dimecres, 2 de gener del 2019

Restauren un còdex del s.XIV, el més antic de Regs de Pobla de Vallbona


El manuscrit reuneix informació de gran interés històric sobre els costums i pràctiques de l'Edat mitjana a València 

Còdex datat en el s.XIV, recuperat per l'institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València. Salvador Muñoz EFE

La intervenció d'investigadors de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València ha permés recuperar un còdex datat en el segle XIV, el més antic del Sindicat de Regs de la Pobla de Vallbona, que es trobava en estat de ruïna quasi completa. 

El manuscrit reuneix informació de gran interés històric sobre els costums i pràctiques de l'Edat mitjana a València i a més de la seua exhaustiva intervenció, els investigadors han digitalitzat el document, la qual cosa facilitarà la seua consulta, han informat fonts de la institució universitària. 

El Sindicat de Regs de la Pobla de Vallbona es va crear fa més de huit segles, i té sota la seua responsabilitat sis séquies principals, similars a les set del mil·lenari Tribunal de les Aigües de València. 

El seu funcionament és també semblant, perquè continua dirimint els contenciosos que sorgeixen entre els diferents regants, segons les normes tradicionals. 

Juntament amb Riba-roja de Túria, Vilamarxant i Benaguasil, La Pobla de Vallbona va ser un dels quatre "pobles castell" fundats durant la dominació àrab, quan es van construir les bases del sistema d'irrigació que encara hui roman vigent. 

El còdex restaurat ha sobreviscut a nombrosos esdeveniments històrics, incloent la crema massiva de registres que va tindre lloc a La Pobla de Vallbona durant la Guerra Civil espanyola. 

El manuscrit està compost primordialment per fulls de paper, encara que també conté pergamí i, encara que els escrits més antics daten de principis del segle XIV, conté fulles dels segles següents. 

A més, inclou alguns textos en àrab, la qual cosa posa en relleu la influència que la cultura islàmica encara tenia a València a la fi de l'Edat mitjana. 

Aquests textos testifiquen les normes i costums vigents a la fi de l'Edat mitjana valenciana, i constitueixen un tresor d'excepcional valor històric, que podria oferir informació rellevant sobre la història i funcionament d'un altre "Tribunal de les Aigües" valencià

"Per desgràcia, aquests textos se solien escriure amb un tipus de tinta que en moltes ocasions resulta molt nociva per al paper, perquè a causa d'una sèrie de reaccions químiques oxida la cel·lulosa del paper, i acaba destruint-lo allí on està en contacte amb ell", explica l'investigador Salvador Muñoz. 

Segons ha relatat, "aquest procés es produeix lentament, però amb el pas del temps fa que el paper es talle per on estan les línies escrites, fins a acabar fragmentant-se i perdent-se per complet". 

De fet, el manuscrit de La Pobla de Vallbona es trobava en estat de ruïna quasi completa, però a gràcies al minuciós treball dels tècnics de l'Institut de Restauració del Patrimoni de la UPV s'ha aconseguit detindre el procés de deterioració i s'han unit els talls i fragments. 

Tècniques amb processos químics 

Per a la seua recuperació, els investigadors han aplicat tècniques que detenen els processos químics de deterioració del paper, així com un delicadíssim vel de paper transparent, que reforça les fulles i fa possible la seua manipulació, una operació que exigeix una gran delicadesa i precisió. 

En aquesta operació s'ha emprat el "sistema pleural", una tecnologia desenvolupada i patentada des de la Universitat Politècnica de València, i que facilita molt el treball amb les fulles més delicades. 

En tot el procés s'han emprat adhesius fàcilment solubles, que permeten la seua remoció si, per algun motiu, això anara necessari en el futur. 

A més, el manuscrit ha sigut digitalitzat en alta resolució, la qual cosa permetrà la seua consulta sense necessitat de manipular el valuós original, millorant la seua conservació a mitjà i llarg termini. 


Publicat a: El Mundo CV
Traducció: Softvalencià

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada