|
L´Associació de Juristes ha convocat a partits polítics i entitats
cíviques davant el Congrés per a reivindicar el dret civil valencià |
L´Associació de Juristes Valencians, impulsora del procés, ja té una data marcada en roig per a celebrar la recuperació de la capacitat de disposar de dret propi
El dret civil (o foral) valencià afronta un mes més que decisiu per a la seua recuperació per part de l'autonomia que el va tindre i el va perdre, primer per una decisió d'un monarca, Felip V, en 1707, i després per una resolució del Tribunal Constitucional després de recurs del Govern que el va deixar sense vigència en 2016.
Ara, la possibilitat de la Comunitat Valenciana de disposar de normativa pròpia ja no depén de les Corts, que la va aprovar amb el suport de PSPV, PP, Compromís i Unides Podem. El Congrés ha rebut la petició i comença a considerar-la en un mes decisiu que va començar divendres passat 28, amb la publicació en el butlletí oficial de la denominada Cambra Baixa.
El següent pas recau en l'Executiu nacional, que compta amb un termini exacte de 30 dies per a emetre un informe valorant la proposta, i en concret decidint si porta a debat la proposició de llei aprovada per les Corts el passat 5 de febrer, fa just un mes.
Eixa valoració resultarà fonamental perquè la Mesa del Congrés determine si tramita la iniciativa valenciana i la trasllada a consideració del ple o si la frena i torna a retardar un procés que ja es va dilatar amb la convocatòria anticipada d'eleccions per part de Ximo Puig que, indirectament, va impedir que la recuperació del dret civil valencià fóra objecte de debat en l'últim ple de les Corts de la passada legislatura, ja que va quedar dissolta abans del que es preveu. Per eixe motiu, en lloc d'aprovar la proposició de llei a l'abril de 2019 no ha sigut fins a febrer de 2020 quan s'ha produït.
L'Associació de Juristes Valencians, entitat que ha aconseguit convertir en eix del debat polític aquest tema i involucrar als principals partits i col·lectius socials en la recuperació del dret autonòmic, sap de la importància d'este mes i no vol limitar-se a esperar la decisió del Govern.
L'associació que presideix José Ramón Chirivella ha organitzat diverses reunions amb diferents partits polítics perquè, durant les pròximes setmanes, recalquen la importància per a la Comunitat Valenciana de tindre la seua pròpia capacitat normativa, dret del qual sí que disposen en altres autonomies com Catalunya, Aragó o Balears. De fet, la mateixa regió valenciana va gaudir d'eixa regulació entre 2008 i 2016, amb un efecte aproximat calculat en unes 300.000 persones durant aqueixos huit anys en qüestions tan bàsiques com separació matrimonial o transmissió de béns per herència.
També intentarà que el president de la Generalitat, Ximo Puig, defense públicament esta reivindicació al llarg de les pròximes setmanes i exercisca una labor pedagògica en l'executiu nacional, del seu mateix partit. La labor del vicepresident d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, igualment és considerada estratègica a causa de la seua vinculació amb els principals referents del seu partit asseguts en el Consell de Ministres.
Si el Govern emetera un informe favorable valorant l'oportunitat de la proposta i aquesta arribara al Congrés, faltaria l'aprovació del parlament a una reforma constitucional que desbloquege el dret civil valencià. L´Associació Valenciana de Juristes, incansable en la seua brega i sempre optimista, ja ha marcat una data en roig en el calendari per a celebrar la recuperació de la potestat legislativa: el 9 d'octubre de 2021.