dimarts, 6 de març del 2018

Entitats cíviques demanen a les Corts que impulsen una reforma constitucional que reconega el Dret Foral


La iniciativa té el suport de nombroses associacions i personalitats, com ara CCOO, UGT, CSIF, AVA-ASAJA o l'expresident del TS, Pascual Sala 

El president de l'AJV, José Ramón Chirivella, presenta un manifest a Les Corts on demanaran el suport a la proposta

Pascual Sala, ex president del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional (a la dreta) amb el responsable de l'AJV, José Ramón Chirivella.

 La iniciativa, que es presenta aquest dilluns a Les Corts, reclama als diputats que impulsen una modificació de la Constitució per a recuperar la competència autonómica en el dret foral valencià. El president de l'Associació de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, ha explicat a À Punt Mèdia que la iniciativa té el suport de nombroses entitats de la societat civil, entre altres els sindicats UGT, CCOO, CSIF i la Intersindical, les organitzacions agràries AVA-ASAJA i la Unió de Llauradors-COAG, a més d'entitats com Lo Rat Penat i diverses associacions empresarials, professionals i el col·lectiu d'exparlamentaris. L'últim suport destacat a la iniciativa ha sigut el de Pascual Sala, expresident del Tribunal Suprem i, també, del Tribunal Constitucional. També el president del Consell d'Estat, Romay Beccaría, ha destacat la rellevància històrica del Dret Civil Valencià i en defensa la recuperació, segons Chirivella. 

El dret foral valencià va ser eliminat després de la batalla d'Almansa, el 1707, amb la promulgació del Decret de Nova Planta. Amb la recuperació de l'autogovern, la Generalitat va iniciar la recuparació del dret valencià, però el Tribunal Constitucional va sentenciar en contra de la pretensió del Govern valencià després d'un recurs presentat per l'Executiu de Mariano Rajoy. "La decisió del Tribunal Constitucional va suposar una pèrdua d'autogovern" afirma Jose Ramón Chirivella, que considera important reprendre la proposta per a recuperar el dret foral abans que el Parlament valencià acabe l'actual període de sessions. Els juristes volen que la iniciativa siga aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques i recorden que ja disposen del suport de 242 ajuntaments valencians. 

El Dret Civil Valencià reconeixia, entre altres, la possibilitat d'establir una declaració de béns de manera automàtica en contraure matrimoni, sense necessitat de capitulacions específiques, o regulacions sobre la custòdia compartida. Són només algunes normes que permetrien legislar de manera autònoma sobre l'aplicació de l'històric Dret Civil Valencià. Així ho destaca el president de l'associació de juristes que subratlla la importància de recuperar el dret foral valencià en la seua versió moderna. Per això, l'Associació ha iniciat aquesta ofensiva per a demanar la reforma de la Constitució. Seria una modificació "de caràcter tècnic, per a evitar una reducció a la baixa del nostre Estatut", segons explica Chirivella. 

La iniciativa té lloc dies després que el president de la Generalitat, Ximo Puig, en nom del Govern Valencià, presentara una proposta per a reformar la Constitució i avançar en un Estat "federalitzat" i plurinacional. 

Altres sis comunitats autònomes disposen de dret civil propi. És el cas d'Aragó, Illes Balears, Catalunya, Navarra, Euskadi i Galícia. Una potestat que els permet mantindre, aplicar i elaborar legislació pròpia en casos com ara les qüestions patrimonials. 


Article escrit per: Fèlix Tena
Publicat en: à media

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada