquest efecte, segons contempla la llei 2/2019, de 6 de febrer, de la Generalitat, que reforma la Llei 3/2013, de 26 de juliol, dels Contractes i altres Relacions Jurídiques Agràries. 

Aquesta variació, ha informat la Generalitat en un comunicat, té com a objectiu "ampliar la protecció del productor agrari, la part més feble del tracte de compravenda, i evitar la 'venda a resultes', pràctica prohibida actualment per la legislació autonòmica i nacional". 

D'aquesta manera, l'article 6.2 quedarà redactat així: "El contracte serà sempre escrit i s'entendrà perfeccionat quan les parts prestant el seu consentiment el signen". 

La creació d'un registre de contractes de compravenda agrícoles donarà constància dels contractes signats per les dues parts per a evitar que hi haja abusos i que es puga recórrer per a demostrar incompliments de contractes. 

Aquest registre també tindrà com a objecte aportar al sector una major transparència i informació de preus de tal manera que, mitjançant aquesta reforma, es crea una base de preus real i diària de les transaccions de productes agrícoles que redundarà en una major seguretat jurídica per al sector.

El text de la reforma també recull una mesura "molt demandada pel sector agrícola": l'aparició en el contracte de compravenda de la data o les dates, segons els casos, de recol·lecció o de recollida de la producció; a més de la data en la qual s'efectuarà el pagament. Aquesta última data, la de pagament, és important per a evitar la compra 'a resultes'.



Amb aquestes últimes mesures s'evitarà que la collita "quede un temps excessiu en la planta i produïsca majors costos a la part productora, d'igual manera que assegura el bon treball sobre el producte fins a recol·lectar-lo". A més, per a una major eficiència, la reforma inclou un capítol en el qual es tipifiquen una sèrie d'infraccions i sancions. 

El text de la reforma estableix que el Consell aprovarà les normes reglamentàries necessàries per al seu desenvolupament i, en concret, els models normalitzats de contractes i vals previstos en ella i les normes necessàries per a la posada en marxa del registre i fomentarà l'arbitratge i la mediació en l'àmbit dels contractes que regula la llei a través d'una Junta d'Arbitratge i Mediació.



Font: Valencia Plaza
Traducció: Softvalencià

Presentació del llibre: "Dret civil valencià, l'assignatura pendent de l'autogovern"
















dissabte, 9 de febrer del 2019

"Dret Civil Foral Valencià. Un dret a l'abast de tots"







divendres, 8 de febrer del 2019

Presentació del llibre: "El dret civil valencià. L'assignatura pendent de l'autogovern"











PP y Compromís se alían en un libro para defender el Derecho Civil valenciano


El salón de Actos del Consell Jurídic ha acogido la presentación de la obra 'El dret civil valencià. L’assignatura pendent de l’autogovern', que cuenta con un artículo de María José San Segundo (PP). En el acto ha participado Isaura Navarro (Compromís), encargada del prólogo 

Isaura Navarro en la presentación del libro

Este jueves 7 de febrero se ha presentado en el salón de Actos del Consell Jurídic Consultiu el último libro editado por Nexe (el 'think tank' del Bloc) dentro de la colección #Demos, que ya lleva publicados 12 volúmenes de diferentes temáticas centradas en el territorio valenciano. 

'El dret civil valencià. L’assignatura pendent de l’autogovern' es obra de Joan Tamarit (secretario general del Consell Jurídic Consultiu), Rafael Verdera (catedrático de Derecho Civil y director del Departamento de Derecho Civil de la UV) y Javier Palao Gil (profesor de Historia del Derecho y Decano de la Facultad de Derecho). También cuenta con un artículo de María José San Segundo (PP). 

Por un lado, trata de hacer un repaso de la situación histórica del Derecho Civil valenciano. Pero, por otro, busca apuntar algunos de los ámbitos en que se debería afrontar su desarrollo y, finalmente, recoger la propuesta efectuada por la Comisión de Codificación del Derecho Civil, de reforma de la Constitución. 

Solo así será posible cerrar de una vez la etapa iniciada por el decreto de abolición de los Fueros de 29 de junio de 1707, recuperar de forma efectiva la capacidad de legislar en la esfera civil y poder ejercer de manera plena el autogobierno en los términos que prevé el propio Estatut d’Autonomia. 

El acto ha contado con la presencia de los tres autores y de Isaura Navarro, encargada del prólogo. La mesa ha estado moderada por el coordinador del proyecto, Ferran Puchades, actual Secretario Autonómico de Justicia, Administración Pública, Reformas Democráticas y Libertades Públicas (GVA).


Fuente: El Diario CV 



dijous, 7 de febrer del 2019

Subvenciones derecho foral civil valenciano


Subvenciones destinadas a las mancomunidades de municipios y a los ayuntamientos de la Comunitat Valenciana para la realización de actuaciones relacionadas con el desarrollo y la difusión del Estatut d'Autonomia 


28/01/2019 

Orden 2/2019, de 18 de enero, de la Conselleria de Transparencia, Responsabilidad Social, Participación y Cooperación, por la que se modifica la Orden 5/2016, de 5 de julio, de la Conselleria de Transparencia, Responsabilidad Social, Participación y Cooperación, por la que se aprueban las bases reguladoras de la concesión de subvenciones destinadas a las mancomunidades de municipios y a los ayuntamientos de la Comunitat Valenciana para la realización de actuaciones relacionadas con el desarrollo y la difusión del Estatut d'Autonomia y la recuperación y divulgación del Derecho Foral Civil Valenciano (DOCV de 25 de enero de 2019). 

Texto completo.


dimecres, 6 de febrer del 2019

Taller derecho civil valenciano


Taller derecho civil valenciano: Análisis de la contratación agraria y de los arrendamientos rústicos históricos. Enfoque de los procedimientos judiciales que regulan las relaciones familiares en el derecho civil valenciano 

¡Gratuito Colegiados ICAV! 

Fuente: ICAV 


dimarts, 5 de febrer del 2019

Guia Dret Civil Valencià


Guia del Col·legi de Registradors de València sobre Dret Foral Civil Valencià (Versió en valencià)



Guia Derecho Civil Valenciano


Guia del Colegio de Registradores de Valencia sobre Derecho Foral Civil Valenciano (Versión en castellano) 

Els registradors valencians editen una guia accessible sobre dret civil foral valencià



Els registradors de la propietat de la Comunitat Valenciana han presentat aquesta vesprada a València la guia “Dret Civil Foral Valencià. Un dret a l'abast de tots“, amb la qual volen traslladar al conjunt de la població valenciana les qüestions més rellevants relatives al dret civil foral valencià. 

Per a assegurar que el seu contingut és accessible a tots per igual, la publicació s'ha editat sota el format de ‘Lectura Fàcil’. Així, el seu contingut i disseny s'han adaptat a les necessitats de totes les persones, especialment aquelles que presenten dificultats de comprensió relacionades amb la memòria, el llenguatge emprat, la capacitat d'abstracció, la fluïdesa en l'ús de l'idioma, l'orientació, el raonament o l'aprenentatge. Es tracta, en general, de persones que presenten algun tipus de discapacitat mental, persones majors que han perdut part de la seua facultats, estrangers amb un baix domini de l'idioma, analfabets funcionals… 

La presentació, celebrada en la seu del Deganat Autonòmic de Registradors, ha sigut a càrrec de la degana autonòmica, Begoña Longás, el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, i Vicente Domínguez, coautor de l'obra. La iniciativa compta amb el patrocini de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, dins del conveni subscrit amb els registradors per a la promoció i difusió del dret civil foral valencià. 

A l'acte han assistit representants de la política, administració, universitat, juristes, consumidors, associacions de discapacitats, col·legis professionals, mitjans de comunicació i registradors. 

Nova línia de treball 

Segons ha explicat Longás, “com a institució que prestem un servei als ciutadans, els registradors hem volgut unir-nos a aquesta nova forma de comunicar amb totes les persones sense cap discriminació. Amb aquesta obra iniciem una col·lecció de títols en ‘Lectura Fàcil’ que acostarà els registres de la propietat i mercantils a la població valenciana i els ajudarà a entendre aquelles qüestions bàsiques que els afecten i que tenen a veure amb els seus drets i obligacions. Sempre sota la premissa que una ciutadania ben informada és una ciutadania més lliure, participativa i compromesa”. 

Dret valencià 

Al llarg de huit capítols, la guia explica de forma accessible temes importants com què és el dret civil foral valencià, des de quan existeix, costums i tradicions heretades, grau actual de desenvolupament, quan podem usar el dret civil foral, quins avantatges pot proporcionar i el suport que rep de les institucions valencianes. 

Dos idiomes, paper i digital 

La guia s'ha editat tant en castellà com en valencià, les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana. A més de la seua edició en paper, està disponible també en la web del Deganat Autonòmic per a tots aquells que vulguen consultar-la. El seu contingut ha sigut validat per APSA, associació sense ànim de lucre que treballa des de fa molts anys a Alacant per a millorar la qualitat de vida d'aquelles persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual, la de les seues famílies i el seu entorn. 


 




La Fundació Nexe presenta el #Demos12



El proper 7 de febrer la Fundació Nexe presentarà el seu últim llibre de la col·lecció #Demos que ja porta 12 volums de diferents temàtiques centrades en el nostre territori. El #Demos12 s’ha finançant mitjançant la plataforma de crownfounding Verkami. 

El dret civil valencià. L’assignatura pendent de l’autogovern escrit per Joan Tamarit, Rafael Verdera i Javier Palao Gil tracta de fer una repassada a la situació històrica del Dret Civil valencià i d’altra, apuntar alguns dels àmbits en què deuríem afrontar el seu desenvolupament i per fi, replegar la proposta efectuada per la Comissió de Codificació del Dret Civil, de reforma de la Constitució que faça possible tancar l’etapa iniciada pel Decret de Nova Planta, recuperar de forma efectiva la capacitat de legislar en l’esfera civil i poder exercir de manera plena l’autogovern en els termes que preveu el propi Estatut 

L’acte tindrà lloc el 7 de febrer a les 19 hores al saló d’actes del Consell Jurídic Consultiu (Palau de Santa Bàrbara, Plaça de Sant Nicolau, 2, 46001 València) i comptarà amb la presència dels tres autors i de Isaura Navarro, encarregada del pròleg. La taula estarà moderada pel membre de la Fundació Nexe i coordinador del projecte Ferran Puchades. 


Font: Fundació Nexe