26/01/2023
El Ple de l’Ajuntament de València ha aprovat reiterar la sol·licitud als grups parlamentaris del Congrés, representats en la Comissió Constitucional, per tal que “aborden la tramitació conjunta i de forma urgent de la reforma plantejada per a recuperar el dret civil valencià de forma efectiva, així com la proposició de reforma constitucional de l’article 49, justa reclamació de les persones amb discapacitat”. Així es recull en la moció conjunta presentada per l’equip de govern i que ha tingut el suport de tots els grups municipals llevat de Vox, que ha votat en contra.
La moció aprovada per l’Ajuntament es produix l’endemà que govern central i Partit Popular pactaren ahir al parlament espanyol la reforma concreta d’un article de la Constitució per eliminar el mot “disminuït” referit a les persones amb discapacitat però deixaren fora incloure també la recuperació del dret foral valencià, com demanen des de fa anys entitats socials i partits polítics valencians.
Així, el regidor d’Agenda Digital, Pere Fuset, ha demanat “respecte als drets històrics i al nostre futur” i ha recordat que la recuperació del dret foral “és una discriminació històrica que, a més, no lleva drets de ningú ni tampoc no costa diners”. Fuset s’ha preguntat “què faria un dia com hui Francesc de Vinatea si baixara del pedestal” i s’ha contestat que “el poble valencià va tindre furs i tindrem també de nou dret foral”.
D’altra banda, el plenari municipal ha aprovat també, en la mateixa moció, el manteniment de l’escultura del jurat de València, Francesc de Vinatea, en la mateixa plaça de l’Ajuntament una vegada culmine la remodelació urbanística pendent. Així, la vicealcaldessa i regidora d’Urbanisme, Sandra Gómez, considera que “el procés de participació ciutadana sobre la remodelació de la plaça ha demostrat que hi ha un esbalaïdor desconeixement sobre la figura de Vinatea” i ha plantejat “la necessitat de construir un relat sobre la seua figura històrica per tal que siga accessible”.
Per la seua banda, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat “la indubtable importància històrica del jurat de la ciutat, a qui no se li pot negar la seua valentia”. Per a Tello, “el cavaller Francesc de Vinatea és tot un símbol” i ha demanat que s’aprofite la reforma de la plaça per “dignificar i millorar la visibilitat de l’estàtua i per difondre la seua tasca”.
La regidora del Partit Popular, María José Ferrer Sansegundo, considera que “no queda clara quina és la posició del govern respecte a Vinatea perquè, fins ara, tot són declaracions evanescents”.
Per part de Ciutadans, la regidora Amparo Picó creu que “els personatges històrics s’hi mereixen el màxim respecte” i que a l’equip de govern li falta “sensibilitat respecte a la història de València”.
Per últim, el regidor de Vox, José Gosálbez, ha assegurat que “respecta la figura de Vinatea com a personatge històric valencià i espanyol” però ha anunciat el vot en contra de la moció aprovada per rebutjar la recuperació del dret foral valencià i “de l’actual estat de les autonomies, que han portat divisió, desigualtat i malbaratament”.
En el debat de la moció també han intervingut diverses entitats valencianes. Joan Batiste Sancho, en nom de l’Insigne Capítol de l’Almoina de Sant Jordi dels Cavallers del Centenar de la Ploma, ha sol·licitat el manteniment de l’escultura per considerar que “la història dona sentit de pertinença i ajuda a aprendre als pobles, que fonamenten el futur a partir del passat”.
Per part del Grup d’Acció Valencianista, GAV, Josep Enric Nadal considera que el jurat Vinatea és símbol de la “grandesa del Regne de València i de la relació dels valencians amb el monarca” i ha demanat que “no es retire l’estàtua de Vinatea de la plaça major del Cap i Casal”.
Font: Ajuntament de València
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada