dissabte, 29 de setembre del 2018

El Senat reclama el caràcter de consuetudinari del tribunal del Rollet del Comuner


L'organisme va ser recuperat fa diversos anys i celebra la seua sessió anual pública en les festes 


La proposta per al reconeixement del caràcter consuetudinari del Tribunal del Rotllet de l'Horta d'Aldaia, promoguda en una moció de Compromís va aconseguir ahir en el Senat la unanimitat dels grups de la Comissió de Justícia. També es debatia obra moció similar sobre el Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela.en tots dos casos, es reclamava reconèixer els mèrits històrics i el dret de tots dos al fet que se'ls concedisca el caràcter consuetudinari. 

D'altra banda, la moció insta al Govern a emprendre la reforma de l'article 19 de la Llei Orgànica del Poder Judicial en tres mesos per a donar cabuda al caràcter consuetudinari d'aquests tribunals i a iniciar la seua declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, igual que el Tribunal dels Aigües de València. 

El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, va mostrar ahir la seua satisfacció «en haver contribuït la coalició a aquest reconeixement d'aquests tribunals carregats d'història, de potestats administratives i jurisdiccionals i que han servit per a la gestió de recursos i conflictes al llarg de la història». Aquests tribunals són una raresa a Europa «i aquestes peculiaritats i formes d'organitzar-nos els valencians havíem de defensar-les i demanar que pogueren ser reconegudes per la Unesco».




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada