dimecres, 27 de maig del 2020

Seminari Interdepartamental Maig. Però, hi ha un Dret Privat valencià?


Però, hi ha un Dret Privat valencià?
 



25 de maig del 2020:

Com cada últim dimecres de mes, aquesta setmana (dimecres 27, a les 18:00) tindrem Seminari Interdepartamental. Per a aquesta sessió de maig, sota el títol "Però, hi ha un Dret Privat valencià", comptarem amb Francisco Blasco Gascó, Catedràtic de Dret Civil, com a ponent; i amb Fco. Javier Palao Gil, professor titular d'història del Dret i de les Institucions i degà de la Facultat de Dret, com a discussant. 

Continuant amb la mecànica dels últims seminaris, podreu trobar els vídeos del ponent i el discussant ací: https://www.uv.es/seminaridret/ 

Així mateix, el dimecres 27, a les 18:00 estarem en directe ací http://í https://go.uv.es/Wy0ORaK 

De moment, ja podeu veure la ponència de Francisco Blasco al Canal de YouTube del Seminari: https://go.uv.es/7ufpDNl 

Us esperem a tots aquest dimecres!



divendres, 22 de maig del 2020

El Consell fomenta la recuperació i defensa del Dret Foral Civil Valencià


Es destina un total de 30.000 euros al finançament d'aquestes actuacions 

El Consell ha aprovat la col·laboració en matèria de Dret Civil Valencià entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i el Deganat Autonòmic del Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns immobles en la Comunitat Valenciana i el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats; l'Associació de Juristes Valencians i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). 

Es tracta de tres convenis que vénen a donar continuïtat al treball conjunt que es venia realitzat amb aquestes entitats per a la recuperació, divulgació, difusió i defensa del Dret Civil Valencià. 

La renovació de la col·laboració amb el Deganat Autonòmic del Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns immobles en la Comunitat Valenciana i el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats permetrà la realització d'actuacions i la posada en pràctica d'iniciatives relacionades amb el desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia, la difusió i divulgació del Dret Foral Civil Valencià i la promoció de l'autogovern, accions que comptaran amb una dotació anual de 5.000 euros a cadascuna de les entitats signants. 

L'objectiu del conveni amb l'Associació de Juristes Valencians és el desenvolupament d'iniciatives en defensa de la capacitat de legislar i desenvolupar un dret civil propi en la Comunitat Valenciana en l'exercici de l'autogovern. Per a això, la Conselleria de Participació destina 15.000 euros. 

Així mateix, la col·laboració amb la RACV permetrà la posada en marxa d'iniciatives relacionades amb el desplegament de l'Estatut d'Autonomia, la difusió i divulgació del Dret Foral Civil Valencià i la promoció i consolidació de l'autogovern, actuacions que sumaran 5.000 euros.





Compromís reclama agilitzar la tramitació de la reforma constitucional per a reintegrar el Dret Civil Valencià





dilluns, 18 de maig del 2020

Mapa anglés de València i del Grau (1706)


Aquest mapa anglés de 1706 és un mapa que indica la millor manera de fondejar en la zona. De molta utilitat per als vaixells aliats que feien costat a l'Arxiduc Carles d'Austria al Regne de València durant la guerra de Successió. S’observa el Grau, el Cabanyal (“wooden houses”) i el Puig (“La Pouche”).


Font: Antiqua Print Gallery

Font: Valencia Plaza
 


dimarts, 12 de maig del 2020

Torres de Serrans d'Alexandre Laborde


Laborde, Alexandre de (Paris, 1773- ¿?, 1842). 

Voyage pittoresque et historique de l'Espagne / par Alexandre de Laborde, et uneix société de gens de lettres et d'artistes de Madrid .... - A Paris: De l'Imprimerie de Pierre Didot l'ainé, MDCCCVI-XX . - 2 t. en 4 h. : Plec estesa, m. amb làm. [BA / 2056 - BA / 2059] 

Descendent d'espanyols per part de pare, Alexander Laborde, ve a Espanya com a agregat d'ambaixada de Lucien Bonaparte i recorre la península entre els anys 1800-1805 en qualitat d'arqueòleg. Fruit d'l'estudi de nombrosos monuments és la seva obra Voyage pittoresque et historique de l'Espagne, obra monumental, precisa, erudita i molt cuidada. Els seus quatre volums, contenen un compendi d'història política i civil, molts monuments arqueològics i més de 900 gravats gràcies a la col·laboració de grans dibuixants i gravadors. Això va suposar un gran cost en la impressió pel que va haver de recórrer a el suport del rei Carles IV i al d'altres corts europees i fins i tot comprometre seriosament la seva fortuna personal. El primer volum sobre Catalunya va tenir una primera edició en espanyol, molt limitada i aviat desapareguda, publicada a Madrid en 1806 per la Impremta Reial i dedicada a Godoy en qualitat de mecenes. La seva altra gran obra va ser Itinéraire descriptif de l'Espagne, amb una àmplia descripció de totes les regions espanyoles.

Font de l'obra digitalitzada completa a la BNE

Font: BNE pàgina 266

«Vista de la porta de Serrans de València» Alexandre Laborde


Gravat acolorit de la porta de Serrans de València de «l'Voyage pittoresque et historique de l'Espagne» 1806/1820, per Alexandre Laborde. Dibuixat per Ligier. Gravat per Lorieux. Mesures: 32x44 cms


Font: abebooks

dijous, 7 de maig del 2020

Mapa d'usos del sòl a l'Horta de València el 2009


Mapa d'usos del sòl a l'Horta de València el 2009 (segons SIOSE). 

Hem distingit quatre usos principals: teixit urbà continu (edificació compacta amb edificis alts); teixit urbà discontinu (edificació extensiva amb urbanitzacions); sòl industrial i comercial; i conreu d'horta. 

La comarca de l'Horta sumava, segons SIOSE (2009) 33.250 ha de sòl artificial i 7.000 ha d'horta.

Font: Facebook

Séquies històriques del Túria i principals braços, braçals i files del terme de València


Mapes: Càtedra Horta de València. Territori metropolità

Font: Twimng

Font: Twimng



dimarts, 5 de maig del 2020

Xarxa de séquia de la Ciutat Vella de València (S. XIX)


Mapa: Càtedra Horta de València (UV)

Font: C. Sanchis (2002)

Font: Twitter





dilluns, 4 de maig del 2020

La “crisis” de la Corona de Aragón en el siglo XIII


El mapa editado por Chesús Lorién nos muestra a través de la heráldica y la cartografía los protagonistas principales de la importancia Batalla de Muret el 12 de septiembre de 1213. En donde Pere II padre de Jaume I fue derrotado y muerto por su gran rival Simón de Montfort.

Esa batalla hizo que el eje del poder aragonés se trasladará desde la política de los condados del sur de Francia hacia las tierras aun dominadas por los almohades en España (conquista de Mallorca, Valencia y Murcia).

Nos salimos del  marco cronológico que nos hemos fijado pero por la gran importancia que da este mapa a la heráldica antigua nos puede resultar de bastante utilidad para comprender mejor la complejidad de la sociedad y de la política de los tiempos medievales que vieron el origen del Reino de Valencia con Jaume I.

Fuente: Aragón Hoy
El mapa incluye los escudos de las casas reinantes de aquel momento, de los señores de algunos de los lugares así como las órdenes militares o las encomiendas de cada lugar. Esta información se completa con el árbol genealógico que puede verse en su reverso de la casa real de aquel momento, desde Ramiro II el Monje hasta Jaime I, hijo de Pedro II y que supone tan sólo una parte de todo el árbol de los reyes de Aragón que Chesús Lorién está realizando.


Fuente: Aragón Hoy

Itinerari de Jaume II d'Aragó (1296-1301)


Itinerari de Jaume II d'Aragó (1296-1301) J.M del Estal