dijous, 24 de gener del 2019

Das Konigreichs Valencia (1791) Reilly


Font: Ludensworld
Font: UJI
Font: Ludensworld


Una sèrie de mapes ben curiosos numerats que presenten el Regne de València íntegrament i en tres lamines de forma més detallada. Publicades a Viena a nom de Franz Reilly en 1791. 

Ens falta aconseguir la lamina central a millor qualitat (ens consta que existeix).  De moment la tenim a baixa qualitat ací:

Font: todocoleccion
Font: Ludensworld
Detall de la zona al voltant de la ciutat de València.
L'Albufera apareix amb el nom de "Valencer See" (nom alemany per a llacuna). 




dilluns, 21 de gener del 2019

Taller teórico-practico sobre Derecho Foral Civil Valenciano








divendres, 18 de gener del 2019

Els registradors editen una guia accessible sobre el dret civil valencià


Foto: @VicenteKster
Els registradors de la propietat de la Comunitat Valenciana han editat una guia de lectura accessible, amb format en "lectura fàcil" i amb la qual pretenen traslladar al conjunt de la població valenciana les qüestions més rellevants relatives al dret civil foral valencià. 

La guia "Dret Civil Foral Valencià. Un dret a l'abast de tots", presentada aquest dijous, té un contingut i disseny adaptat a les necessitats de totes les persones, especialment a aquelles amb dificultats de comprensió relacionades amb la memòria, el llenguatge, la capacitat d'abstracció, la fluïdesa en l'ús de l'idioma, l'orientació, el raonament o l'aprenentatge. 

Es tracta, en general, de persones que presenten algun tipus de discapacitat mental, persones majors que han perdut part de la seua facultats, estrangers amb un baix domini de l'idioma, analfabets funcionals, han informat en un comunicat. 

La presentació, celebrada en la seu del Deganat Autonòmic de Registradors, ha sigut a càrrec de la degana autonòmica, Begoña Longás; el director general de Responsabilitat Social i Foment de l'Autogovern, Josep Ochoa, i Vicente Domínguez, coautor de l'obra. 

La iniciativa compta amb el patrocini de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, en el marc del conveni subscrit amb els registradors per a la promoció i difusió del dret civil foral valencià. 

A l'acte han assistit representants de la política, administració, universitat, juristes, consumidors, associacions de discapacitats, col·legis professionals, mitjans de comunicació i registradors. 

Segons ha explicat Longás, amb aquesta iniciativa els registradors s'uneixen a "aquesta nova forma de comunicar amb totes les persones sense cap discriminació". 

Foto: @VicenteKster
"Iniciem una col·lecció de títols en 'Lectura Fàcil' que acostarà els registres de la propietat i mercantils a la població valenciana i els ajudarà a entendre aquelles qüestions bàsiques que els afecten i que tenen a veure amb els seus drets i obligacions. Sempre sota la premissa que una ciutadania ben informada és una ciutadania més lliure, participativa i compromesa", ha explicat. 

Al llarg de huit capítols, la guia explica de forma accessible temes rellevant com què és el dret civil foral valencià, des de quan existeix, costums i tradicions heretades, grau actual de desenvolupament, quan podem usar-ho, quins avantatges pot proporcionar i el suport que rep de les institucions valencianes. 

La guia s'ha editat tant en castellà com en valencià, les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana i, a més de la seua edició en paper, està disponible també en la web del Deganat Autonòmic per a tots aquells que vulguen consultar-la. 

El seu contingut ha sigut validat per APSA, associació sense ànim de lucre que treballa des de fa molts anys a Alacant per a millorar la qualitat de vida d'aquelles persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual, la de les seues famílies i el seu entorn. 


Traducció: Softvalencià

 

Nueva Mapa de Murcia, Valencia y las Islas Baleares, con los caminos reales (1714) Peter van der Aa


Font: Ludensworld

Font: UPV

Font: Atlas de Murcia



Títol: Nou Mapa de Múrcia, València i les Illes Balears, amb els camins rals 
Autor: van der Aa, Pieter 
Il·lustrador: Goeree, Willem 
Data: 1714 
Resum: Pertany a l'obra "Beschryving van Spanjen a Portugal". El seu autor va publicar un elevat nombre de mapes, però al no tindre accés a les planxes de Hondius i Blaeu, no va poder competir en el mercat d'atles i es va especialitzar en la publicació d'obres de geografia amb nombrosos mapes locals.
Descripció: Comprén Murcia, València i les Illes Balears, la seua orientació és al nord, assenyalat per una rosa dels vents i la seua flor de lis. En la cartel·la apareixen els tres escuts de Múrcia, València i Balears. Pertany a la col·lecció València de la Fundació Luis Giménez Lorente.


Font: UPV


Sobre l'autor del gravat:

Peter van der Aa, Beschryving van Spanjen, Amsterdam  



“Derecho Civil Foral Valenciano. Un derecho al alcance de todos”











dijous, 17 de gener del 2019

Presentación de la guía “Derecho Civil Foral Valenciano. Un derecho al alcance de todos”


El próximo jueves el Decanato Autonómico de Registradores de la Propiedad y Mercantiles de la Comunitat Valenciana presenta la nueva guía “DERECHO CIVIL FORAL VALENCIANO. UN DERECHO AL ALCANCE DE TODOS”. Disponible en valenciano y castellano, ha sido editada en formato de “Lectura Fácil”, con un contenido y diseño adaptados para facilitar su comprensión a todas las personas, en especial aquellas que presentan dificultades de comprensión lectora o cognitiva; personas con algún tipo de discapacidad mental, personas mayores que han perdido parte de su facultades, extranjeros con un bajo dominio del idioma, analfabetos funcionales… 

La presentación correrá a cargo de la decana autonómica de los registradores, Begoña Longás, y el director general de Responsabilidad Social y Fomento del Autogobierno, Josep Ochoa. Las iniciativa cuenta con el patrocinio de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. Está previsto que asistan representantes de la política, administración, universidad, asociaciones de consumidores, juristas, colegios profesionales, asociaciones de discapacitados, cooperativas, y registradores.



Fuente: LawyerPress

El decano Agustín Ferrer participa en acto del Derecho Foral Valenciano


El decano electo del Ilustre Colegio de Abogados de Alzira (ICA Alzira), Agustín Ferrer Olaso, participó el pasado 11 de diciembre en el acto celebrado en el Congreso de los Diputados en defensa del Derecho Foral Civil Valenciano y por una financiación justa para la Comunidad Valenciana. 

El encuentro, que estuvo organizado por la Asociación de Juristas Valencianos, acogió a la mayoría de los diputados y senadores valencianos de los diferentes grupos políticos. Entre ellos, el Partido Popular, el Partido Socialista, Compromis e Izquierda Unida. 

Pascual Sala, quien fuera presidente del Tribunal Constitucional y presidente del Tribunal Supremo, también estuvo presente en el acto. Aprovechó su intervención para explicar que, “el Derecho Foral Valenciano no puede entenderse como un ataque a la Unidad de España, puesto que la fortalece”. 

Por otra parte, el pasado 10 de diciembre, el Ilustre Colegio de Abogados de Madrid (ICAM) conmemoró el Día Internacional de los Derechos Humanos. La fecha coincidió con la celebración el 70º aniversario de la aprobación de la Declaración Universal de los DDHH.



 

Tribunal de les Aigües de València


El Tribunal d'Aigües de la Vega de València és, sens dubte, la més antiga institució de justícia d'Europa. La seua reunió setmanal, en el costat dret de la gòtica Porta dels Apòstols de la catedral de València, és una cita obligada per a tot aquell que desitge retornar a temps àrabs. N'hi ha prou amb esperar que les campanes del Micalet de la Seu donen les dotze hores i l'agutzil, després de sol·licitar vènia presidencial, cride públicament: 

“Denunciats de la Séquia de Quart!”. 


Malgrat el que puga suposar-se, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València no és un mer organisme folklòric i inoperant. Res més lluny de la realitat. La tradició ha llegat, des de temps remots, un model de justícia que, encara que mancada de protocol i de fórmules jurídiques, sobreviu amb plens poders per a l'home de l'horta valenciana. I, encara més enllà, perquè el conegut simplement com a Tribunal de les Aigües ha sigut exemple de noves institucions a nivell internacional i mundial. 

L'origen de tal llegat és, fins a cert punt lògic, que es remunte a la civilització romana. Possiblement, llavors, va existir una institució per a solucionar els conflictes d'aigües a València. La història recull certes dades sobre aquest tema ocorregudes en temps d'Aníbal i la segona guerra púnica. No obstant això, van ser els àrabs els qui van concretar les formes que encara manté el Tribunal de les Aigües de València. Les primeres referències apareixen en el Califat de Còrdova, amb els governs de Abderraman II i Al-Hakem II, encara que la certesa històrica es troba quan Jaume I el Conqueridor es va fer amb la ciutat, en 1238, i va confirmar, en el Fur XXXV, tots els privilegis que tenien els regadius quan València era agarena: “segons que antigament és e fo establit e acostumat en temps de serrahins” (“segons d'antic és i va ser establit i acostumat en temps dels sarraïns”). 

Dos costums indiquen aquest origen. Un, la reunió a la porta de la catedral, que, abans, va ser mesquita major, va sorgir per la prohibició d'accés imposada sobre els musulmans que van continuar cultivant l'horta valenciana, encara que el tribunal funcionava abans a l'interior. Un altre apunta que el dijous, dia de judici, correspon amb el dissabte del calendari religiós musulmà i les dotze del migdia, hora d'inici, és, amb el sol en el seu zenit, el canvi de dia per als mahometans. A més, encara que ja en desús, el President concedia la paraula assenyalant amb el peu, no amb la mà, igual que fan, encara hui, els grans senyors i doctors de la llei musulmana en el desert. 

El pas dels segles conté diversos intents de retirar els privilegis del Tribunal de les Aigües, més, successivament, els cequiers de l'horta valenciana van superar totes les dificultats. Cal assenyalar que, malgrat l'abolició dels furs dictada en 1707, Felip V, que va unificar la legislació, no va aconseguir alterar aquesta institució. Ni els francesos, ni les Corts de Cadis que, en 1812, en tractar l'arranjament dels tribunals, va disposar el cessament de qualsevol fur privatiu. La defensa realitzada pel valencià Francisco Javier Borrull, en 1813, va passar a la Comissió d'Arranjament dels Tribunals; però, curiosament, les Corts van cessar abans de presentar l'informe. Així, el decret de 4 de maig de 1814, que restablia l'antic règim, va deixar el tribunal en plenitud de funcions. 

Ara, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València ha rebut fins a quatre ocasions el beneplàcit de Juan Carles I, la signatura del qual ha validat la seua existència en la Constitució de 1978; en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982; en la Llei orgànica del Poder Judicial de 1985; i en la Llei d'Aigües de 1985. Precisament, aquesta última, en el seu preàmbul, utilitza el tribunal valencià com a model: “… de la qual és exemple el Tribunal de les Aigües de la Vega de València”. 

El sistema de reg 

En qualsevol cas, el tímid cabal del Túria, el riu que fertilitza les 17.000 hectàrees de llims de la plana costanera de València, ha obligat, des d'antic, a sistematitzar els regs perquè ningú mancara d'aigua i el repartiment fóra el més democràtic possible. Del Túria, naixen huit séquies-mare: Quart, Benacher-Faitanar, Mislata, Favara i Rovella, a la dreta, i Tormos, Mestalla i Rascaña, a l'esquerra. Les terres regades per una séquia-mare, mitjançant altres més xicotetes, formen una Comunitat de Regants, els membres de les quals són propietaris de l'aigua de la séquia. 

Les Comunitats de Regants respecten velles ordenances transmeses oralment pels àrabs i, després, ja escrites, ratificades per Felip V a principis del segle XVIII. El seu compliment estricte depén d'una Junta Administradora que es renova cada dos o tres anys. El cap d'aquesta o Síndic és triat pels membres de la comunitat. Ha de ser llaurador i conreador directe de les seues terres, l'extensió de les quals ha de ser suficient per a poder viure d'elles, i amb fama de “home honrat”. En ser triat, posseeix el poder executiu de la séquia i, com a tal, passa a ser membre del Tribunal de les Aigües. La resta dels membres de la junta de govern de la séquia, Vocals Electes, també llauradors, són triats per tots els regants i han de pertànyer als diversos trams en què es divideix aquella. Com a ajuda, estan els Guardes, encarregats de complir els torns i tandes de reg i d'informar sobre les infraccions comeses. 

Per a repartir l'aigua, el rei Jaume va dictar que tots els regants d'una séquia són propietaris en comú de l'aigua de la seua dotació; l'aigua es concedeix en proporció a la quantitat de terra que es posseeix i són inseparables: qui venga la terra, ven també l'aigua. A més, hui, els embassaments regulen el cabal del riu, però, antany, en moments d'escassetat, les primeres séquies podien quedar-se tot l'aigua, deixant seques les últimes. Per això, per a repartir l'aigua, es va idear la fila, vocable de l'àrab fil-lah que significa part treta d'un tot. La fila és un volum variable d'aigua segons el cabal del riu. Així, quan el llit del Túria aconsegueix l'arrencada de la primera acequía, l'aigua es reparteix en 138 parts iguals, dites files, assignades a les diferents séquies. Si el llit és abundant, les files són gruixudes; si no, les files són primes. 

El Tribunal de les Aigües 

Segons refereix Jaubert de Passa, en 1844, “el Tribunal o cort dels cequiers es compon dels Síndics majors de les set Séquies que reguen l'Horta de València… No es veu cap soldat per a protegir el Tribunal, cap porter, cap advocat ni procurador per a defensar a les parts; l'auditori forma un cercle al voltant dels bancs i un profund silenci anuncia que la justícia pot fer-se respectar sense l'auxili de la força…”. 

En l'actualitat, el Tribunal de les Aigües de la Vega de València està format pels huit síndics de les séquies (van ser set fins que la séquia de Benage-Faitanar es va seprarar de la de Quart). El tribunal té autoritat sobre el conjunt de les séquies; autoritat que esdevé del mètode d'elecció, ja que els síndics es trien entre els llauradors; és a dir, aquests trien el jutge que els jutja. I encara que no posseeixen formació jurídica, no desconeixen el dret que han d'aplicar, basat en una normativa que ordena torns de reg, obligacions de neteja de canals i séquies, pagament d'aportacions per a despeses generals de la comunitat… 

Aquest sistema de composició ha mantingut la institució i un escrupolós respecte que ha facilitat el total acatament de les seues sentències, perquè mai s'ha hagut d'acudir a la jurisdicció ordinària. Fins i tot, quan s'ha interposat denúncia contra algun dels seus membres, aquest, simplement, s'ha llevat el blusó de de l'horta, similar a la toga d'un magistrat, per a ocupar el lloc dels acusats i esperar deliberació i sentència. Després, ha tornat al seu lloc per a prosseguir la sessió. 

El funcionament del tribunal és molt senzill. El denunciat és citat pel Guarda de la séquia per al dijous següent. Si no acudeix, se'l cita només dues vegades més, abans d'admetre la denúncia i jutjar-li i condemnar-li en rebel·lia. Mai s'ha usat la força pública per a aconseguir la compareixença. A les dotze del migdia del dijous, els síndics ocupen les seues butaques a la porta de la catedral en presència de l'Agutzil del Tribunal, antany Guarda Major o atandador, encarregat de donar l'aigua i alçar les comportes. Porta un arpó de llautó daurat amb dues pues, una d'elles encorbada, amb el qual se separaven i recollien les taules de les ranures dels partidors. L'Agutzil sol·licita del President la vènia i reclama: “Denunciats de la Séquia de Quart!”. 

Les denúncies versen sobre furtar aigua en temps d'escassetat; trencament de canals o murs; sorregar tirant aigua en camps veïns per a danyar la collita; alterar els torns de reg; tindre les séquies brutes impedint que l'aigua circule; alçar la parada quan un regant està usant el seu torn; regar sense sol·licitud de torn… Poden ser jutjats els empleats de les séquies, els síndics i, fins i tot, persones alienes als regants si han causat algun mal al sistema de regs. En aquest cas, si no compareixen, se'ls condemna igualment i es presenta la preceptiva querella civil, en la qual s'utilitza com a prova la sentència del Tribunal de les Aigües.

A la trucada de l'Agutzil, acudeixen els denunciats, acompanyats pel Guarda de la Séquia. Les citacions segueixen l'ordre en què les séquies prenen l'aigua del riu. La primera és Quart i, l'última, Rovella. El Guarda exposa el cas o presenta al querellant, per a acabar amb la frase: “És quant tènia que dir”. A això, el President contesta: “qué te que dir l’acusat?”, permetent defensar-se a l'acusat. El judici és oral i, íntegrament, en llengua valenciana (després de la primera Llei d'Aigües, es porta un registre on apareixen denunciat, séquia, denúncia i data). Tots intervenen en el seu propi nom, sense advocats i sense documents escrits; es pot cridar a testimonis i, fins i tot, demanar la visura o inspecció ocular El tribunal pot fer les preguntes que crega precises abans de, en presència dels interessats, deliberar i sentenciar. 

Per a assegurar la imparcialitat, en la deliberació no intervé el Síndic de la séquia a la qual pertanyen els litigants. També és norma que si el denunciat pertany a una séquia de la dreta, la sentència la proposen els síndics de les séquies de l'esquerra, o viceversa. Una vegada decidida la sentència, si és condemnatòria, el President proclama: “Este Tribunal li condemna a pena i costes, danys i perjuins, en arreglo a les ordenances”. 

El tribunal només estableix culpabilitat o innocència del denunciat, perquè les penes, segons la infracció comesa, figuren en les ordenances de cada séquia. Davant elles, no hi ha recurs ni apel·lació, perquè la sentència és executiva per se i del seu compliment s'encarrega el Síndic de la séquia. 

El Tribunal pot jutjar als empleats de les séquies, als síndics i, fins i tot a persones alienes si han causat algun mal al sistema de reg. Realment, aquest organisme compleix funcions judicials i administratives. De fet, el nom de Tribunal dels Cequiers de la Vega de València recull ambdues, mentre que el de Tribunal de les Aigües al·ludeix a les funcions judicials. Són dos òrgans diferents, però que actuen el mateix dia, lloc i hora i els formen les mateixes persones (el síndic és jurat i cequier) o amb lleugeres variacions (Rovella té un síndic-jurat i un síndic-cequier). Així, després d'acabar els judicis a la Porta dels Apòstols, els síndics (nou, perquè s'uneix el representant de Xirivella) passen a la veïna Casa-Vestuari per a tractar els assumptes comuns. 

Administrativament, la principal qüestió és la situació de l'aigua del riu: decidir quant es poden obrir els torns de les séquies i, si cal, acudir als privilegis concedits pel rei Jaume II, en 1321, per a sol·licitar aigua a la séquia de Montcada (l'antiga séquia Real o de Puçol). En aquest sentit, el tribunal depén del Comissari d'Aigües, entitat superior que ha de resoldre les qüestions plantejades entre aquell i el Cequier Major de Montcada. Encara que, ara, l'eixida d'aigua depén del pantà de Benaixeve i el Tribunal de les Aigües de la Vega de València compta amb l'assessoria d'un advocat que resol les consultes plantejades sobre ordenances, intervé davant la justícia ordinària, presenta els recursos en defensa de l'horta. 

Concentrat, oral, ràpid i econòmic 

El Tribunal de les Aigües de València presenta unes característiques ambicionades per les doctrines del dret processal. 

Aquestes són: 
  • Concentració.- els síndics tenen davant si tota la instrucció processal per a procedir judicialment i resoldre sense ajornaments: el llaurador perjudicat, l'acusat, l'exposició del cas, les proves i els testimonis. 
  • Oralitat.- tot el judici és oral; des de la denúncia presentada pel Guarda o el denunciant, fins a la sentència, passant per l'aclariment, l'explicació o la justificació dels fets. Tant el President com els síndics interroguen verbalment a les parts. 
  • Rapidesa.- per ventura la vertadera causa de la pervivència del tribunal. Es reuneix una vegada totes les setmanes i, així, decideix sobre les infraccions comeses des del dijous anterior. Les sentències poden tardar, com a màxim, vint-i-un dies, a causa de la incompareixença dels denunciats. 
  • Economia.- els judicis no causen cap despesa processal. Els síndics no cobren sou ni dieta, perquè és una de les seues obligacions. El denunciat només ha d'abonar les despeses de desplaçament dels guardes o de l'Agutzil del tribunal. El pagament de responsabilitats econòmiques per danys no és una despesa processal. 

Exemple a seguir 

El Tribunal de les Aigües ha sigut objecte d'estudi per part de diverses institucions i persones de l'estranger. Ja en 1970, Thomas F. Glick, de la universitat d'Harvard, va arribar a València per a observar el treball del tribunal. Fruit de les seues investigacions va ser el treball titulat “Irrigation and Society in Medieval València”, publicat per Harvard University Press. 

Anteriorment, Vicente Giner Boira, lletrat del Tribunal de les Aigües, va participar activament en una convenció mundial celebrada a Washington, en 1967, sota el títol “Water for peace”. Les seues gestions van incitar a la creació de l'Associació Internacional de Dret d'Aigües (International Association for Water Law) que, el 25 de març de 1968, va reunir a la Porta dels Apòstols de la catedral valenciana a tres sotssecretaris del govern espanyol i diverses personalitats dels Estats Units, l'Argentina, Itàlia, Mèxic, l'Equador, Holanda i França. En 1969, les Nacions Unides van atorgar reconeixement oficial a aquesta institució, com a Organisme Consultiu no Governamental, sent l'únic creat per espanyols. 

Finalment, al setembre de 1975, es va desenvolupar a València la Conferència Internacional sobre els sistemes de Dret d'Aigües en el Món, promoguda per l'ONU, en la qual van estar presents dos-cents representants de trenta-sis països dels cinc continents. Les seues conclusions van ser confirmades en 1976, a Caracas, i es van utilitzar com a temari per a la reunió que, al març de 1977, es va celebrar en Mar de Plata, a l'Argentina, amb representants de 138 països i on es va aprovar la Carta Magna de l'Aigua en el món.



Traducció: Softvalencià

dimecres, 16 de gener del 2019

Fotos antigues de l'Horta de València


Alboraia, recol·lecció de la xufa

Cullera, plantant arròs

Horta de Russafa


Horta valenciana







Regulación del régimen económico matrimonial en la Comunidad Valenciana: la germanía


El Art. 38 ,Ley 10/2007, de 20 de marzo define el concepto de germanía como una comunidad conjunta o en mano común de bienes, pactada entre los esposos en carta de nupcias o capitulaciones matrimoniales antes de contraer matrimonio, con ocasión de este, o bien en cualquier momento con posterioridad, modificando o complementando aquellas. El carácter agermanado de los bienes podrá igualmente hacerse constar en el documento público de su adquisición, sin necesidad de otorgar o modificar la carta de nupcias o capitulaciones matrimoniales. Como el resto de los bienes del matrimonio, aquellos de carácter agermanado están principalmente afectos al levantamiento de las cargas del matrimonio. 

La Ley 10/2007, de 20 de marzo, de la Generalitat, de Régimen Económico Matrimonial Valenciano ha sido "derogada" por la Tribunal Constitucional, nº 82/2016, de 28/04/2016, Rec. Recurso de inconstitucionalidad 9888/2007, con la que procedió a resolver el recurso presentado por el Gobierno central contra la citada Ley, que ha sido declarada inconstitucional y nula. La sentencia concluye que la norma impugnada se ha extralimitado en el ejercicio de la competencia legislativa que en materia de derecho civil tiene asumida la Comunidad Valenciana. 

La "germanía de cambra", según el Diccionario del Español Jurídico, de la RAE y el CGPJ, es aquel contrato matrimonial sobre régimen económico del matrimonio en Valencia, modelo que modificó parcialmente la costumbre general de acceder al matrimonio mancomunado todos los bienes habidos y por haber entre los esposos, a partes iguales. 

En ese sentido, la Resolución de 23 de mayo de 2013, de la Dirección General de los Registros y del Notariado, en el recurso interpuesto contra la nota de calificación extendida por el registrador de la propiedad de Lliria por la que se suspende la inscripción de una escritura de agermanamiento, aclara que la germanía no es una sociedad de gananciales como la que regula el Código Civil, sino una comunidad conyugal de bienes con un régimen jurídico propio y diferenciado de tipo germánico, con una masa patrimonial afecta. Los actos de administración y de disposición de los bienes agermanados requieren el consentimiento de ambos cónyuges, pudiendo estos apoderarse a este efecto recíprocamente, y regulándose el consentimiento judicial supletorio. Los actos de administración o de disposición llevados a cabo por uno solo de los cónyuges podrán ser ratificados por el otro, con efectos retroactivos. 

Si atendemos a la definición que proporciona el Art. 38 ,Ley 10/2007, de 20 de marzo, resulta que la germanía es una comunidad conjunta o en mano común de bienes, pactada entre los esposos en carta de nupcias o capitulaciones matrimoniales antes de contraer matrimonio, con ocasión de este, o bien en cualquier momento con posterioridad, modificando o complementando aquellas

Como el resto de los bienes del matrimonio, los bienes agermanados están principalmente afectos al levantamiento de las cargas del matrimonio. La germanía puede comprender todos, alguno o algunos de los bienes de los esposos (Art. 39 ,Ley 10/2007, de 20 de marzo). Su composición puede modificarse durante su vigencia, tanto en el sentido de aportar bienes a la misma, como en el de excluirlos. 

En cuanto a los actos de administración y de disposición de los bienes agermanados (Art. 40 ,Ley 10/2007, de 20 de marzo), los mismos requieren el consentimiento de ambos cónyuges, pudiendo estos apoderarse a este efecto recíprocamente. Los actos de administración o de disposición llevados a cabo por uno solo de los cónyuges podrán ser ratificados por el otro, con efectos retroactivos. 

En Art. 41 ,Ley 10/2007, de 20 de marzo, por su parte, se refiere al consentimiento judicial supletorio, señalando que si uno de los cónyuges se niega a prestar el consentimiento oportuno para el acto de administración o disposición pertinente, el otro cónyuge podrá acudir a la instancia judicial competente para que, ponderando el interés de la familia y las ventajas económicas del negocio proyectado en sí mismos, lo supla. Por otro lado, el cónyuge que no hubiera prestado su consentimiento al negocio celebrado, podrá demandar judicialmente la nulidad del mismo y solicitar la anotación preventiva de la demanda, cuando tal negocio afecte a bienes inmuebles o, en su caso, las medidas cautelares que resulten pertinentes, cuando se trate de bienes de otra naturaleza. 

El Art. 42 ,Ley 10/2007, de 20 de marzo recoge las causas de extinción y resolución de la germanía, estableciendo que esta circunstancia se produce ante el acuerdo mutuo de los cónyuges y, en todo caso, cuando se disuelva el matrimonio, se separen los cónyuges o si el matrimonio se declara nulo, sin perjuicio de que estos convengan que la comunidad subsista, ya sea por cuotas o en mano común, entre los antiguos esposos o el supérstite y los herederos del otro. 

De las deudas particulares de cada cónyuge responden preferentemente sus propios bienes, y en caso de no resultar estos suficientes para atender al pago de dichas deudas, responderán los bienes agermanados. Si al disolverse la germanía los cónyuges no someten simultáneamente los bienes antes agermanados a un nuevo régimen económico, se entenderá que cada uno de ellos tiene la propiedad de los que le resulten adjudicados, su administración y libre disposición, sin más limitaciones que su afección al levantamiento de las cargas del matrimonio. 

La división de los bienes agermanados (Art. 43 ,Ley 10/2007, de 20 de marzo) entre los cónyuges o entre el cónyuge sobreviviente y los herederos del premuerto, procederá una vez se haga frente a las deudas y cargas del matrimonio. Dicha división se hará por mitad entre ellos cuando se disuelva la germanía o, en su caso, al tiempo de fallecimiento de uno de los cónyuges. 

Cabe también la liquidación de la germanía atribuyendo a un cónyuge o al cónyuge sobreviviente, el usufructo vitalicio de todos los bienes agermanados y al otro cónyuge o a los herederos del premuerto, la nuda propiedad de los mismos. 

En ejercicio de la libertad de pactos que consagra la Ley, los cónyuges podrán acogerse en bloque a cualquiera de los regímenes económicos matrimoniales que regula el Código Civil en la medida que no sea incompatible con las disposiciones imperativas contenidas en la misma. 

Fuera de lo dicho, es inexcusable indicar que la Ley 10/2007, de 20 de marzo, de la Generalitat, de Régimen Económico Matrimonial Valenciano, ha sido derogada en su totalidad en virtud de la Tribunal Constitucional, nº 82/2016, de 28/04/2016, Rec. Recurso de inconstitucionalidad 9888/2007, que ha resuelto el recurso presentado por el Gobierno central, declarándola inconstitucional. La sentencia concluye que la norma impugnada se ha extralimitado en el ejercicio de la competencia legislativa que en materia de derecho civil tiene la Comunidad Valenciana. 

Entiende el Tribunal Constitucional que la Comunidad Autónoma Valenciana posee competencia legislativa en materia de derecho civil valenciano, pero dicha competencia, “debe ejercerse de acuerdo con lo dispuesto en el Art. 149 ,Constitución Española, es decir, con la finalidad de conservar, modificar o desarrollar las normas legales o consuetudinarias que formen parte de su acervo jurídico". En este sentido, afirma la sentencia, la Comunidad Valenciana “indudablemente posee competencia” para legislar sus costumbres, por lo que la cuestión que debe determinarse es “si las instituciones jurídicas que la ley pretende convertir en norma legal, es decir, en derecho escrito legislado, pertenecen o no a su derecho consuetudinario”. Considera el Tribunal que no se ha logrado probar la “pervivencia de las costumbres” que habrían servido de “punto de conexión” para “legislar un régimen económico matrimonial propio, en uso de su competencia para conservarlo, desarrollarlo o modificarlo”. La sentencia subraya que “cuando se invocan normas consuetudinarias, el ordenamiento jurídico exige la prueba de su existencia, salvo que sean notorias, precisamente para distinguirlas de los meros usos sociales. 

Todo lo anterior sirve como fundamento para proceder a la declaración de inconstitucionalidad de la mencionada ley, y por tanto, a su derogación. No obstante, el Tribunal declara que esta situación “no afectará a las situaciones jurídicas consolidadas". Tras la publicación de la sentencia, los valencianos “seguirán rigiéndose por el mismo régimen económico matrimonial que hubiera gobernado sus relaciones, salvo que su voluntad sea manifestada mediante las oportunas capitulaciones”; asimismo, se mantienen inalteradas las relaciones de los cónyuges con terceros.


Fuente: Iberley


dilluns, 14 de gener del 2019

Carte du Royaume de Valence (1760) Beaurin


Font: Ludensworld
Font: Gallica BNF Alta Resolució

Font: Gallica BNF
Font: UPV

Títol: Carte du Royaume de Valence 
Autor: Beaurin, Jean 
Il·lustrador: Inselin, Charles 
Data: 1760 
Resumen: Jean Beaurin fou Enginier i Geògraf Real, és conegut fonamentalment per l'edició en 1760 d'una carta d'Edmond Halley dedicada a les corrents marines del Canal de la Manxa. 
Descripció: Compren el Regne de València, i dedica una cartel·la per ampliar la capital i la Albufera. 
Pertany a la col·lecció de la Fundació Luis Giménez Llorente


Font: UPV



Fotos del acte del Centre Cultural Caixa Ontinyent







dijous, 10 de gener del 2019

The battle of Almansa: La batalla que acabó con los fueros de Valencia


Fuente: Visualoop





Què costa a les empreses valencianes no tindre un dret civil propi?


Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears tenen furs propis, però al País Valencià regeix el Codi Civil espanyol per la derrota de la Batalla d'Almansa 

La batalla d'Almansa, de Ricardo Balaca, en què es va perdre el dret civil valencià Wikimedia

Galícia, País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Illes Balears tenen furs. O dit amb paraules més modernes, un dret civil propi que beneficia 15 milions de ciutadans. En canvi el País Valencià, amb una llarga tradició històrica de furs i que a més estan contemplats en l'actual Estatut d'Autonomia, es regeix pel Codi Civil espanyol. Per què?

Anem per parts. El dret civil és allò que permet a les Comunitats Autònomes tindre una legislació pròpia en matèria de separació de béns en un matrimoni o la custòdia compartida dels fills. Amb l'arribada de la Constitució Espanyola, es van mantenir només aquelles que el tenien en vigor. 

El País Valencià va tindre dret civil propi del segle XIII al XVIII 

El País Valencià va tindre furs des del segle XIII, amb Jaume I, fins a la seua abolició amb els Decrets de Nova Planta que va promulgar el primer Borbó d'Espanya, Felip V, en 1707. Per això, perquè el dret civil no estava vigent quan va entrar la Constitució, els valencians no poden legislar directament els assumptes quotidians que els afecten. D'aquesta manera, el gran càstig que van sofrir els valencians per la derrota en la batalla d'Almansa encara hui, tres segles després, marca les seues lleis.

El dret civil és allò que permet a les Comunitats Autònomes tindre una legislació pròpia en matèria de separació de béns en un matrimoni o la custòdia compartida dels fills 

El Govern de Francisco Camps (PP) va intentar recuperar-los en la reforma de l'Estatut de 2006, que preveu la "recuperació dels continguts corresponents dels Furs de l'històric Regne de València en plena harmonia amb la Constitució". Es va materialitzar en tres lleis: la Llei de règim econòmic matrimonial (2008), Llei de custòdia compartida (2011) i Llei d'unions de fet formalitzades (2012).

Malgrat que la reforma fou aprovada tant en les Corts Valencianes com en el Congrés dels Diputats amb els vots del PP i del PSOE, l'Executiu central aleshores encapçalat per José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) va decidir recórrer-la davant el Tribunal Constitucional (TC). El Govern de Mariano Rajoy (PP) va mantenir els recursos que van concloure amb l'anul·lació de les tres lleis en 2016.

La gerra d'aigua freda del TC per a l'autogovern valencià no té efectes retroactius. Això vol dir que les 200.000 persones que es van casar entre l'aprovació de les lleis i la sentència judicial, les 25.000 unions de fet que es van formalitzar i els 20.000 beneficiaris de la custòdia compartida dels fills poden continuar (si volen) gaudint d'eixe privilegi.

Així afecta particulars i l'empresa familiar 

Batalles polítiques al marge, tornem a la pregunta inicial: què costa a les empreses valencianes no tindre furs propis? Hi ha dos assumptes importants que afecten les seues butxaques. El primer és el règim econòmic matrimonial, que el Codi Civil espanyol estableix de guanys; si les persones que es casen ara volgueren canviar-ho a règim de separació de béns (més modern), haurien de pagar el cost notarial de la capitulació matrimonial, al voltant dels 80-100 euros.

El País Valencià lidera any rere any la taxa de separacions i divorcis en Espanya i això, si no es gestiona bé, pot tenir efectes terribles sobre l'empresa familiar. Carmen Boldó, vocal de l'Associació de Juristes Valencians (AJV) i catedràtica de dret mercantil de la Universitat Jaume I, explica que moltes persones no saben ni en què règim econòmic estan casades i ho descobreixen quan es divorcien. Altres, volen canviar-lo després de la boda però en eixe cas ja s'han de liquidar els guanys.

En qualsevol cas, si hi ha una empresa familiar pel mig, Boldó recorda que el règim espanyol que s'aplica als valencians "té conseqüències a l'hora de repartir els guanys obtinguts o la possessió de l'empresa", la qual cosa "pot fer que determinades empreses entrin en crisi perquè s'han de separar els mitjans de producció o avortar estratègies".

Boldó: "El Codi Civil espanyol té conseqüències a l'hora de repartir els guanys obtinguts o la possessió de l'empresa i pot fer que entri en crisi" 

El segon aspecte important són les successions. El Codi Civil espanyol s'acull a un sistema de legítimes "pensat per a un moment en què la supervivència era més complicada, es repartia el patrimoni de manera equitativa entre els fills perquè pogueren tirar endavant". "Ara, però –afegeix la catedràtica-, l'augment de la longevitat fa que les persones muiren quan els fills ja tenen 50 anys".

Al País Valencià no va arribar la llei pels entrebancs de l'Executiu espanyol, però sí que es va escriure un esborrany que distingia el patrimoni empresarial de la resta de béns. Així, donava al titular total llibertat per a transmetre l'empresa al fill que volguera, el més preparat o el que més mèrits haguera fet. "Com més es disgregue la propietat de l'empresa, més difícil és la direcció i la gestió i és més probable que entre en situació de pèrdua de llocs de treball i entre en concurs de creditors", sosté Boldó.

La vocal de l'AJV subratlla que "l'empresa familiar és el teixit empresarial principal" del País Valencià i de l'estat espanyol i es veuria molt beneficiada per un dret civil propi. Però lamenta que aquesta qüestió "no té prioritat política" i defensa que "com més proper estiga el legislatiu, més fàcil és solucionar els problemes de l'empresa familiar".


Publicat a: Via Empresa

dilluns, 7 de gener del 2019

Conferència 11 de gener al Centre Cultural Caixa Ontinyent