dijous, 13 de desembre del 2018

De Felipe V a Felipe VI: pròxims passos per a recuperar el dret valencià


L'Associació de Juristes Valencians prepara les següents etapes, una vegada aconseguida la foto de diputats valencians davant el Congrés, per a recuperar el dret foral que va anul·lar Felipe V 



Del primer Borbó a l'últim fins avui. De Felipe V a Felipe VI. L'Associació de Juristes Valencians (AJV) té previst sol·licitar una visita a l'actual monarca espanyol per a explicar la situació i recaptar la seua ajuda en la recuperació del que el seu antecessor va abolir amb el Decret de Nova Planta: la possibilitat de legislar amb un dret civil propi en l'àmbit valencià. 

Després de l'acte realitzat ahir a Madrid, amb foto inclosa en la porta del Congrés amb diputats de PP, PSOE, Compromís i Podem i amb representants de la societat civil desplaçats fins a la capital d'Espanya, l'entitat que presideix l'incombustible José Ramón Chirivella ja es prepara per a afrontar nous reptes: el pròxim, una reunió amb el Rei Felipe VI. 

L'associació ha dut a terme una activitat vertiginosa en els dos últims anys. L'objectiu consistia a aconseguir un suport suficient i de pes polític i social com per a recuperar el dret civil i, en la pràctica, la capacitat de legislar de la Comunitat Valenciana, que ja va aconseguir recobrar en un breu període entre 2008 i 2016, fins que el Tribunal Constitucional, després de recurs del Govern, va anul·lar aqueixa possibilitat. 

Durant aquests anys la legislació pròpia va afectar a qüestions com a custòdia compartida, parelles de fet o dret successori de 300.000 habitants de la Comunitat Valenciana. D'aquesta manera l'autonomia s'equiparava a altres com Aragó, Balears o Catalunya, que disposen de dret propi, a més del nacional. No obstant açò, fa dos anys va perdre aqueixa potestat. 

Des de llavors l'AJV ha cercat el suport dels Corts, d'ajuntaments i de nombrosos col·lectius socials per a instar al Congrés al fet que impulse un canvi constitucional que permeta recuperar aqueixa regulació civil. El passat 24 d'octubre la càmera autonòmica va aprovar una proposició de llei de reforma constitucional. Tots els partits amb representació excepte Ciutadans la van recolzar. Fins avui han aconseguit també el vot favorable en ple de 352 ajuntaments de la Comunitat Valenciana. 

El següent pas va consistir a aconseguir i mostrar públicament el respatler dels diputats valencians en el Congrés a aquesta iniciativa, ja que ha de ser la denominada Cambra baixa qui la tramite. Açò ho van exhibir ahir, amb la reunió i posat conjunt davant la porta del Congrés. En aquests actes van aconseguir reunir a càrrecs públics com al conseller d'Hisenda, Vicente Soler, o el president de la Diputació d'Alacant, César Sánchez. Fins i tot, i com a detall curiós, al diputat d'Unió del Poble Navarro (UPN), Íñigo Allí. 

Precisament la implicació de parlamentaris d'altres autonomies forma part de la segona fase d'accions que està embastant l'Associació de Juristes Valencians. Una vegada recaptat el suport dels diputats valencians es tracta d'aconseguir el vot dels provinents d'altres comunitats per a sumar una majoria suficient en el Congrés. Una reunió amb el monarca i un respatler, encara que fóra tàcit, per la seua banda, ajudaria molt a aquesta segona meta. 


Publicat a: El Diario.es CV
Traducció: Softvalencià

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada