divendres, 7 de juliol del 2017

Un any que no ha passat debades



El 31 de maig de 2016, el Tribunal Constitucional va fallar respecte a la llei valenciana de règim matrimonial econòmic, i va acabar de derogar tota la producció normativa en dret civil valencià modern. Ho va fer, com en les ocasions anteriors, en virtut d'una interpretació restrictiva de la Constitució on s'habilita la competència legislativa «als drets forals i especials, que cap la seua modificació i desenvolupament allà on existisquen». Assimilant l'existència amb la vigència. En tot cas, açò suposa un greuge i una injustícia històrica que condueix a la Comunitat Valenciana a ser l'única autonomia amb dret foral que no pot modificar-ho i desenvolupar-ho. Una anomalia que mereix ser esmenada màxime quan el dret, la llei, els Furs representen el senyal d'identitat més primigènia i originària del poble valencià. 

Partint d'aquesta zona zero, l'Associació de Juristes Valencians ha aconseguit revitalitzar la reclamació i mantenir en l'agenda política i social la qüestió. 196 municipis han aprovat ja la moció pro dret civil valencià. Aquesta força municipal representa a més d'un 80 % de la població total valenciana. Les tres diputacions provincials també s'han adherit a la iniciativa, així com Els Corts. S'han realitzat activitats divulgatives en la Universitat i descentralitzades en diferents municipis com Benicarló, Alcoi, Canet d´En Berenguer, Benifaió, amb especial esment de l'acte municipalista en el cap i casal que va congregar a més de tres-centes persones entre electes i representants la societat valenciana. Una vegada substanciada la base de l'ampli suport social i institucional, cal recordar que més d'una vintena d'entitats de caràcter cultural, sindical o professional s'han adherit. De naturalesa tan diversa com el sindicat CSI·F, el Col·legi d'Enginyers Industrials o el col·lectiu Lambda. En tot cas, l'activitat de l'entitat presidida per José Ramón Chirivella ha transcendit a la campanya de cerca de suports per a la causa, presentant a tots els grups amb representació una proposta de modificació tècnica de la Constitució redactada pel jurista Luis Figuera, que sens dubte pot donar solució al problema. 

Només la unitat d'acció a partir d'un consens unànime pot portar-nos a la meta. Es tracta de la reintegració d'una competència simbòlica, que constitueix l'ADN del poble valencià. Fiar la recuperació de la competència a una possible o probable reforma constitucional suposa arxivar la qüestió amb el risc que quede oblidada en el bagul dels fracassos. Convé, doncs, superar barreres que ens van fer invisibles en la redacció de la Carta Magna de 1978. Per a açò toca, com deia Nicolau Primitiu, «treballar, persistir, esperar».


Article publicat a Levante EMV
Per: José Morgan, advocat i activiste pel Dret Foral Civil Valencià
Traducció; Sofvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada