Personalitats del món polític i acadèmic van acudir ahir a Penyíscola a la trucada de l'Associació de Juristes Valencians amb l'objectiu de recolzar la reivindicació de la volta del dret civil valencià. Una potestat contemplada en l'actual Estatut d’Autonomia, però que no es pot aplicar de manera efectiva, ja que el Tribunal Constitucional tomba les normes dels Corts amb l'argument que envaeix competències estatals.
En el saló gòtic del castell van intervenir els alcaldes de Borriana, Maria Josep Safont; Vinaròs, Enric Pla; i Peníscola, Andrés Martínez, a més del senador territorial Jordi Navarrete. Els quatre representen a la pràctica totalitat de formacions polítiques valencianes --amb l'excepció de Ciutadans-- que recolzen aquestes peticions. També va assistir el secretari general de la Va unir de l'Unió de Llauradors, Ramon Mampel, com a part de la societat civil que demana aquest retorn, tal com existia en l'era medieval amb Els Furs. En aquests moments hi ha 147 ajuntaments de la Comunitat, les tres diputacions i Els Corts que defensen aquesta tornada, perquè el territori valencià deixe de ser l'únic de l'antiga Corona d'Aragó sense poder tenir norma pròpia en separació de béns matrimonial, herències o transmissió de patrimoni.
PROPOSTA
L'única possibilitat que barregen des del Govern central és un canvi en la Carta Magna. El president dels juristes, José Ramón Chirivella, va destacar el desig que el parlament regional «prenga la iniciativa d'iniciar el tràmit de la modificació, i ho faça abans de l'estiu», va ressaltar. El catedràtic de Dret Foral i degà de la Facultat de València, Javier Palao va subratllar que «intervé Espanya pot legislar en aquests assumptes i mitjana no». Per part de la Jaume I van participar la catedràtica de Mercantil Carmen Boldó i el professor de Dret Civil Federico Arnau.
Articul escrit per: Bertomeu Roig
Publicat: El Periódico Mediterraneo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada