dimarts, 11 de desembre del 2018

El Congrés serà valencià per un dia


La Cambra baixa de les Corts Espanyoles va a ser valenciana per un dia. En l'hemicicle, i en la Carrera de San Jerónimo, la Comunitat Valenciana tindrà aquest dimarts un protagonisme especial. 



Dins de la càmera s'iniciarà la tramitació de la Reforma de l'Estatut Valencià que permetrà a la Generalitat “participar en les decisions d'inversió de l'Estat” en la Comunitat, encara que inicialment es pretenia assegurar en els Pressupostos Generals de l'Estat inversions concordes al pes poblacional de la Comunitat Valenciana. És a dir, que el Congrés començarà a estudiar l'11 de desembre -amb consens polític ja aconseguit- confirmar la famosa 'Clàusula Camps' -encara que descafeïnada- amb la qual Els Corts va ampliar la reforma estatutària de 2006 per a blindar les inversions de l'Estat en la Comunitat. Aquesta reforma porta parada en el Congrés des de 2011. Els dos últims intents van quedar frustrats per la convocatòria avançada d'eleccions Generals, un risc que tampoc en aquesta ocasió està descartat. 

De moment els Pressupostos Generals de l'Estat pactats per PSOE i Podemos per a 2019, pendents de tramitació parlamentària, consignen per primera vegada el 10% de la inversió territorialitzada per a la Comunitat Valenciana. Però tampoc és segur que tiren endavant, amb el conflictiu panorama polític català, ja que els vots dels separatistes són necessaris perquè els PGE de Sánchez vegen la llum. 

Del que no hi ha ni tan sols notícia és de la reforma del sistema de finançament autonòmic, que Pedro Sánchez ha descartat en diverses ocasions per a aquesta legislatura. El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha eixit al pas de les informacions que asseguren que hi ha experts que no veuen urgent aquesta reforma perquè amb l'auge de l'economia les comunitats han millorat els seus ingressos, assegurant que no és el cas de la Comunitat Valenciana, per a qui la reforma segueix sent una prioritat màxima. 

I fora del Congrés, l'Associació de Juristes Valencians celebrarà també aquest dimarts un acte en defensa de la recuperació del Dret Civil valencià per la via de la reforma constitucional. Està prevista la participació de l'ex-president del Tribunal Constitucional i del Suprem, el valencià Pascual Sala, i la del director de l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez. Juristes també ha anunciat la presència el conseller Soler, de l'ex-ministre valencià Jaime Llepe d'Espinosa, del capdavanter d'UGT-PV, Ismael Sáez, del vicepresident de Conexus, Javier Serratosa, així com de “tots els diputats i senadors” valencians. 

Les Corts va proposar una modificació tècnica de la Constitució per a fer efectiva la competència en matèria de Dret Civil propi que preveu l'Estatut, una competència que tenen altres 15 milions d'espanyols i que es va aplicar durant segles i entre 2006 i 2016. 


Articul de: Vicente Climent
Publicat a: ES Diario CV
Traducció: Softvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada