dijous, 20 de setembre del 2018

Juristes Valencians demanen a Sánchez que incloga la recuperació del dret civil valencià en la reforma de la Constitució


L'associació espera que la Proposició de Llei s'aprove en Els Corts abans del 9 d'octubre

José Ramón Chirivella, president de l'Associació de Juristes Valencians

L'Associació de Juristes Valencians (AJV) ha reclamat al govern de Pedro Sánchez que incloga la recuperació del dret civil valencià en la proposta de reforma de la Constitució que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres per a acabar amb els aforaments a polítics. El president de l'associació, José Ramón Chirivella, ha explicat a aquest mitjà que “si Sánchez està disposat a canviar la Constitució, en lloc de canviar-ho per un tema, que ho canvie per dos”

En 2016, el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar les normes del dret civil valencià en matèria de règim econòmic matrimonial, unions de fet i custòdia compartida, totes elles regulades en l'Estatut d'Autonomia. Unes sentències que fins i tot van advertir un any abans des de l'AJV que es podrien produir. Va ser llavors quan van iniciar una campanya per a reclamar el suport a la competència estatutària per part de municipis, associacions i institucions. Fins avui ja han recolzat aquesta petició 325 ajuntaments de totes les comarques, “i amb alcaldes de totes les ideologies, que representen a més de 4,2 milions de valencians”, afirma Chirivella. 

D'aquesta manera va arribar maig d'aquest 2018 quan van aconseguir el consens de PSPV, Compromís, Podemo i PP perquè Les Corts registraren una Proposició de Llei amb l'objectiu de reformar la disposició segona de la Constitució. “Una modificació que definim com a tècnica o menor, perquè el que pretén és evitar discordança entre la Constitució després de les sentències del Tribunal Constitucional i el Text de l'Estatut Valencià”, aclareix el president de l'AJV. 

Conscients de la dificultat que comporta que l'executiu de Pedro Sánchez incloga el dret civil valencià en la reforma de la Constitució, petició a la qual cal sumar la de Compromís, que advoca per incorporar el finançament autonòmic, l'AJV afronta una altra dificultat, la de convèncer a Ciutadans. 

Aquest és el motiu que continue en punt mort la Proposició de Llei en Els Corts. “Seguim pendents de la seua posició i seguim volent que se sumeixen”, assenyala Chirivella, que desitja que el congrés valencià aprove de manera definitiva el text abans del 9 d'octubre, dia de la Comunitat Valenciana. Per la seua banda, el partit taronja segueix sense aclarir la seua postura. “Estem estudiant la proposta i encara no hi ha gens decidit”, assumeixen fonts de la formació d'Albert Rivera, el discurs nacional de la qual en aquesta qüestió ha girat entorn de la defensa d'un criteri jurídic únic per a totes les autonomies. 

No obstant açò, altres regions com Catalunya, Aragó, País Basc, Balears o Galícia si que disposen de dret civil propi a través d'unes competències que no han sigut recorregudes pel govern central, com sí ha ocorregut amb la Comunitat Valenciana, la qual cosa en paraules de Chirivella, constitueix una “injusta discriminació”.


Publicat: El Diario CV
Traducció: Softvalencià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada