dijous, 20 de desembre del 2018

Dret Civil per al Consens Estatutari


Foto: EVA MÁÑEZ

20/12/2018 - El passat 11 de desembre Juristes Valencians es va desplaçar al Congrés dels Diputats per a deixar constància de dos fets. Primer, que la Comunitat Valenciana, representada per les seues institucions autonòmiques i municipals conjuntament amb una nodrida representació de la societat civil (empresaris, sindicats, universitats, col·legis professionals, agricultors, entitats culturals), reclama la reintegració de la seua capacitat per a legislar en dret civil, entre altres coses perquè defensa el dret civil espanyol en tota la seua integritat i configuració, tal i com contempla la Constitució i el Codi Civil: Comú, Foral i Especial. Segon, que la Comunitat Valenciana és capaç d'aconseguir consensos bàsics en el marc del seu Estatut d´Autonomia, consensos mínims i fonamentals que són necessaris per a qualsevol subjecte polític que aspire a autogovernar-se i tindre un reconeixement per tercers. 

El passat 11 de desembre Juristes Valencians va llançar un missatge de suport en el Congrés, per boca de Francisco Pérez, a les justes reclamacions dels valencians per un finançament autonòmic que permeta que els nostres ciutadans accedisquen a uns serveis socials, sanitaris i educatius en condicions. 

Va llançar una proposta de modificació constitucional redactada per Luis Higuera, que possibilita amb una simple modificació constitucional, afegint una frase a la disposició addicional segona, la reintegració del dret civil valencià, una capacitat que en paraules de Pascual Sala suposa un exercici d'integració i no de separació. Es tracta d'integrar la diversitat i no de diferenciar per a crear divisió. Juristes Valencians va defensar un missatge a favor dels agricultors singularment als del sud, que precisen d'aigua de qualitat per als seus camps i ho va fer comptant amb la presència de representants del Jutjat Privatiu de les Aigües d'Oriola, al qual dóna suport perquè siga reconegut com a Tribunal Consuetudinari. 

Sobretot que deixe d'estar en vigor el decret de 29 juny de 1707 basat en el dret de conquesta, antagònic als principis de llibertat de pacte que representa el dret civil

Va llançar un missatge d'unitat, de consens tan simbòlic com necessari per a una societat que ha patit fractures seculars, però que aspira en justícia a tindre representants que siguen capaces de llegir el moment històric, que no caiguen en posicions simplistes i treballen per fer de la diversitat un element de suma al conjunt d'una idea d'Espanya que no pot ser concebuda com un conjunt buit i excloent, si no com l'addició de la seua història, les seues realitats i de les seues manifestacions tan espanyoles les comunes com les singulars. 

Reintegrar el dret valencià, és hui a tenor del consens concitat una obligació política, és una necessitat històrica la de la més original i privatiu senyal d'identitat del poble valencià: Els Furs. No en va va ser en el Regne de València el primer lloc d'Espanya on es va produir dret civil propi. Suposa constitucionalitzar l'Estatut legitimat democràticament per àmplia majoria de Les Corts i Congrés, però sobretot que deixe d'estar en vigor el decret de 29 juny de 1707 basat en el dret de conquesta, antagònic als principis de llibertat de pacte que representa el dret civil. 

Reintegrar el dret civil valencià representa la possibilitat de millorar la vida dels valencians en matèria de família i successions, obrint el ventall de la voluntat de les parts com a element creador de dret, i abans de res suposa la possibilitat de reforçar un consens que hui encara es pot convertir en unànime si els actors són capaços de fer política en majúscules, la que senta bases sòlides, la construeix que societats complexes però possibles com la societat valenciana. 


Autor: José Morgan García és membre de l'Associació de Juristes Valencians.
Publicat a: Valencia Plaza
Traducció: Softvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada